INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding. Deelnemers krijgen een video registratie en na afloop is een borrel. Aanmelden kan op: info@designdigger.nl

De opkomst van NFT’s vorig jaar was stormachtig. Vooral vanwege enorme bedragen die er voor worden betaald. Inmiddels zijn deze bedragen gedecimeerd en is het verkoopvolume terug naar het niveau van begin 2021. Kortom, het lijkt er op dat de non-fundgible tokens is genormaliseerd.

Alles wat je wil weten over NFT’s maar niet weet waar je het moet vragen…

Voor ontwerpers kan het aanbieden van je werk als NFT diverse voordelen bieden. Zo is er eindelijke een veilig en betrouwbaar eigendomscertificaat voor digitale bestanden, of dat nou een liedje of een animatie is. Bovendien kunnen makers eindelijk meedelen bij voorverkoop van hun werk als NFT.  Toch zitten nog veel ontwerpers met vragen rond deze nieuwe technologie. Hoe ‘mint’ ik een NFT? Welke blockchain is daarvoor het meest geschikt? (Of wat is een blockchain eigenlijk?) Waarom zou een NFT voor mij interessant kunnen zijn? Hoe maak ik promotie voor mijn NFT? En wat kost dat allemaal nou eigenlijk?

Met borrel en videoregistratie

Deze workshop neemt je stap voor stap mee door het proces van het minten van NFT’s. Met presentaties en live-interviews maken drie experts je wegwijs in de technologie – van het aanmaken van een ‘wallet’ en minten van je eerste NFT tot de juridische aspecten. Deelnemers krijgen na afloop een exclusieve videoregistratie van de bijeenkomst.

Maandag 21 november, 15.30-18u. De Studio in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Aanmelden kan op: info@designdigger.nl

Sprekers:

Floris Smit – Dutch Digital Collectibles

Floris Smit is oprichter van Dutch Digital Collectibles. Dit NFT-platform helpt artiesten en muzikanten met de digitale transitie door samen met een team van VR-bouwers en blockchain developers te bouwen aan extended reality ervaringen voor zowel de metaverse als ook fysieke installaties. De NFT’s gelden hierbij als digitale merchandise en creëren niet alleen een nieuwe en stabiele inkomstenbron maar ook een directe verbinding tussen de artiesten en hun fanbase. Hiervoor worden uitsluitend duurzame blockhains en cryptovaluta gebruikt. Dutch Digital Collectibles ziet deze digitale collectibles daarom niet als een vervanging maar als een waardevolle toevoeging aan wat de muziekindustrie en de culturele sector consumenten nu al biedt. Met de projecten voor onder andere musicus Spinvis en het Mexicaanse Build a Vista is Dutch Digital Collectibles lid van in het kernteam voor metaverse en web3 projecten van de provincie Zuid-Holland.

Clock van Studio Tjep / Frank Tjepkema

Frank Tjepkema – Tjep

Ontwerper Frank Tjepkema ontwerpt als Studio Tjep al meer dan twintig jaar producten en interieurs. Onlangs lanceerde hij digitale versies van zijn fysieke ontwerpen, waaronder het sieraad Bling Bling, een gouden amulet dat is opgebouwd uit de logo’s van honderd bedrijven als Chanel, Volkswagen of Playboy. Wie dit draagbare sieraad koopt, kan daarvan nu ook een digitale editie LOGOS kopen. Daarmee kan het sieraad online worden gedragen. Vervolgens lanceerde hij Clockworks, een digitale versie van een eerdere fysieke installatie. Momenteel werkt Tjep aan de lancering van een collectie toegankelijke NFT’s van digitale prototypes. Hij studeerde in 1998 af aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zijn afstudeerproject werd meteen geselecteerd door Droog Design.

Luna Schumacher – Pictoright

Luna Schumacher is jurist bij Pictoright, de auteursrechtenorganisatie voor visuele makers in Nederland: illustratoren, beeldend kunstenaars, grafisch ontwerpers, fotografen, architecten en andere beeldmakers (of hun erfgenamen). In deze workshop zal zijn de juridische aspecten vane en NFT belichten. Wat leg je wel/niet vast in een ‘smart contract’? Welke juridische bescherming heeft een NFT? Hoe zit het met auteursrecht? Etc. Beeldmakers kunnen zich kosteloos bij Pictoright aansluiten om aanspraak te maken op de collectieve vergoedingen waar zij recht op hebben. Daarnaast kunnen zij Pictoright opdracht geven om hun rechten te beschermen en vergoedingen te innen voor het gebruik van hun werk. Pictoright is een stichting zonder winstoogmerk die door de overheid is aangewezen voor de inning en verdeling van collectieve rechten. Pictoright exploiteert ook individuele auteursrechten, verleent juridische bijstand, fungeert als vraagbaak en zet zich in voor een betere auteursrechtelijke positie van beeldmakers.

Roy Edward – SUYE

Roy Edward is samen met Nigella de Kreij medeoprichter van SUYE. In 2017 is het bedrijf begonnen als een exclusief modemerk waarbij de items zijn voorzien van scanbare chips. Deze speciaal ontwikkelde chips bevatten alle gegevens over de herkomst van de gebruikte grondstoffen en de ecologische voetafdruk van het fysieke kledingstuk. De gegevens staan geregistreerd op de blockchain in de vorm van een digitaal certificaat (NFT). Het concept is uitgegroeid naar een Web3-productie en consultancybureau voor bedrijven en creatives die zich voor het eerst de stap aan Web3 wagen. Zo begeleidt het momenteel diverse bedrijven in Amsterdam om deel te maken in de virtuele versie (metaverse) van Amsterdam, welke op dit moment door het team per stadsdeel en werelddeel wordt uitgebouwd.

Deze NFT Workshop van DesignDigger is een pilot. Bij voldoende animo en positieve feedback krijgt dit initiatief later dit een structurele opzet. Houd daarom de DesignDigger.nl in de gaten. Deze workshop komt tot stand dankzij een bijdrage van

2 reacties op: DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

  1. Goedemorgen,

    Via Facebook heb ik de aankondiging van de NFT workshop gelezen en ik wil heel graag daar aan deelnemen.

    Met vriendelijke groet,

    Rob Wighman

    P.S. Om zeker te zijn heb ik ook een email gestuurd via mijn email account.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *