Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Na acht jaar treedt Guus Beumer terug als artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut. De zoektocht naar een opvolger is reeds begonnen.

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

Een jonge generatie ontwerpers wordt geïnspireerd door het eeuwenoude erfgoed van beschilderd aardewerk. “Ik maak een digitale update van een eeuwenoud ambacht.”

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Het Circulair Warenhuis maakt topdesign van afdankmeubels

Een groot kringloopbedrijf in Leiden zet ontwerpers als Nienke Hoogvliet en Jurgen Bey in om nieuwe meubels te maken van de onverkochte spullen. “Ik moet nu praktisch denken en voor grote volumes gaan ontwerpen.”

FOTO Raw Color

Met een jaarlijkse inzameling van 2,8 miljoen kilo aan goederen – van kleine waardevolle spullen tot grote meubels, en alles wat daar tussen in zit – is Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden één van de grootste van Nederland. Veel van deze spullen blijken van een te lage kwaliteit en moeten worden afgevoerd of worden zelfs vernietigd. Dit kan anders, vinden Popma ter Steege Architecten en Buro Bordo. Zij zien wegen naar een nieuwe manier van hergebruik, waarbij zij zich vooralsnog concentreren op  vier reststromen: glas, textiel, keramiek en spaanplaat. Ontwerpers Jurgen Bey, Nienke Hoogvliet, Max Lipsey en Fraser McPhee gaan dit avontuur aan. Grafisch ontwerpbureau Raw Color ontwikkelt de huisstijl voor Circulair Warenhuis.

FOTO Raw Color

Dit Circulair Warenhuis is dus meer dan alleen een winkel. Het is een gemeenschap die betekenis geeft aan afgedankte materialen en meubels maar minstens zo belangrijk ook het welzijn van werknemers bekijkt. Hiervoor zijn vier ontwerpers geselecteerd. Jurgen Bey richt zich op glas, Nienke Hoogvliet onderzoekt de reststroom van textiel, Max Lipsey buigt zich over keramiek en Fraser McPhee gaat aan de slag met spaanplaat. De prototypes worden in de werkplaats gemaakt met behulp van de werknemers.

FOTO Raw Color

Het Circulair Warenhuis constateert dat de niet verkochte spullen – en dat zijn aanzienlijke hoeveelheden – worden afgevoerd als afval. In de vraag naar een nieuwe kijk zowel als een alternatief, bedacht Popma ter Steege Architecten samen met het Kringloopbedrijf het Warenhuis dit project en worden krachten gebundeld met initiatiefnemer Buro Bordo – sinds 2005 actief als projectstudio in de culturele sector en als curator van diverse tentoonstellingen.

Jurgen Bey
FOTO Julia Lefeber

De eerste producten worden deze maand gepresenteerd. Het doel van Jurgen Bey en zijn team is dat de medewerker voldoening haalt uit het werk en een nieuw vak leert. Het concept: een handleiding die een tweede informatielaag over het project legt. Illustraties worden aangebracht op de glazen door middel van graveren of zandstralen en zo wordt elk glas een onderdeel van een groter verhaal.

Jurgen Bey
FOTO Julia Lefeber

Waar Nienke Hoogvliet normaal op zoek gaat naar alternatieven en natuurlijke materialen zoals vissenleer en zeewiergaren, komt ze in het Warenhuis voornamelijk synthetische stoffen tegen. Met haar verhaal hoopt ze mensen bewust te maken over de gevolgen van synthetisch textiel, maar ook om minder te gaan consumeren.

Nienke Hoogvliet
FOTO Julia Lefeber

Max Lipsey ziet hergebruik als een grote uitdaging voor design. “Toen ik naar de reststroom keek, moest ik meteen ook heel praktisch denken. Ik ontwerp producten waarbij er meteen volumes van kunnen van worden gebruikt. Zo wordt deze reststroom grondig aangepakt.” Ontwerper Fraser McPhee omschrijft spaanplaat als “hybride” hout. Hij zoekt naar nieuwe manieren om te werken met dit materiaal, dat anders de verbrandingsoven in gaat. De “reïncarnatie” van een object vind hij een interessante gedachte. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met het bedenken van een systeem voor de sociale werkplaats van het Circulair Warenhuis.

Fraser McPhee
FOTO Julia Lefeber

Het Circulair Warenhuis sluit aan bij Corona-pandemie. Mensen hebben een behoefte aan een frisse wind door het huis en ruimen massaal op. Het kringloopbedrijf het Warenhuis wordt met de neus op de feiten gedrukt in wat voor consumptiemaatschappij wij leven. De afgelopen maanden zijn goed benut om de basis te leggen voor een concept waar de komende jaren op wordt doorgebouwd. In november 2020 opent de nieuwe conceptstore en galerie voor circulair design in Leiden: het Circulair Warenhuis. Een nieuwe, verhalende inrichting voor een breed publiek met als doel hen bewust te maken van de waarde van hergebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *