Nieuws

DDW maakt thema ‘Picture This’ en nieuwe opzet van editie 2023 bekend

Het thema van de Dutch Design Week (DDW) is dit jaar Picture This. Meer dan voorgaande jaren is dit overkoepelende teham een oproep aan zowel deelnemers als bezoekers. Stel je voor dat we blijven leven zoals we nu doen… wat voor wereld zien we dan over 20, 50, 100 jaar? Het is daarmee een verkapte opdracht om het tij te keren. Daarbij kan en – misschien wel moet – design een doorslaggevende rol spelen.

Aanmelden voor deelname aan DDW 2023 kan nog tot aanstaande vrijdag! Klik HIER voor meer info.

DDW wil de potentie van design met dit thema concreet maken. Ontwerpers kunnen als geen ander andere denkrichtingen en de uitzonderlijke kracht van visualisatie inbrengen. Picture This doet dan ok een specifiek beroep op de verbeeldingskracht van ontwerpers. Het thema doet ook een beroep op ontwerpers zelf: esthetiek en schoonheid zijn ongekend krachtige manieren om de deur naar betekenis te openen en mensen in beweging te brengen. Ontwerpers zijn experts in het formuleren en visualiseren van andere perspectieven, waardoor ze mensen mee kunnen nemen in een proces van verandering en verlamming kunnen doorbreken.

We kunnen ons allemaal iets voorstellen bij waar we nu als samenleving en met de planeet op afstevenen. Hoe kan of moet dat anders? Er komt zoveel op ons af dat het ons kan overweldigen. Hoe dan ook, er moet actie worden ondernomen. Bezoekers worden met het thema Picture this op een concrete en invoelbare manier bij deze menselijke opgave betrokken. Ontwerpers kunnen het voortouw nemen maar uiteindelijk moeten we allemaal meedoen.

Lees de review van DDW 2022: Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Tien nieuwe programmalijnen

Daarnaast introduceert DDW tien nieuwe programmalijnen zodat het programma beter zichtbaar en inzichtelijk wordt voor relevante bezoekers. Dat kunnen andere ontwerpers zijn, de industrie, samenwerkingspartners of andere partijen uit het veld, maar ook overheden, beleidsmakers, het bedrijfsleven, kennisinstellingen of juist algemeen publiek. De programma lijnen bestaan uit deze vijf missies.:

  • Enabling our thriving planet: Voor een gezonde planeet moeten ontwerpen de natuurlijke kracht van de aarde versterken, of die op zijn minst niet in de weg zitten.
  • Creating our living environment: Het ontwerpen van onze leefomgeving, mobiliteit en de materialen die we daarvoor gebruiken, betekent vormgeven aan onze eigen leefbaarheid. 
  • Boosting our health & wellbeing: Ontwerpen die onze kwaliteit van leven structureel verbeteren – van ons voedsel tot zorg en persoonlijk welzijn – en die bijdragen aan het meest kostbare dat we hebben: onze gezondheid.
  • Achieving our equal society: Om een gelijkwaardige samenleving te bereiken, moeten we systemen en interacties (her)ontwerpen die iedereen op waarde schatten. Veiligheid, inclusiviteit en verbinding staan hierin centraal.
  • Challenging our digital future: Onze digitale realiteiten én toekomst worden door ontwerpers volop verkend en beïnvloed, van virtuele werelden tot kunstmatige intelligentie en van wereldwijd platform tot individuele ervaring.

Uitgangspunt daarbij zijn de vijf onderstaande invullingen van design:

  • Signature & Collectible Design – Artistieke exploratie en individuele expressie liggen ten grondslag aan dit ontwerpperspectief, vertaald naar objecten en andere uitingen die poëtisch of conceptueel van aard zijn.
  • Speculative & Social Design – Ontwerpers die werken vanuit dit perspectief blinken uit in onverwachte denkrichtingen en een aanpak die buiten de gebaande paden treedt. Dit krijgt vorm in ontwerpend onderzoek of de ontwikkeling van (sociale) interventies.
  • Product & Craft Design – Alles wat we gebruiken, is ontworpen. Voor al die producten en materialen zijn de meest uiteenlopende methodes, vaardigheden en kennis nodig.
  • Service & Innovative Design – Razendsnelle digitale en technologische ontwikkelingen roepen veel vragen op. Het antwoord van ontwerpers: grensverleggende concepten én concrete toepassingen.
  • Independent & Critical Design – Er zijn altijd ontwerpers die zich niet laten definiëren. Makers en bedenkers van autonoom en kritisch werk, dat niet zelden reflecteert op het ontwerpvak zelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *