INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event Glue Amsterdam

In Hotel Arena presenteert het jonge meubelmerk Banne van onderdag 16 t/m zondag 19 september twee nieuwe producten ter gelegenheid van de designroute Glue Amsterdam. Allereerst een prototype van een 100% gerecycled kunststof kuipstoel, ontworpen door Lex Pott. De stoel is pas leverbaar vanaf begin 2022. Pott licht op zaterdag 18 september om 15.30u een tipje van het maakproces op met een live presentatie over zijn designkeuzes. Daarnaast wordt de outdoor lounge chair Bloom van Peter van de Water gelanceerd.

Lex Pott

De vloertapijten bij deze presentatie worden verzorgd door Interface. Dit internationale bedrijf focust zich al sinds de jaren negentig op het produceren van CO2-neutrale vloeren met een geïntegreerde collectie tapijttegels en veerkrachtige vloeren. Inmiddels hebben ze de lat weer een stukje hoger gelegd door CO2-negatieve producten na te streven.

Bloom outdoor lounge chair van Peter van de Water

Over Glue

Glue, amsterdam connected by design, is een driedaagse designroute voor Amsterdamse ontwerpers, architecten, merken, showrooms, galeries, academies en andere creatieven. Van donderdag 18 tot en met zondag 19 september openen deelnemers voor het tweede opeenvolgende jaar op verschillende locaties hun deuren. Bezoekers kunnen een kaart kopen met diverse routes langs alle deelnemende merken en ontwerpstudio’s. Tijdens Glue wordt de stad Amsterdam met elkaar verbonden, iedereen die een bijdrage levert aan design in onze hoofdstad.

Bloom outdoor lounge chair van Peter van de Water

Banne is in 2020 opgericht door Arjen Lubbes als onderdeel van het interieurbedrijf Zuiver. De hoofdmissie van het merk is het helpen van professionals om duurzame ontwerpen op grote schaal te laten werken. Ze streven ernaar om de duurzaamheid in elke stap van de levensloop van een design product te verbeteren, van de productie, tot het gebruik, tot de uiteindelijke recycling. Het ontwerpen met het oog voor klimaat is de gemeenschappelijke deler van Banne en Interface. Beide delen de overtuiging dat goed design veel meer is dan alleen esthetische waarde van het product. Dat het niet alleen gaat om wat ze maken, maar ook hoe ze het maken.

Nog drie interessante ontwerpen van Lex Pott:

Pillar candles

Deze kaarsen worden op de draaibank gevormd, een techniek die hier erg ongewoon voor is. Hiermee krijgt elke kaars een unieke intuïtieve combinatie van kleuren en vormen. Meerdere van deze Pillar candles bij elkaar creëren hierdoor een “skyline” effect.

Pillow

De eerste bank van Pott voor producent Gelderland is ideaal voor de urbane omgeving waarin woonruimtes steeds kleiner worden. De bank is met 72 cm dan ook uitzonderlijk ondiep. De minimalistische en kubistische buitenkant van de bank staat in groot contrast met de erg dikke en comfortabele zachte kussens aan de binnenkant. 

Weave

Uitgangspunt voor het marmoleam Weave voor producent Forbo was een combinatie van kleuren, die samen één nieuwe kleur vormen. Dit inspireerde Lex Pott tot het weven van kleuren in verschillende lagen om zo een patroon te vormen. Deze lagen geven diepte aan de vloer, terwijl deze normaal eendimensionaal is. De vloer is ontworpen in vijf verschillende kleurvariaties om de diversiteit van het concept te benadrukken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *