Nieuws

Organisator Glue: “Behoefte aan kleine lokale design events zal toenemen”

Bezoekers van GLUE (vrijdag 18 t/m zondag 20 september) kunnen op een route door de stad langs ontwerpers, architecten, merken, showrooms, galeries, academies en alle andere interessante plekken die deuren hebben om open te gooien. Maar de deuren open alleen is niet voldoende. Er worden lezingen, overzichtsexposities, workshops, performances en meer beloofd. “We willen dat de deelnemers zelf hun beste beentje voorzetten”, lichtten Design Connector Guus van Maarschalkerweerd en pr-consultant Karin Dijksman het initiatief toe. Met Janine de Jong en David Heldt zijn zij de drijvende krachten achter het event.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hoe houden jullie het Corona-proof? “Elke deelnemende locatie is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Er komt iemand bij de deur en desinfecterende zeep is verplicht. Bezoekers die een plattegrond hebben gekocht, die overigens minder dan een tientje zal kosten, hebben voorrang op andere bezoekers. Zo kunnen de bezoekersaantallen worden gereguleerd.”

De Amsterdamse showrom van Moroso, een van de deelnemers

Amsterdam: wel creatieve industrie, geen events

Slim om net nu de lockdown-regels versoepelen een compact en verspreid event te lanceren… “Het idee voor een Amsterdams evenement ontstond tijdens het juryberaad voor Creative Heroes Award, bijna een jaar geleden dus al. Amsterdam heeft een rijke creatieve industrie maar gek genoeg geen evenement die laat zien wat de stad allemaal in huis heeft. Door de Corona-uitbraak lag het even stil. Maar nu de lockdown geleidelijk wordt opgeheven is het enthousiasme nog groter. Bedrijven willen zich weer verbinden aan consumenten, ontwerpers willen laten zien waar ze mee bezig zijn en musea en winkels willen laten zien dat ze weer open zijn. Na een maandenlange lockdown is er nu meer dan ooit behoefte aan een verbindend evenement. Niet alleen nu maar ook de komende jaren?”

“Grote beurzen als de Milan Design Week en ook de Dutch Design Week staan onder druk. Komen de bezoekers nog wel? En de producenten?”

Guus van Maarschalkerweerd & Karin Dijksman

GLUE wordt dus een jaarlijks terugkerend evenement? “Dat is wel de intentie. Grote beurzen als de Milan Design Week en ook de Dutch Design Week staan onder druk. Komen de bezoekers nog wel? En de producenten? In de modewereld zie je nu al een afname in het aantal modeshows. Als er een economische recessie komt, zal ook het aantal productlanceringen van de grote meubelproducenten afnemen. De komende jaren zal de behoefte aan kleinschalige lokale designevents toenemen. Misschien dat sommige van de grote mondiale events wel een biënnale worden.”

Talkshows, workshops en studiobezoek

Welke Amsterdamse partijen zijn al aan boord? “Wij mikken op vijftig deelnemers, verdeeld over ongeveer dertig locaties. In het Lloyd Hotel bijvoorbeeld zijn presentaties van meerdere ontwerpers. Deelnemers kunnen op verschillende niveaus instapen. Individuele ontwerpers oftewel kunnen voor 250 euro instappen als Sticky, terwijl de acht founding partners onder de noemer Superglue 2500 euro betalen, waaronder merken als Kvadrat. Verder zijn er vouchers voor 650 voor ontwerpbureaus (Binder) of 1250 euro (Cement) voor merken. Inschrijving sluit op 1 juli. Inmiddels is ongeveer driekwart van de plekken vergeven. De komende jaren willen verder uitbreiden.”

Lloyd Hotel

“Na een maandenlange lockdown is er nu meer dan ooit behoefte aan een verbindend evenement. Niet alleen nu maar ook de komende jaren?”

Guus van Maarschalkerweerd & Karin Dijksman

Wat is er te zien? “De insteek van het evenement is dat de deelnemers zelf hun beste beentje voor zetten. Als organisatie zorgen wij voor de logistiek en de communicatie. Een van de partners is het Stedelijk Museum, waar het event op donderdag wordt afgetrapt met een talkshow met live-interviews. Deze kunnen worden gestreamed naar de diverse deelnemende locaties, zodat er toch een gemeenschappelijke kick-off is. Robert Bronwasser zal zijn boek presenteren. Samira Boon zal haar studio opengooien. Met een programma van designwinkel Kasstoor op IJburg mikken wij op de consument die op zoek is naar leuke spullen. De makerspace Contact Amsterdam in West zal vooral de geïnteresseerde leek en andere makers trekken. Stoffenfabrikant Kvadrat en de andere merken in Design Post Amsterdam mikt vooral op business to business. De bezoekers zijn dus even divers als de deelnemers.”

Robert Bronwasser

Van IJburg naar West, dat is nogal een afstand. Komt er vervoersysteem? “Daar zijn in overleg met een lokale aanbieder van e-bikes. De komende maanden zal steeds meer bekend worden hoe de organisatie eruit gaat zien.”

GLUE is van vrijdag 18 tot en met zondag 20 september 2020 op diverse locaties in Amsterdam. Aanmelden als deelnemer kan tot 1 juli.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *