Nieuws

Raw Color presenteert nieuwe kleurcollectie voor Kvadrat met kunstzinnige installaties

De Eindhovense ontwerpstudio Raw Color heeft een samenhangend palet van twintig kleuren ontwikkeld voor stoffenmerk Kvadrat. De gebreide stoffen zijn ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse fabrikant van de gebreide stoffen Febrik.

Planum

Het kleurpalet Planum is gebaseerd op meer dan 350 handgeschilderde kleurstalen van ontwerpers Christoph Brach en Daniera ter Haar van Raw Color. Deze kleuren zijn weer geïnspireerd op een verzameling kleine karakteristieke objecten die het designduo in de loop der jaren heeft verzameld. “Planum is ontwikkeld aan de hand van handgeschilderde stalen. Een zeer arbeidsintensief traject maar het stelde ons in staat om tinten te creëren die onverwacht en ongebruikelijk zijn”, legt Brach.

De kleurstalen

Drie ruimtelijke installaties

Met Kvadrat en Febrik zijn twintig zorgvuldig geselecteerde kleuren gematerialiseerd tot een uniek meubelstof met een verfijnde gebreide uitdrukking en een glad en zacht oppervlak. De stof heeft een subtiele matte glans maar heeft natuurlijke, droge feel. De stof bestaat uit een dubbel breisel met een overwegend wollen oppervlak. De stof heeft daardoor een ​​uitstekende rekbaarheid, wat het geschikt maakt voor meubilair en interieurtoepassingen.

Quarantaine Quilts

Om Planum te presenteren heeft Raw Color drie ruimtelijke installaties ontwikkeld: Chroma Columns, Quarantaine Quilts en Fieldframes. Daarnaast is innovatieve website ontwikkeld om de kleurintensiteit en tactiliteit van de collectie te communiceren. Ook krijgt de digitale bezoeker inzicht in het creatieproces. De interactieve website onthult het uitgebreide onderzoek dat schuilgaat achter de dingen die zo volkomen eenvoudig lijken.

Chroma Columns

Chroma Columns

Het rijke potentieel van de Planum is goed te zien in de Chroma Columns, een serie rechtopstaande en bewegende panelen. De zachte buigzaamheid van het gebreide textiel bedekt soepel de harde mechanica van de motoren en elektronica. Elke driehoekige kolom is gekleed in een zorgvuldig samengestelde reeks kleuren die: kruisen met elkaar en met de kolommen die ernaast staan. Nieuwe combinaties verschijnen met elke rotatie. En zelfs individuele tinten veranderen tijdens het draaien vanwege de interactie tussen kleur en licht en de subtiele buiging in de vorm waarover de stof soepel wordt gespannen.

Chroma Columns

Quarantaine Quilts

Als een reactie op de corona-pandemie onderzocht Raw Color hoe met beperkte middelen een crisis toch kan worden aangewend als een mogelijkheid. Brach: “We wilden onszelf uitdagen om met beperkte middelen en handwerk te werken. De lockdown en de impact ervan op ons werken en leven is weerspiegeld in de manier waarop de quilts zijn geconstrueerd.” De wandkleden hebben elk een uniek palet en zijn handgemaakt – van de quilts met grotere kleurvlakken tot de meer gedetailleerde panelen, met veel verschillende kleurencombinaties. De randen zijn grondig afgewerkt met een gedetailleerde zoom. Geïnspireerd door meetlint, heeft elke zoom verschillende kleurvlakken. Het resulteerde in totaal in vier verschillende quilts die duidelijk tot dezelfde familie behoren.

Quarantaine Quilts
Quarantaine Quilts

Fieldframes

Het idee dat schoonheid in de details zit en dat de afwezigheid van het onnodige de essence speelt een centrale rol in de Field Frames. Voor dit project is restmateriaal gebruikt dat overbleef na het maken van Chroma Columns en Quarantaine Quilts. Het gebruik van deze veel kleinere stukken textiel, nodigt kijkers automatisch uit om in te zoomen op de gestructureerde details van het fijne breiwerk. De monturen met verschillende kleurcomposities begonnen als een verkenning naar hoe harmonie kan zijn gemaakt tussen kleuren. Elk frame in de collectie bevat een andere compositie van gekleurde textiel gespannen over oppervlakken in verschillende verhoudingen. Op de muur vormen alle kozijnen samen een andere eenheid dankzij de systematische aanpak waarmee ze gemaakt zijn.

Fieldframes
Fieldframes

Raw Color

Raw Color werkt in verschillende ontwerpdisciplines om kleur te materialiseren, waaronder grafisch ontwerp, fotografie en productontwerp . Vanuit hun Eindhovense studio werken Daniera ter Haar en Christoph Brach samen met hun team aan opdrachten en zelfgeïnitieerde projecten. Ze richtten hun studio op in 2008, nadat ze een jaar eerder waren afgestudeerd aan de Eindhoven Design Academy. Gedreven door nieuwsgierigheid analyseren en onderzoeken ze voortdurend de betekenis van het project waaraan ze werken. Door te experimenteren en te vertrouwen op hun intuïtie, hebben de ontwerpers van Raw Color een ontwerptaal gecreëerd die direct, dynamisch en gemakkelijk herkenbaar is, de grenzen verlegt en het concept van design opnieuw definieert.

Christoph Brach (l) & Daniera ter Haar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *