Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Organisator Glue: “Behoefte aan kleine lokale design events zal toenemen”

Bezoekers van GLUE (vrijdag 18 t/m zondag 20 september) kunnen op een route door de stad langs ontwerpers, architecten, merken, showrooms, galeries, academies en alle andere interessante plekken die deuren hebben om open te gooien. Maar de deuren open alleen is niet voldoende. Er worden lezingen, overzichtsexposities, workshops, performances en meer beloofd. “We willen dat de deelnemers zelf hun beste beentje voorzetten”, lichtten Design Connector Guus van Maarschalkerweerd en pr-consultant Karin Dijksman het initiatief toe. Met Janine de Jong en David Heldt zijn zij de drijvende krachten achter het event.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hoe houden jullie het Corona-proof? “Elke deelnemende locatie is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Er komt iemand bij de deur en desinfecterende zeep is verplicht. Bezoekers die een plattegrond hebben gekocht, die overigens minder dan een tientje zal kosten, hebben voorrang op andere bezoekers. Zo kunnen de bezoekersaantallen worden gereguleerd.”

De Amsterdamse showrom van Moroso, een van de deelnemers

Amsterdam: wel creatieve industrie, geen events

Slim om net nu de lockdown-regels versoepelen een compact en verspreid event te lanceren… “Het idee voor een Amsterdams evenement ontstond tijdens het juryberaad voor Creative Heroes Award, bijna een jaar geleden dus al. Amsterdam heeft een rijke creatieve industrie maar gek genoeg geen evenement die laat zien wat de stad allemaal in huis heeft. Door de Corona-uitbraak lag het even stil. Maar nu de lockdown geleidelijk wordt opgeheven is het enthousiasme nog groter. Bedrijven willen zich weer verbinden aan consumenten, ontwerpers willen laten zien waar ze mee bezig zijn en musea en winkels willen laten zien dat ze weer open zijn. Na een maandenlange lockdown is er nu meer dan ooit behoefte aan een verbindend evenement. Niet alleen nu maar ook de komende jaren?”

“Grote beurzen als de Milan Design Week en ook de Dutch Design Week staan onder druk. Komen de bezoekers nog wel? En de producenten?”

Guus van Maarschalkerweerd & Karin Dijksman

GLUE wordt dus een jaarlijks terugkerend evenement? “Dat is wel de intentie. Grote beurzen als de Milan Design Week en ook de Dutch Design Week staan onder druk. Komen de bezoekers nog wel? En de producenten? In de modewereld zie je nu al een afname in het aantal modeshows. Als er een economische recessie komt, zal ook het aantal productlanceringen van de grote meubelproducenten afnemen. De komende jaren zal de behoefte aan kleinschalige lokale designevents toenemen. Misschien dat sommige van de grote mondiale events wel een biënnale worden.”

Talkshows, workshops en studiobezoek

Welke Amsterdamse partijen zijn al aan boord? “Wij mikken op vijftig deelnemers, verdeeld over ongeveer dertig locaties. In het Lloyd Hotel bijvoorbeeld zijn presentaties van meerdere ontwerpers. Deelnemers kunnen op verschillende niveaus instapen. Individuele ontwerpers oftewel kunnen voor 250 euro instappen als Sticky, terwijl de acht founding partners onder de noemer Superglue 2500 euro betalen, waaronder merken als Kvadrat. Verder zijn er vouchers voor 650 voor ontwerpbureaus (Binder) of 1250 euro (Cement) voor merken. Inschrijving sluit op 1 juli. Inmiddels is ongeveer driekwart van de plekken vergeven. De komende jaren willen verder uitbreiden.”

Lloyd Hotel

“Na een maandenlange lockdown is er nu meer dan ooit behoefte aan een verbindend evenement. Niet alleen nu maar ook de komende jaren?”

Guus van Maarschalkerweerd & Karin Dijksman

Wat is er te zien? “De insteek van het evenement is dat de deelnemers zelf hun beste beentje voor zetten. Als organisatie zorgen wij voor de logistiek en de communicatie. Een van de partners is het Stedelijk Museum, waar het event op donderdag wordt afgetrapt met een talkshow met live-interviews. Deze kunnen worden gestreamed naar de diverse deelnemende locaties, zodat er toch een gemeenschappelijke kick-off is. Robert Bronwasser zal zijn boek presenteren. Samira Boon zal haar studio opengooien. Met een programma van designwinkel Kasstoor op IJburg mikken wij op de consument die op zoek is naar leuke spullen. De makerspace Contact Amsterdam in West zal vooral de geïnteresseerde leek en andere makers trekken. Stoffenfabrikant Kvadrat en de andere merken in Design Post Amsterdam mikt vooral op business to business. De bezoekers zijn dus even divers als de deelnemers.”

Robert Bronwasser

Van IJburg naar West, dat is nogal een afstand. Komt er vervoersysteem? “Daar zijn in overleg met een lokale aanbieder van e-bikes. De komende maanden zal steeds meer bekend worden hoe de organisatie eruit gaat zien.”

GLUE is van vrijdag 18 tot en met zondag 20 september 2020 op diverse locaties in Amsterdam. Aanmelden als deelnemer kan tot 1 juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *