Nieuws

Inside Outside van Petra Blaisse met ontwerp van stadspark in Genua op Milan Design Week

Met een installatie op de Nederlandse groepspresentatie Masterly ontvouwt ontwerper Petra Blaisse van Inside Outside haar plannen voor het nieuwe Parco del Polcevera. Dit stadspark blaast nieuw leven in een versnipperde industriegebied onder de Morandi brug, die in 2018 instortte. Op woensdag 19 april geeft Petra Blaisse een besloten ontbijtlezing bij Masterly. DesignDigger verloot hiervoor twee kaarten.

Inside Outside presenteert het ontwerp voor Parco del Polcevera bij Masterly tijdens de internationale designweek van Milaan als een ‘case study’ om een gesprek op gang te brengen over hoe ontwerpers architecten en landschapsmakers het best de dringende milieuproblemen in het huidige klimaat in Europa en de rest van de wereld kunnen aanpakken.

DesignDigger geeft twee kaarten weg voor het Architectenontbijt met een lezing van Petra Blaisse op woensdag 19 april bij Masterly. Mail je verzoek naar info@desigindigger.nl ovv Lezing Petra Blaisse.

Stefano Boeri

De Morandi brug in Genua is na de ineenstorting reeds vervangen door de San Giorgio brug, een ontwerp van Renzo Piano. Het omliggende landschap wordt doorsneden door de Torrente Polcevera, een reeks snelwegen en twee grote spoorwegterreinen. Inside Outside doet de herinrichting van dit versnipperede gebied in samenwerking met Stefano Boeri Architetti, Metrogramma en Studio Laura Gatti. Het wordt een nieuw stadspark, van 22 hectare.

Het karakter van de ruimtelijke compositie dicteert het ontwerp van het nieuwe stadspark: een uitgesproken lineair karakter; een patroon van lineaire tuinen en pleinen – variërend van 7 tot 20 meter breed. Elke tuin vertegenwoordigt een verschillende typologie – met poreus plaveisel, bodem, topografie en beplantingsontwerp dat varieert van tuin tot tuin, zodat het botanische park de bio- en bodemdiversiteit zoveel mogelijk stimuleert. Een grote verscheidenheid van 50 verschillende boomsoorten, waarvan de meeste ook te vinden zijn in de beboste hellingen van de vallei, zijn systematisch over het park verspreid.

Lees hier het overzicht van alle presentaties op Masterly:  Masterly met nieuwe locatie naast Duomo grootste Nederlandse presentatie op Milan Design Week 2023

Windenergie en wateropvang

Het consistente concept voor het park en de nieuwe, cirkelvormige wandelbrug ‘Il Cherchio Rosso’, van Stefano Boeri Architetti, zorgen ervoor dat alle delen van de vallei met elkaar verbonden zijn en forensen gemakkelijk van oost naar west kunnen reizen via de brug. De verbinding naar ‘Il Cherchio Rosso’ wordt gefaciliteerd door een zigzaggend pad dat dwars door Noord-Zuid georiënteerde velden loopt. Door dit padenspel te volgen worden niet alleen efficiënte verbindingen gelegd, maar ontstaat er voor bezoekers ook een serie esthetische belevenissen op verschillende hoogtes en in evenzoveel richtingen.

Alle groenzones, pleinen en nieuwe daken zijn zo aangelegd dat ze regenwater absorberen, infiltreren, vertragen en opslaan. Het opgeslagen water vindt een bestemming in de drogere periodes en zorgt voor een constante, gunstige waterbalans voor de ondergrondse wortelsystemen. De windtoren naast ‘Il Cherchio Rosso’ zal windenergie genereren en verspreid over het park en op de daken komen zonnepanelen om groene energie voor het gebied op te vangen.

Lees ook het juryverslag van HIP Interieurprijs 2021 over de LocHal in Tilburg van Inside Outside: LocHal in Tilburg wint als “huiskamer van de stad” de Herengracht Industrieprijs 2021

Groene ‘paradijs’ vs. stedelijke realiteit

Wie de regeneratieve vorm van water- en energiebeheer van het park kent, begrijpt de context, de kracht en uiteindelijk de veerkracht die een stad als Genua kenmerken. Niet alleen zal het Parco del Polcevera het gebied nieuw leven inblazen, maar het zal de plaatselijke arbeiders en bewoners ook een nieuwe rustplaats bieden op loopafstand van de plekken waar hun dagelijkse ritmes en routines zich afspelen. ‘Radura della Memoria’, een gedenkteken voor de slachtoffers van het tragische ongeval, markeerde het begin van het toekomstige park. Een nieuwe fase, een herdenkingstuin en museum, begint in de zomer van 2023.

‘Parco del Polcevera’ kan worden gezien als een symbool voor wat we vandaag de dag in de stedelijke context tegenkomen: het groene ‘paradijs’ versus de stedelijke realiteit. De dringende vraag naar de ‘vergroening’ van onze steden betekent dat we de voorwaarden moeten scheppen voor een vitale bodem en een bloeiend plantenleven om de biodiversiteit te stimuleren. Dit moet worden gerealiseerd binnen de logistieke, economische en politieke context van een stad – een complexe uitdaging die ons allen aangaat.

Over Inside Outside

Met haar Amsterdamse ontwerpbureau Inside Outside richt Petra Blaisse zich sinds 1991 op ontwerpen die in schaal variëren van product en interieurs tot architectuur en zelf landschap en stedenbouw. Daarbij wordt samengewerkt met wereldberoemde architecten als Sanaa uit Japan, UN Studio en Rem Koolhaas. Interieur- en tuinontwerpen van Inside Outside zijn te zien in wereldberoemde gebouwen als de Casa da Musica in Porto (1999), het Mercedes Benz Museum in Stuttgart (2004), de Nationale Bibliotheek van Qatar (2012) en in de onlangs gerenoveerde LocHal in Tilburg ( 2019). Daarnaast ontwerpt Inside Outside vloerkleden, lichtinstallaties, tuinen en zelfs complete stadsparken. Vorig jaar werd Blaisse gelauwerd met de ARC22 Oeuvre Award die jaarlijks wordt toegekend door het Nederlandse tijdschrift De Architect aan een persoon die ‘een blijvende en vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de gebouwde omgeving’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *