Nieuws

Het Circulair Warenhuis maakt topdesign van afdankmeubels

Een groot kringloopbedrijf in Leiden zet ontwerpers als Nienke Hoogvliet en Jurgen Bey in om nieuwe meubels te maken van de onverkochte spullen. “Ik moet nu praktisch denken en voor grote volumes gaan ontwerpen.”

FOTO Raw Color

Met een jaarlijkse inzameling van 2,8 miljoen kilo aan goederen – van kleine waardevolle spullen tot grote meubels, en alles wat daar tussen in zit – is Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden één van de grootste van Nederland. Veel van deze spullen blijken van een te lage kwaliteit en moeten worden afgevoerd of worden zelfs vernietigd. Dit kan anders, vinden Popma ter Steege Architecten en Buro Bordo. Zij zien wegen naar een nieuwe manier van hergebruik, waarbij zij zich vooralsnog concentreren op  vier reststromen: glas, textiel, keramiek en spaanplaat. Ontwerpers Jurgen Bey, Nienke Hoogvliet, Max Lipsey en Fraser McPhee gaan dit avontuur aan. Grafisch ontwerpbureau Raw Color ontwikkelt de huisstijl voor Circulair Warenhuis.

FOTO Raw Color

Dit Circulair Warenhuis is dus meer dan alleen een winkel. Het is een gemeenschap die betekenis geeft aan afgedankte materialen en meubels maar minstens zo belangrijk ook het welzijn van werknemers bekijkt. Hiervoor zijn vier ontwerpers geselecteerd. Jurgen Bey richt zich op glas, Nienke Hoogvliet onderzoekt de reststroom van textiel, Max Lipsey buigt zich over keramiek en Fraser McPhee gaat aan de slag met spaanplaat. De prototypes worden in de werkplaats gemaakt met behulp van de werknemers.

FOTO Raw Color

Het Circulair Warenhuis constateert dat de niet verkochte spullen – en dat zijn aanzienlijke hoeveelheden – worden afgevoerd als afval. In de vraag naar een nieuwe kijk zowel als een alternatief, bedacht Popma ter Steege Architecten samen met het Kringloopbedrijf het Warenhuis dit project en worden krachten gebundeld met initiatiefnemer Buro Bordo – sinds 2005 actief als projectstudio in de culturele sector en als curator van diverse tentoonstellingen.

Jurgen Bey
FOTO Julia Lefeber

De eerste producten worden deze maand gepresenteerd. Het doel van Jurgen Bey en zijn team is dat de medewerker voldoening haalt uit het werk en een nieuw vak leert. Het concept: een handleiding die een tweede informatielaag over het project legt. Illustraties worden aangebracht op de glazen door middel van graveren of zandstralen en zo wordt elk glas een onderdeel van een groter verhaal.

Jurgen Bey
FOTO Julia Lefeber

Waar Nienke Hoogvliet normaal op zoek gaat naar alternatieven en natuurlijke materialen zoals vissenleer en zeewiergaren, komt ze in het Warenhuis voornamelijk synthetische stoffen tegen. Met haar verhaal hoopt ze mensen bewust te maken over de gevolgen van synthetisch textiel, maar ook om minder te gaan consumeren.

Nienke Hoogvliet
FOTO Julia Lefeber

Max Lipsey ziet hergebruik als een grote uitdaging voor design. “Toen ik naar de reststroom keek, moest ik meteen ook heel praktisch denken. Ik ontwerp producten waarbij er meteen volumes van kunnen van worden gebruikt. Zo wordt deze reststroom grondig aangepakt.” Ontwerper Fraser McPhee omschrijft spaanplaat als “hybride” hout. Hij zoekt naar nieuwe manieren om te werken met dit materiaal, dat anders de verbrandingsoven in gaat. De “reïncarnatie” van een object vind hij een interessante gedachte. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met het bedenken van een systeem voor de sociale werkplaats van het Circulair Warenhuis.

Fraser McPhee
FOTO Julia Lefeber

Het Circulair Warenhuis sluit aan bij Corona-pandemie. Mensen hebben een behoefte aan een frisse wind door het huis en ruimen massaal op. Het kringloopbedrijf het Warenhuis wordt met de neus op de feiten gedrukt in wat voor consumptiemaatschappij wij leven. De afgelopen maanden zijn goed benut om de basis te leggen voor een concept waar de komende jaren op wordt doorgebouwd. In november 2020 opent de nieuwe conceptstore en galerie voor circulair design in Leiden: het Circulair Warenhuis. Een nieuwe, verhalende inrichting voor een breed publiek met als doel hen bewust te maken van de waarde van hergebruik.

1 reactie op: Het Circulair Warenhuis maakt topdesign van afdankmeubels

  1. Fantastisch! Mijn partner en ik zijn al jaren bezig met dit onderwerp onder de naam WHART Design. (Wharfworks kunstwerken/Art2B2 bouwprojectmanagement). Is het mogelijk aan te sluiten of gerecyclede producten van ons in het Circulair Warenhuis aan te bieden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *