Nieuws

Met deze drie projecten wordt Formafantasma de smaakmaker van Milan Design Week 2023

Het Italiaanse ontwerpduo Formafantasma is dit jaar onvermijdelijk op de Milan Design Week met de inrichting van Euroluce, een serie nieuwe tapijten voor CC-Tapis en het talks-programma Prada Frames. Dat laatste event zoomt deze editie in op de waarde van afval.

The City of Lights – Euroluce

Ontwerpstudio Formafantasma, in 2009 opgericht door Andrea Trimarchi and Simone Farresin, drukt dit jaar een zwaar stempel op de Milan Design Week. Zo is het duo gevraagd om de inrichting te doen van de Euroloce, de tweejaarlijkse lichtbeurs die onderdeel is van de Salone del Mobile in het grote beursgebouw Rho Fiera aan de rand van Milan. Uitgangspunt van hun ontwerp The City of Lights zijn de stratenplannen van traditionele Italiaanse steden. Met inventieve lus van expositie wanden en installaties worden de vier centrale paviljoens van Euroloce met elkaar verbonden. Het midden van deze ‘lichtstad’ is Aurore, een groot door Formafantasma ontworpen plein waar zowel lezingen als visuele presentaties en product launches plaatsvinden. De studio ontwierp ook twaalf Constellations;  deze architecturale ‘intermezzo’s’ doorkruisen het lus-vormige pad over de lichtbeurs in Rho Fiera. Bovendien heeft Formafantasma de boekwinkel ingericht.

The City of Lights

CC-Tapis

In samenwerking met de Italiaanse vloer- en wandkledenfabrikant CC-Tapis is de tapijtcollectie Telegram ontworpen. Met deze exclusieve collectie wordt het ambachtelijke handwerk en de individualiteit van deze maker gevierd. CC-Tapis laat de vloerkleden maken in Nepal, waar de ambachtslieden nauwgezet knoop voor knoop de garens van natuurlijke Himalaya wol knopen. Daardoor ontstaat een rechthoek waaruit de uiteindelijke vrije vorm van heet tapijt wordt gesneden. De hoeken en andere delen die daarbij worden afgeschoren worden nu hergebruikt . De tapijtmakers krijgen daarbij de vrije hand om zelfgekozen vormen en woorden in deze overtollige delen te knopen. Deze persoonlijke woorden zijn een boodschap – vandaar de titel Telegram – van de tapijtmakers aan gebruikers over de hele wereld. mensen elders in de wereld, en een eerbetoon aan de mens achter het vaardige vakmanschap.

CC-Tapis

Prada Frames

Na het succes van vorig jaar organiseert Formafantasma met het modehuis Prada de tweede editie van de Prada Frames, een symposium over de complexe relatie tussen de natuurlijke omgeving en design. Het thema is Materials in Flux en onderzoekt het afval als grondstof. Uitgaande van het werk van de Britse antropoloog Tim Ingold zijn materialen onderling verbonden en eindeloos veranderende levende entiteiten. Het symposium onderzoekt de dynamiek van afvalinfrastructuren en hun waardesystemen, met als doel de complexe relatie tussen materie en ecosystemen te ontrafelen.

Lees ook: Kleurrijke ‘Caravaggio Bernini’-expo van Formafantasma in Rijks

Het evenement, samengesteld door Formafantasma, vindt plaats van 17 tot 19 april in het Teatro dei Filodrammatici in Milaan, in het kader van de Fuori Salone, en omvat bijdragen van onder anderen Tim Ingold, Elizabeth Povinelli, Beatriz Colomina, Mark Wigley, Sophie Chao, Veena Sahajwalla, Alice Rawsthorn, Paola Antonelli, Anthony Dunne, Fiona Raby, Eduardo Kohn en Hans Ulrich Obrist. Het evenement is gratis en de plaatsen zijn beperkt. Deze link voor registratie is open vanaf 6 april.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *