DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: ontwerper zoekt industrie. Beide zijn onmisbaar om de productieketen te innoveren. Een tv-format kan uitkomst bieden?

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Van meer naar genoeg, hoe doen we dat? Twee projecten op de Dutch Design Week wijzen de weg. “Laten wij vooral niet vergeten dat de 80 procent samenleving ook heel leuk kan zijn.”

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: “Van fake news en deep fakes tot augmented realities en data driven polictics – de grenzen tussen on- en offline versmelten.”

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag twee: “Met knutseldesign nemen jonge ontwerpers een voorschot op de toekomst.”

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. De aftrap is vandaag: “Dankzij de verbeeldingskracht van ontwerpers wordt minder juist vrolijker en speelser.”

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

Op DDW presenteert het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie de nieuwste lichting ontwerpers met een talentenbeurs. DesignDigger blikt vooruit met het vierde en laatste deel in een serie longreads over talent.

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

In de tentoonstelling ‘De architectuur van een wondere wereld’ focust curator Saskia van Stein op de invloed van het Disney imperium op het denken over gender, kolonialisme en identiteit.

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Het thema van Dutch Design Week is dit jaar The Greater Number. Deze zoektocht naar een optimaal getal gaat uit van minder in plaats van altijd maar méér. Op deze drie presentaties op DDW kun je zoeken naar jouw ‘greater number’.

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

Op uitnodiging van BLOK Plaatmateriaal verkennen drie bouwexperts de rol van hout in de klimaatopgave. De uitdagingen zijn groot. “Maar hout heeft goede kaarten.”

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

Op maandag 18 oktober (20-21u) is een speciale – gratis! – editie van DesignDigger LIVE in De Kazerne met Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens. In hoeverre zijn hun duurzame ambities haalbaar nu milieuproblemen zo overweldigend worden dat de meeste mensen de hoop verliezen?

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

Deel drie uit een serie van vier longreads waarin de balans wordt opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? “De blik verschuift van expressie en succes naar ongelijkheid en inclusiviteit.”

PREVIEW GLUE Duurzame fabrikanten Banne en Interface slaan handen ineen op design event Glue Amsterdam

In Hotel Arena presenteert het jonge meubelmerk Banne van onderdag 16 t/m zondag 19 september twee nieuwe producten ter gelegenheid van de designroute Glue Amsterdam. Allereerst een prototype van een 100% gerecycled kunststof kuipstoel, ontworpen door Lex Pott. De stoel is pas leverbaar vanaf begin 2022. Pott licht op zaterdag 18 september om 15.30u een tipje van het maakproces op met een live presentatie over zijn designkeuzes. Daarnaast wordt de outdoor lounge chair Bloom van Peter van de Water gelanceerd.

Lex Pott

De vloertapijten bij deze presentatie worden verzorgd door Interface. Dit internationale bedrijf focust zich al sinds de jaren negentig op het produceren van CO2-neutrale vloeren met een geïntegreerde collectie tapijttegels en veerkrachtige vloeren. Inmiddels hebben ze de lat weer een stukje hoger gelegd door CO2-negatieve producten na te streven.

Bloom outdoor lounge chair van Peter van de Water

Over Glue

Glue, amsterdam connected by design, is een driedaagse designroute voor Amsterdamse ontwerpers, architecten, merken, showrooms, galeries, academies en andere creatieven. Van donderdag 18 tot en met zondag 19 september openen deelnemers voor het tweede opeenvolgende jaar op verschillende locaties hun deuren. Bezoekers kunnen een kaart kopen met diverse routes langs alle deelnemende merken en ontwerpstudio’s. Tijdens Glue wordt de stad Amsterdam met elkaar verbonden, iedereen die een bijdrage levert aan design in onze hoofdstad.

Bloom outdoor lounge chair van Peter van de Water

Banne is in 2020 opgericht door Arjen Lubbes als onderdeel van het interieurbedrijf Zuiver. De hoofdmissie van het merk is het helpen van professionals om duurzame ontwerpen op grote schaal te laten werken. Ze streven ernaar om de duurzaamheid in elke stap van de levensloop van een design product te verbeteren, van de productie, tot het gebruik, tot de uiteindelijke recycling. Het ontwerpen met het oog voor klimaat is de gemeenschappelijke deler van Banne en Interface. Beide delen de overtuiging dat goed design veel meer is dan alleen esthetische waarde van het product. Dat het niet alleen gaat om wat ze maken, maar ook hoe ze het maken.

Nog drie interessante ontwerpen van Lex Pott:

Pillar candles

Deze kaarsen worden op de draaibank gevormd, een techniek die hier erg ongewoon voor is. Hiermee krijgt elke kaars een unieke intuïtieve combinatie van kleuren en vormen. Meerdere van deze Pillar candles bij elkaar creëren hierdoor een “skyline” effect.

Pillow

De eerste bank van Pott voor producent Gelderland is ideaal voor de urbane omgeving waarin woonruimtes steeds kleiner worden. De bank is met 72 cm dan ook uitzonderlijk ondiep. De minimalistische en kubistische buitenkant van de bank staat in groot contrast met de erg dikke en comfortabele zachte kussens aan de binnenkant. 

Weave

Uitgangspunt voor het marmoleam Weave voor producent Forbo was een combinatie van kleuren, die samen één nieuwe kleur vormen. Dit inspireerde Lex Pott tot het weven van kleuren in verschillende lagen om zo een patroon te vormen. Deze lagen geven diepte aan de vloer, terwijl deze normaal eendimensionaal is. De vloer is ontworpen in vijf verschillende kleurvariaties om de diversiteit van het concept te benadrukken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *