Nieuws

DDW2021 COLUMN #5 – Dood aan het algoritme, leve de heks!

Met de fluisterende dictie van een echte waarzegster duidt Ginevra Petrozzi advertenties en pop-ups die verschijnen op Instagram of Facebook van bezoekers van de  Graduation Show van de Design Academy. In plaats van tarotkaarten gebruikt zij data-kapitalisme om onze levenspad te voorspellen. Tenslotte zijn het deze onzichtbare algoritmes die als een techno-determinisme ons bestaan vormgeven. Als het lot. De moderne heks Petrozzi ervan vertaalt ze voor ons naar een een alledaagse handleiding maakt met haar cryptische project Digital Esotism. Misschien ook niet betrouwbaar. Maar het is in elk geval een stuk menselijker – en spannender.

In een wereld die razendsnel verandert, kan door terug te grijpen op eeuwenoude folklore en heidense rituelen een safe space worden gecreëerd zonder data-kapitalisme en filterbubbles. Petrozzi s dan ook niet de enige ontwerper op de Graduation Show die flirt met het occulte. Carla Alcalà Badias geeft met haar enigmatische project The Cult of a Smart Home Assistant een religieuze betekenis slimme apparaten als Alexa. Wat als deze huisassistenten een eigen wil krijgen – een daarmee wellicht zelfs een ziel? Dan zijn wij aan hun Goddelijke grillen overgeleverd. Deze spirituele gedachte is tot het extreme doorgevoerd: uiteindelijk zijn deze apparaten slechts manifestaties van Vesta, de huiselijke god die ons intieme thuisleven regeert. Wederom: niks geen algoritmes of computers maar Hogere Machten die waken over ons.

De jongste ontwerpgeneratie vlucht in een occulte fantasiewereld. Met tarotkaarten en moderne saga’s wordt een safe space gecreëerd zonder data-kapitalisme en filterbubbles. Want waarom zou augmented reality niet analoog kunnen zijn?

De volledige column kun je hier lezen: Column: Dood aan het algoritme, leve de heks! | DDW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *