INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

KAAN Architecten geeft kunstmuseum in Antwerpen hard contrast van klassieke zalen en radicale eenvoud

Wie denkt dat alleen in Nederland de verbouwing van musea een hoofdpijndossier is vol overschreden budgetten en uitgestelde deadlines en vertragingen, hoeft voor een reality check slechts een slechts een uurtje de grens over. De verbouwing van Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen – veelal afgekort tot KMSKA – duurde maar liefst zeventien jaar. Maar nu is het ontwerp van het Nederlandse KAAN Architecten dan eindelijk voltooid.

Uitgangspunt in het ontwerp van KAAN Architecten is een scherp contrast tussen oud en nieuw, zonder dat het tot een clash komt. De bestaande tentoonstellingsruimtes zijn waar mogelijk in hun oude luister hersteld; de uitbreidingen zijn juist raciaal modern en voorzien daarmee in een compleet andere beleving. De twee verschillende stijlen en tijdselementen vormen samen één wervelend geheel.

Een subtiele trapverbinding tussen een oude en nieuwe zaal
De trapverbinding gezien vanuit de nieuwe zaal

Gefilterd daglicht door geometrisch grid

Het KMSKA gebouw uit de 19e eeuw is een klassiek ‘daglichtmuseum’ en leent zich vooral voor het tentoonstellen van schilderijen. Denk aan de Rubens en Van Dyck zalen. Met de nieuwe expositieruimtes heeft KAAN meer vrije volumes toegevoegd voor het tonen van andere kunstvormen – van video en design tot fotografie en ruimtelijke installaties. Deze zalen zijn geplaatst in de oude binnenhoven. De architectonische blikvanger zijn de gefragmenteerde glazen plafonds met een strak geometrisch grid waar gefilterd daglicht doorheen valt.  

Tijdens de 20e eeuw onderging het gebouw veel fundamentele veranderingen in de lay-out, waardoor de oorspronkelijke looproutes en de verbinding met de stad telkens werden gewijzigd. Het gebouw was min of meer dichtgeslibd. De complete renovatie hersteld de overzichtelijke ruimtelijkheid en de statige grandeur. De oorspronkelijke kleuren, materialen en routing in de historische hallen zijn door de architecten zelfs benadrukt. Bezoekers lopen door een enfilade van tentoonstellingsruimten in donkerroze, groen en rood; hoge deuren, portalen en lambriseringen zijn uitgevoerd in zwaar eikenhouten en de weelderige plafondornamenten in pleisterwerk geven een tijdloos gevoel. Veel hout- en pleisterwerk moest opnieuw worden gemaakt, waardoor het museum als nieuw oogt.

Passages tussen de oude zalen
Een trappassage naar een nieuwe zaal

Verticaal museum in helderwit

Tegelijkertijd verrijst, verscholen in het hart van het oude gebouw, een nieuw verticaal museum als een volledig autonoom geheel gebouwd binnen de vier oorspronkelijke patio’s. Toegang tot deze contrastrijke nieuwbouw is subtiel met smalle trappen en onverwachte entrees. Met helderwitte tentoonstellingshallen, verborgen kamers, lange trappen, verreikende zichtlijnen en wisselende gradaties van daglicht, stippelt het nieuwe museum een ​​route uit vol verrassende verticale ervaringen. Overal waar de nieuwe uitbreiding de massieve massa van het museum snijdt, zijn subtiele marmeren mozaïeken gelegd, in navolging van de materialiteit van het elegante 19e-eeuwse museum.

Daklicht in een oude zaal
Daklicht in een nieuwe zaal

De komende maanden worden de kantoren afgerond en de kunst geplaatst. De officiële opening van het KMSKA is later dit jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *