INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

DRIFT verheft het maakproces van ‘paardenbloemlamp’ tot een 4-daagse performance in Carré

Design in het theater. Niet als decor maar als een performance. Vier dagen lang is de bühne van het statige theater Carré de werkplaats van DRIFT. Bezoekers kunnen dan in kleine groepen diverse kunstwerken en work in progress van de kunstenaars beleven. De kaartverkoop voor Drift in Carré is per direct gestart op carre.nl.

Carré

Zo groot is de status van DRIFT dat blijkbaar ook het maakproces wordt verheven tot kunstwerk waaraan bezoekers zich mogen vergapen. Dat doen ze in kleine groepen door zaal en podium van Carré . Ook de backstage – normaal niet te betreden – ruimtes van Carré krijgen nieuwe functies als werk en expositieruimtes. Voor deze ’tentoonstelling’ werkt DRIFT onder andere samen met harpiste Lavinia Meijer. Het topstuk waarvan het maakproces live wordt uitgevoerd is Fragile Futures, dat onlangs nog opzichtig werd geprezen op nationale televisie door Koningin Maxima en presentator Matthijs van Nieuwkerk in Huis Ten Bosch.

Fragile Furtures in de gerenoveerde stijlkamers in Paleis Huis ten Bosch.

Lamp als levend organisme

Fragile Futures heeft een ambachtelijk en delicaat maakproces. Eerst worden de paardenbloempluisjes voorzichtig geplukt. Vervolgens worden deze op een ledlampje gelijmd – steeltje voor steeltje, want kleur en lengte kunnen verschillen. De stroomgeleiding is een metalen frame, dat tevens de pluisjes beschermd. “Menselijke voorwerpen zijn vaak statisch, terwijl de natuur altijd in beweging is en evolueert. Daarom heeft elk frame een andere vorm en afmeting, zodat de lamp zich als een levend organisme aanpast aan zijn omgeving. Bij een interieurproject hebben we de lamp uit een kier in de muur laten groeien”, aldus Gordijn.

DRIFT
FOTO J.W.Kaldenbach

“Kunst heeft de kracht om mensen te verbinden. Met name in tijden van crisis merken we hoe belangrijk dat is. Wij voelen een grote noodzaak om fysiek het publiek te blijven bereiken.” 

Lonneke Gordijn, Studio DRIFT

Een kwetsbaar pluisje in een metalen frame, het is een pakkend beeld dat meteen beklijft en daardoor naadloos aansluit bij dit instagramtijdperk. Van elk werk maakt DRIFT dan ook een sfeervol filmpje met ijle pianoklanken en zweverige synthesizers; het heeft misschien wel meer bijgedragen aan de internationale bekendheid dan museumaankopen en interviews. “Ons werk ontstaat niet vanuit een gedachte dat mensen het moeten kopen in een galerie”, licht Nauta toe. “Daarom zoeken wij naar een manier om zo veel mogelijk mensen met ons werk te laten kennismaken. Internet is daar uitstekend medium voor. Al kan dat natuurlijk nooit tippen aan de fysieke ervaring.”

Kunstwerk EGO voor de opera L’Orfeo

EGO – een bewegend kunstwerk

Ook te zien is een groot bewegend sculptuur genaamd EGO. Het ontwerp was een eerste samenwerking van DRIFT en Carré. EGO was het beeldbepalende kunstwerk voor de opera L’Orfeo van Monteverdi in Carré door De Nederlandse Reisopera. Het zal in Caré te zien zijn onder begeleiding van een speciaal gecomponeerde partituur van de wereldberoemde harpiste Lavinia Meijer. Een aangrenzende tentoonstellingsruimte is gewijd aan het ontstaan van dit kunstwerk.

EGO speelde een belangrijke dubbelrol in de opera L’Orfeo, zowel die van acteur als van decor. Het gesamtkunstwerk geïnitieerd door regisseur Monique Wagemakers bracht choreografie van Nanine Linning, kostuums van Marlou Breuls, een kinetische sculptuur van DRIFT, zang en barokmuziek op grenzeloze wijze bij elkaar. Deze nieuwe inzichten voor samenwerken waren de opmaat naar DRIFT in Carré.

Fragile Futures

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *