Nieuws

Deze Nederlandse ontwerpers krijgen bezoek van Koningin Máxima op Milan Design Week

Koningin Máxima brengt op dinsdag 18 april een werkbezoek aan diverse met name Nederlandse presentaties op de Milan Design Week in Milaan. Daar bezoekt zij onder meer Dutch Invertuals, Masterly en de tijdelijke radiostudio van Design Academy Eindhoven.

Koningin Maxima tijdens een werkbezoek aan Eindhoven
FOTO Patrick van Emst

Nederland is elk jaar een van de grootste spelers tijdens de Milan Design Week. Nederlandse designers onderscheiden zich internationaal niet alleen door de kwaliteit van hun innovatieve ontwerpen, maar ook door hun vermogen verbindingen te leggen met maatschappelijke vraagstukken. Dat is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst de reden voor Koningin Máxima om een werkbezoek te brengen aan de Nederlandse deelnemers op de Milan Design Week. Op 16 februari deed Koningin Máxima al een ‘verkenningsronde’ door Eindhoven als voorbereiding op het werkbezoek aan Milaan.

Isola Design District

Koningin Máxima start in de Milanese wijk Isola Design District. Hier is door de Nederlandse landschapsarchitect Petra Blaisse een vernieuwend stadspark vormgegeven. Koningin Máxima wordt door het park rondgeleid door Blaisse en spreekt met de Italiaanse architect Stefano Boeri, ontwerper van de woontoren aan de rand van het park, Bosco Verticale – letterlijk een verticaal bos. Hij ontwierp ook de duurzame Trudo Toren in Eindhoven en Wonderwoods in Utrecht. 

Lees hier meer over de presentatie van Petra Blaisse op Milan Design Week: Inside Outside van Petra Blaisse met ontwerp van stadspark in Genua op Milan Design Week

Het nieuwe stadspark Parco del Polcevera in Genua van Petra Blaisse’s Inside Outside

Vervolgens ontmoet Koningin Máxima op het door Studio MAST ontworpen expo-plein Circolare en op enkele locaties in Isola een aantal Nederlandse designers en labels. Zij presenteren hun werk met bijna driehonderd andere ontwerpers, studio’s en makers in Isola Design District. Deze internationale community is opgericht op initiatief van Gabriele Cavallaro en onder andere de Eindhovense designscout Wisse Trooster. Een van de thema’s van Isola dit jaar is de circulaire economie en hergebruik van materialen. Isola Design District neemt ook deel aan Dutch Design Week in Eindhoven.

Ook wordt de presentatieObjects for a New Kind of Society: The way we work van Dutch Invertuals bezocht. “De werkomgeving van vandaag is constant in beweging. De manieren waarop we werken evolueren door nieuwe toepassingen en opkomende technologieën die gericht zijn op het verhogen van onze productiviteit en efficiëntie. Tegelijkertijd raken we steeds meer vervreemd van de dingen die we doen. In plaats van tijd voor onszelf te winnen, worden we gedwongen om meer te bereiken met minder. Dit vraagt van ontwerpers om nieuwe werkomgevingen te bedenken, die zijn aangepast aan onze snel veranderende omgeving. Deze presentatie neemt daarop een voorschot”, zegt curator Wendy Plomp van Dutch Invertuals.

Dutch Invertuals

Salone Satellite

In de middag gaat Koningin Máxima naar Salone Satellite, dat een onderdeel is van de Salone del Mobile in het beursgebouw Rho Fiera. Dit talentplatform probeert de relatie tussen onderzoek, design en industrie te versterken en richt zich op designers onder de 35 jaar. Begeleid door Maria Porro, president van de Salone, en Marva Griffin, oprichter en curator van Satellite, ontmoet Koningin Máxima vijf jonge ontwerpers uit Nederland, die geselecteerd zijn door een internationale jury voor Salone Satellite. Ook spreekt Koningin Máxima studenten van de Design Academy Eindhoven op de beurs en is er aandacht voor de ongeveer twintig gevestigde Nederlandse designmerken die op de Salone del Mobile exposeren.

Lees meer over de radiostudio van Design Academy Eindhoven op Milan Design Week: Design Academy Eindhoven alleen met radio-uitzending vanaf Salone Satellite in Milaan

Masterly, the Dutch in Milano

Het werkbezoek eindigt bij de zevende editie van Masterly, the Dutch in Milano in Palazzo dei Giureconsulti, waar door curator Nicole Uniquole de collecties van ruim zeventig Nederlandse interieurontwerpers en -bedrijven zijn bijeengebracht. Hier gaat Koningin Máxima in gesprek over vakmanschap met een groep studenten van het Hout- en Meubileringscollege uit Rotterdam en Amsterdam. Tot slot is Koningin Máxima bij de officiële opening van Masterly tijdens het jaarlijkse netwerkevent met ontwerpers, zakenmensen, hoogwaardigheidsbekleders en betrokkenen uit de culturele sector.

Lees hier meer over Masterly op Milan Design Week: Masterly met nieuwe locatie naast Duomo grootste Nederlandse presentatie op Milan Design Week 2023

De locatie van Masterly

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *