Nieuws

DDW presenteert vijf ‘creative voices’ met reflectie op urgente opgaven voor ontwerpers

De Dutch Design Week heeft met een Open Call vijf internationale creatieven gevraagd om te reflecteren op actuele vraagstukken en de rol die ontwerpers daarin kunnen spelen. Deze creative voices kunnen longreads, installaties of visuele columns aandragen. Uitgangspunt zijn van deze reflecties zijn de tien nieuwe programmaverhalen van DDW. DesignDigger presenteert komende week dagelijks één ‘creatieve stem’.

Lees hier meer over het thema en programma van DDW 2023: DDW maakt thema ‘Picture This’ en nieuwe opzet van editie 2023 bekend

Who can afford to be critial. Het eindexamenproject van Afonso Pereira de Matos, Design Academy Eindhoven (2022) FOTO Pierre Castignola

Inhoudelijke ankers

Dit jaar introduceert DDW tien programmaverhalen die de match tussen de deelnemende ontwerpers en bezoekers vergemakkelijken. DDW heeft vijf missies en vijf ontwerpperspectieven opgesteld als raamwerk voor het programma en de activiteiten gedurende de week. Deze inhoudelijke ankers helpen het volledige potentieel van design te ontsluiten met een heldere routekaart voor DDW 2023.

Uit een Open Call zijn vijf nieuwe stemmen geselecteerd om deze tien inhoudelijke pijlers van DDW te belichten – elke ‘creatieve stem’ belicht beslaat twee van deze programmaverhalen. Op basis van deze reflectie is gevraagd om een geschreven longread van 500 woorden, inclusief afbeeldingen. Maar de deelnemers krijgen volop artistieke vrijheid om eigen keuzes te maken. Een van de vijf creative voices wordt dagelijks gepresenteerd op DesignDigger de komende week.

Light installation ‘Phenomeneon’ by Pieke Bergmans. Drawings, mixed media ‘Panta Rhei – All things are in flux’ by Jet Bergmans. FOTO Ruud Balk

Perspectieven

 • Signature & Collectible Design: Artistieke verkenning en individuele expressie vormen de basis van dit ontwerpperspectief, vertaald in objecten en andere weergaven die poëtisch of conceptueel van aard zijn
 • Speculative & Social Design: Ontwerpers die vanuit dit perspectief werken, blinken uit in het verkennen van onverwachte denkprocessen en het hanteren van een aanpak die buiten de gebaande paden treedt. Dit krijgt vorm in ontwerpend onderzoek of de ontwikkeling van (sociale) interventies
 • Product & Craft Design: Alles wat we gebruiken is ontworpen. Al deze producten en materialen vereisen de meest uiteenlopende methoden, vaardigheden en kennis
 • Service & Innovative Design: Razendsnelle digitale en technologische ontwikkelingen roepen allerlei vragen op. Ontwerpers beantwoorden deze vragen met baanbrekende concepten en concrete toepassingen
 • Independent & Critical Design: Er zijn altijd ontwerpers die niet gedefinieerd kunnen worden. Makers en uitvinders van autonoom en kritisch werk dat vaak reflecteert op het ontwerpvak zelf.
‘Product & Craft Design’ van Teun Zwets
FOTO Ronald Smits

Missie

 • Enabling Our Thriving Planet: Voor een gezonde planeet moet design de kracht van de natuur versterken, of op zijn minst niet in de weg staan.
 • Creating Our Living Environment: Het ontwerpen van onze leefomgeving, mobiliteit en de materialen die we gebruiken om deze te creëren gaat hand in hand met het vormgeven van onze eigen levenskwaliteit.
 • Boosting Our Health & Well-Being:
 • Ontwerpen die onze levenskwaliteit structureel verbeteren – van het voedsel dat we eten tot de gezondheidszorg en het persoonlijk welzijn – en die bijdragen aan het kostbaarste wat we hebben: onze gezondheid.
 • Achieving Our Equal Society: Om gelijkheid in de samenleving te bereiken, moeten we systemen en interacties (her)ontwerpen die iedereen waarderen. Veiligheid, inclusiviteit en verbinding staan hierbij centraal.
 • Challenging Our Digital Future: Onze digitale realiteit en toekomst worden volop verkend en beïnvloed door ontwerpers, van virtuele werelden tot kunstmatige intelligentie en van mondiale platforms tot individuele ervaringen.
‘Creating Our Living Environment’, The Embassy of Circularity

Positieve impact

Dutch Design Week is naar een toegankelijk publieksevent ook een platform waar (internationaal) design wordt belicht, bevraagd en uitgedaagd. Daarbij worden nadrukkelijk nieuwe perspectieven uitgenodigd. Het ontwerpvak richt zich steeds meer op maatschappelijke en andere relevante vraagstukken. De grenzen tussen ontwerpdisciplines vervagen – en variëren van inspirerend tot bevragend, van verbazing tot technologisch hoogstandjes, van esthetische kwaliteit tot toekomstscenario’s en van designonderzoek tot ijzersterk productontwerp. DDW wil laten zien hoe het denken en handelen van ontwerpers vormgeeft aan een positieve toekomst en om de positie en impact van ontwerpers te versterken.

1 reactie op: DDW presenteert vijf ‘creative voices’ met reflectie op urgente opgaven voor ontwerpers

 1. Ann Maes says:

  DDW2023 was een van de betere edities, met goed gecureerde presentaties, relevante onderwerpen, workshops die tot nadenken stemmen… maar bij dit alles is er nog teveel aan verspilling van materialen, energie en middelen. Er zou ook een commissie moeten zijn, die de ‘drollen’ uit de exposities kan weren, zodat de DDW-bezoekers niet op het verkeerde been worden gezet en denken dat het zo hoort om ‘drollen te draaien’ en ‘onbruikbare ontwerpen te bedenken en te produceren’. Een ‘minimalistische editie’ zou mogelijk meer effect kunnen genereren dat de overdaad, die nu tentoongesteld werd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *