Nieuws

Eerste solo-expositie van Raw Color in Cuypershuis Roermond na winnen Limburg Designprijs

Het Eindhovense ontwerpduo Raw Color is de winnaar van de Limburg Designprijs 2023 en toont met solo-expositie Multiply zijn unieke kijk op kleur. Tegelijkertijd staat in Cuypershuis in Roermond de eerste solo-expositie Conversion van Fransje Gimbrere, winnaar van de Harrie Tillieprijs 2023. Beide exposities zijn vanaf 15 april t/m 17 september 2023 toegankelijk voor publiek.

Raw Color won eerder dit jaar de Limburg Designprijs 2023. Onderdeel van de prijs is een solo-expositie in het Cuypershuis in Roermond. Met deze expositie Multiply toont de Eindhovense studio, die in is opgericht door Daniera ter Haar en Christoph Brach, haar unieke ouevre waarin grafische vormgeving, productontwerp en fotografie samenkomen in een ruimtelijke kleurbeleving. Dit is de eerste keer dat al het werk van Raw Color overzichtelijk bij elkaar is te zien.

Lees ook: Raw Color presenteert nieuwe kleurcollectie voor Kvadrat met kunstzinnige installaties

Daniera ter Haar en Christoph Brach

Multiply staat voor het overlappen en mengen van kleuren en vertegenwoordigt de vele vormen van kleuronderzoek, die centraal staan in het werk van de studio. De expositie toont voor het eerst in Nederland een overzicht van eindproducten én het werkproces van Raw Color. De materialisatie van kleur speelt de hoofdrol en kan worden gezien als de kern van de multidisciplinaire studio Raw Color. Hiermee heeft de studio een unieke aanpak binnen de vormgeving. Daniera ter Haar en Christoph Brach werken samen met hun team aan projecten, die ze zelf initiëren of in opdracht van bekende merken uitvoeren. Diverse projecten van de studio zijn opgenomen in de collecties van het Cooper Hewitt Museum, Stedelijk Museum en TextielMuseum.

Conversion door Fransje Gimbrère

Tegelijkertijd is in het Cuypershuis de eerste solo-expositie te zien van Fransje Gimbrere, winnaar van de Harrie Tillieprijs 2023. Zij neemt bestaande materialen en technieken als startpunt voor experiment en onderzoek naar nieuwe mogelijkheden. In de expositie Conversion is te zien hoe zij ambachten manipuleert en materialen oneigen materiaaleigenschappen toewijst, met intrigerende objecten en toepassingen tot gevolg. Sinds haar afstuderen in 2017 doet Fransje Gimbrere experimenteel en hands-on onderzoek naar mogelijkheden en toepassingen van bestaande textiele materialen, ambachten en industriële productietechnieken. Ze manipuleert de eigenschappen van materialen, beeld en vorm. Zo beïnvloedt ze de manier waarop wij materie waarnemen en creëert ze inspirerende concepten en ontwerpen, zowel autonoom als voor de industrie.

In voetsporen van Pierre Cuypers

De Limburg Design Award wordt om de twee jaar uitgereikt aan een actuele vormgever die (inter)nationaal werkzaam is. De prijs richt zich op hedendaags interieurontwerp en de link met de ontwerpen van Pierre Cuypers. Ook al hanteren hedendaagse interieurontwerpers andere materialen en productietechnieken om hun ontwerpen te realiseren. Hun streven is verwant aan dat van Cuypers; schoonheid, engagement, ambacht, ondernemerschap en vernieuwing zijn voor beiden net zo belangrijk. Voor de Limburg Design Award waren genomineerd: Marjan van Aubel, Raw Color en Siba Sahabi. De Limburg Design Award 2023 bestaat uit een geldbedrag van € 7.000,- en is bestemd voor bekende ontwerpers.

Het doel van de Harrie Tillieprijs is het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van talentvolle ontwerpers. De prijs sluit zo meer aan bij zijn naamgever Harrie Tillie, tussen 1988 en 2001 de conservator van het Roermonds museum. Hij zette zich als conservator in om jonge, talentvolle kunstenaars een podium te bieden. De drie genomineerden voor de Harrie Tillieprijs 2023 waren: Envisions, Fransje Gimbrere en Audrey Large. De Harrie Tillieprijs 2023 omvat een geldbedrag van € 1.000,- en is bestemd voor jonge, talentvolle ontwerpers om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. 

Leidend bij de jurering van de prijzen was ‘de geest van Cuypers’: de zoektocht naar vernieuwingen, oog hebben voor esthetiek, functionaliteit en het overstijgen van disciplines. Deze zevende editie lag de focus ook op het gebruik en effect van patronen en dessins. Door het uitreiken van de prijzen wil gemeente Roermond de bekendheid van Pierre Cuypers, zijn werk en gedachtegoed vergroten en het Cuypershuis profileren als platform voor hedendaags interieurdesign. De jury bestond dit jaar designjournalist Jeroen Junte, directeur van Designmuseum Den Bosch Timo de Rijk en sieradenontwerper Chequita Nahar. Eerdere winnaars van de Limburg Designprijs zijn onder meer Formafantasma en Sabine Marcelis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *