Nieuws

Masterly met nieuwe locatie naast Duomo grootste Nederlandse presentatie op Milan Design Week 2023

Na zes edities in het statige Palazzo Turati heeft de Nederlandse groepspresentatie Masterly een nieuwe locatie met uitzicht op de Duomo in Milaan. Tijdens de Milan Design Week zijn meer dan tachtig designlabels, ontwerpers en jonge talenten te zien in het historische Palazzo Giureconsulti. Masterly toont daarmee een actuele dwarsdoorsnee van toonaangevend Dutch design.

Joost & Kiki

De beproefde formule blijft in tact: curator Nicole Uniquole selecteert zorgvuldig een brede mix van ontwerpers, bedrijven, academies, individuele ontwerpers en galerieën. Het Palazzo Giureconsulti staat aan een van de levendigste en meest bezochte plekken in het stadscentrum, de Piazza dei Mercanti. De 4000 vierkante meter van dit 500 jaar oude palazzo is verdeeld over vier verdiepingen, die elk een thematische indeling hebben. De begane grond staat in het teken van Techniek. De etherische lichtgevende creaties van Lucas Zito bijvoorbeeld in de installatie ontworpen voor de hal van de grote trap, 3D geprint met recycled plastic. De grote trap toont het magische werk van fotograaf, kunstenaar en verhalenverteller Jonas Peterson.

Lees de review van Masterly op Milan Design Week 2021: MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

De etherische lichtgevende creaties van Lucas Zito

Souterrain is gewijd aan ambacht. Blikvangers zijn de sonische keramieken sculpturen van Pierluigi Pompei en kleurrijke handgemaakte tapijten door Marcel Van Doorn voor het merk Fuli. Eerste verdieping: Collectible Design & Masterly Collaborations, met stukken tussen kunst en design, uniek of in beperkte oplage. Op deze verdieping staan ook de bekende namen van Masterly, zoals Workingbert, textielontwerpster Aleksandra Gaca en Royal Delft. Nieuw is de Belgische Galleria Spazio Nobile met A Forest of Collision en Raku, nieuw werk van Kiki van Eijk & Joost van Bleiswijk.

Samira Boon

De tweede verdieping is gewijd aan Inspiratie. Wiskundige wetten zijn de basis voor de architecturale 3D-textielontwerpen die Samira Boon laat zien op Masterly. Zij vertaalt vormen uit de natuur naar origamipatronen voor optimale akoestiek, licht-, zon- en warmteregulatie. Op Masterly toont Boon Sprout. Dit mini-object van Kombutex, regenererend textiel uit bacteriën met mos, werd recent naar het ISS gestuurd om de buitenaardse potentie van dit door haar uitgevonden materiaal en de eeuwenoude vouwtechniek te onderzoeken/exploreren. Ook is de spectaculaire stof te bewonderen die ze ontwikkelde in opdracht voor modehuis Hermès en RDAI. Het patroon transformeert van dicht naar transparant, waardoor het zonlicht steeds anders weerkaatst. Voor wie erlangs loopt, komt de stof tot leven.

Lampenproducent Aptum

Daarnaast toont Boon haar innovatieve project, BioFold, waarvor niet-herbruikbaar resttextiel van o.a. jute koffiezakken of jeans en biobased plastics getransformeerd tot één nieuw, duurzaam biocomposiet. Dankzij de combinatie van de eeuwenoude origamikunst en hightech digitale productietechnieken ontstaan functionele, zintuiglijke en flexibele 3D-producten voor allerhande toepassingen. De parametrisch ontworpen akoestische objecten van BioFold geven interieurs – van kantoren tot restaurants – een onderscheidende identiteit. Ze kunnen als muurpanelen of als op zichzelf staande elementen worden toegepast. 

Verder zijn nog te zien op Masterly vijf jonge studenten die dit jaar zijn afgestudeerd aan de Amsterdamse en Rotterdamse vestigingen van Hout & Meubel College (HMC) tonen hun verse werk. Verder staan hier het merk Fatboy, designduo Kranen/Gille en ontwerper Erik Stehmann.

Fatboy

Petra Blaisse

Zoals elk jaar bij Masterly staat de woensdagochtend in het teken van het Architectenontbijt. Dit evenement op uitnodiging ontvangt jaarlijks een vooraanstaande persoonlijkheid uit de designwereld voor een speciale lezing. De keynote spreker van de editie van 2023 is de Nederlandse ontwerpster Petra Blaisse van de interieur- én landschapstudio Inside Outside. Na de dramatische instorting van de Morandi-brug in Genua, is het project aan herontwerp van het gebied is aan de gang, onder leiding van Stefano Boeri en Metrogramma. Renzo Piano ontwierp de nieuwe brug. Ontwerpster Petra Blaisse ontwikkelde met haar studio Inside Outside een landschapsproject voor de omgeving de nieuwe brug van Renzo Piano. Het inspireerde het grote tapijt van het merk Van Besouw, waar patronen, texturen en kleuren, met elkaar verweven, leven geven aan een abstract landschap. Ook op woensdag is de Spazio Nobile’s Artist Talk met de kunstenaars Kiki van Eijk & Joost van Bleiswijk.

Nieuw stadspark in Genua van interieur- én landschapstudio Inside Outside.

Wie wat waar

Masterly – The Dutch in Milan. Van 18 t/m 23 april in het Palazzo Giureconsulti, Piazza dei Mercanti 2 in Milaan

De volledige lijst met deelnemers: Aleksandra Gaca/ Aptum/ Arcade Murano/ Arian Brekveld/ Arpa/ Biofold/ Blok Plaatmateriaal/ Bogaerts Furniture & Lighting/ Bouke De Vries/ Bruns/ Carina Riezebos/ Chris Koens/ Company New Heroes/ Desso/ Dofactory | Accessfactory/ Dutch Design Foundation/ Dutch Originals/ Erik Stehman/ Fatboy/ Francine Broos/ Fritsjurgens/ Fuli/ Henk Schiffmacher/ Hermès/ Hmc/ Huisveendam/ Inside Outside/ Inspiral Foundation/ Irene Van Ophoven/ Ivar Baj/ J. Van De Plas/ Jerke Sijbrandij/ Jonas Peterson/ Joost Van Bleiswijk/ Joris Kuipers/ Karel Bodegom/ Kees Marcelis/ Kiki Van Eijk/ Kranen/Gille/ Lucas Zito/ Luuk Topper/ Maarten Spruyt/ Marcel Van Doorn/ Marcel Wanders/ Mondilab/ Moooi/ Nancy Faas/ Nancy Torreele/ Nature Building Kit/ Øde Design/ Ontwerpduo/ Ontwerpstudio Dunc/ Orchids Netherlands/ Patricia Urquiola/ Paul&Albert/ Petra Blaisse/ Philips Mycreation/ Pierluigi Pompei/ Pro Suber®/ Ramon Middelkoop/ Rdai/ Rem Atelier/ Richard Hutten/ Robert Van Embricqs/ Royal Delft/ Sebastiaan Brajkovic/ Signify/ Sodalime/ Spazio Nobile/ Studio Samira Boon/ Studio Vocum/ Tarkett/ Thomas Eurlings/ Ties De Vos/ Tjeerd Veenhoven/ Tobias Moerenhout/ Tom Postma Design/ Van Berge Henegouwen/ Van Besouw/ Vonn Jansen/ W.H. Gispen/ Ward Vissers/ Wim Rietveld/ Wood & Furniture College

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *