Nieuws

Nieuw toegangspoort voor Paleis Het Loo van ontwerpstudio Tjep is klassiek én modern

De Amsterdamse ontwerpstudio Tjep heeft de toegangspoort naar Paleis Het Loo ontworpen. De ongeveer 25 meter lange poort naar het paleis en de bijbehorende tuinen fungeert als een baken voor een plek waar heden en verleden elkaar raken. Dit toegangskunstwerk is meer dan alleen een aanduiding van een entree, het is beeldbepalend voor de hele omgeving en springt zowel overdag als ’s nachts in het oog.

De briefing voor de competitie omschreef Paleis Het Loo als ‘verbinder van geschiedenis, cultuur en emoties’. Dit heeft Tjep als uitgangspunt voor zijn ontwerpvoorstel genomen. De toegangspoort is niet alleen de doorgang van buiten naar binnen, maar ook “een overbrugging van ons moderne tijdperk naar het klassieke tijdperk”, zegt ontwerper Frank Tjepkema van Tjep. “Een plek waar een versmelting plaatsvindt tussen het heden en het verleden.”

Lees ook de review van een installatie van Tjep in de openbare ruimte: Sculpturale architectuur van Studio Tjep in Amsterdams park

Klassiek én modern

Het ontwerp volgt in hoofdlijnen een klassieke symmetrie, legt Tjep uit. Het logo van het paleis is centraal. Deze symmetrie wordt speelse doorbroken in de geometrische vormen van de buitenste laag, wat wederom een eigentijdse en klassieke benadering combineert. Ook in de uitvoering vertaalt het ontwerp heden en verleden symbolisch naar twee lagen, in zowel vormentaal als materiaal. De buitenste laag, gericht naar de hoofdweg, bevat een patroon van geometrische basisvormen. De vormen roepen associaties op met ‘modern’ en met sommige modernistische kunst- en architectuurstromingen, maar een aantal van die vormen vind je ook terug in het logo van Paleis Het Loo.

De uitgesneden vormen bieden zicht op de tweede laag met barokke patronen. Deze figuren zijn gebaseerd op het ontwerp van de paleistuinen. Deze tweede, van buitenaf gezien achterliggende laag heeft een kwaliteit van filigrain; de tekeningen refereren daardoor aan het tuinontwerp en doen ook denken aan kantwerk, zoals dat is te zien op geschilderde portretten in het interieur van het paleis.

Museum met internationale allure

Kleur, vormentaal en materialisering verlenen de poort een ruwe, sterke buitenlaag en een fragiel ogende binnenlaag. Dat symboliseert ook de zorg die we moeten dragen voor cultureel erfgoed en de natuur waarop het erfgoed is geïnspireerd, aldus Tjep. De poort is uitgevoerd in een aards-oranje tint aan de buitenkant van cortenstaal; de binnenzijde staal in een lichte tint. Het tuinontwerp dat Daniël Marot eind 17e eeuw voor Paleis Het Loo maakte, staat voor de beheersing van de natuur door de mens. Tegenwoordig streven we weer naar harmonie van de mens met de natuur.

Paleis Het Loo rondde dit voorjaar jarenlange en ingrijpende renovatie af. De entree is nu een ondergrondse expositieruimte. “Het wonder van deze kelder is dat hij, dankzij die daklichten, niet zo voelt; de metershoge ruimte baadt in daglicht en biedt doorkijkjes richting het bovengelegen paleis. Als de zon door het met water bedekte glas schijnt, ontstaat een schitterend lichtspel op de witte plafonds en wanden”, schreef de Volkskrant lyrisch over dit ontwerp van Kaan Architecten. Tegelijkertijd is het oude paleis gerestaureerd, en zijn hier en daar steviger ingrepen gedaan. De Volkskrant: “Van een wat verstoft paleis is Het Loo getransformeerd in een museum met internationale allure.”

Lees ook over verbouwing van het Museum voor Schone Kunsten door Kaan Architecten: KAAN Architecten geeft kunstmuseum in Antwerpen hard contrast van klassieke zalen en radicale eenvoud

Expositie Tjep in ACEC

Circa tien partijen dongen mee naar de ontwerpopdracht voor de toegangspoort van Paleis Het Loo waarvan drie uitgenodigd werden een voorstel in te dienen. Ontwerpbureau Tjep. werd uiteindelijk geselecteerd uit een shortlist van drie kanshebbers. De pitch werd begeleid door stichting ACEC in Apeldoorn, die bemiddelt bij kunstopdrachten in de buitenruimte. In de ACEC Salon in Apeldoorn is t/m 25 juni een tentoonstelling te zien van kunstenaar en vormgever Frank Tjepkema. De expositie TJEP. toont divers werk uit het oeuvre van de vermaard kunstenaar en vormgever. Ook ontdek je er alles over de totstandkoming van de bijzondere toegangspoort én een overzicht van zo’n twintig werken in de openbare ruimte die Tjepkema realiseerde.

Frank Tjepkema richtte in 2001 zijn bekroonde ontwerpbureau Tjep op en is sindsdien bekend geworden door zijn werk in verschillende disciplines, waaronder beeldhouwkunst, architectuur, interieurontwerp en tentoonstellingsontwerp. Zijn provocerende kunst- en tentoonstelling stukken, zoals de Bronze Age Furniture, Recession Chair, Bling Bling en Oogst, hebben een wereldwijd publiek bereikt. Frank was een vroege medewerker van het gerenommeerde Nederlandse designcollectief Droog en zijn werk is opgenomen in de permanente collecties van prestigieuze musea zoals het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Centre Pompidou in Parijs en de Cooper Hewitt in New York. De laatste jaren heeft Tjep heeft verschillende grote sculpturale projecten voor de openbare ruimte gerealiseerd, waaronder Zwerm in Eindhoven en Air Cells in Amsterdam. Sinds kort is Frank ook actief in het opkomende gebied van generatieve kunst en AI-gestuurde conceptontwikkeling.

Lees meer over het NFT project van Tjep: NFT FILES #3 Tjep verkoopt digitale update van sieraad ‘Bling Bling’ als NFT: “Kapitalistisme past zich voortdurend aan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *