INTERVIEW  Maarten Baas & Walter van Beirendonck: “Ik een provocateur? Zeker niet!”

INTERVIEW Maarten Baas & Walter van Beirendonck: “Ik een provocateur? Zeker niet!”

Voor meubelmerk Lensvelt ontwierp de Vlaamse modekoning Walter van Beirendonck een nieuwe look voor de 101 Chair van Maarten Baas. Deze ‘Characters’ zijn vervaardigd in een exclusieve oplage van 120 unieke stuks. Beide ontwerpers zijn blij. “Ik ben al lang fan van u.”

DesignDigger LIVE 11 – Een terugblik op 2021, een preview op 2022

DesignDigger LIVE 11 – Een terugblik op 2021, een preview op 2022

Het live(stream) programma DesignDigger LIVE maakt dinsdag 25 januari (18.30-19.45u) de balans op. Wat waren de hoogtepunten van 2021? Welke trends tekenden zich af in een jaar dat wederom wordt gedomineerd door covid? En welke trends zullen we komend jaar terugzien? 

PREVIEW 2022 DEEL #3 – Van Versace tot Mondriaan: alle historische tentoonstellingen op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #3 – Van Versace tot Mondriaan: alle historische tentoonstellingen op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de historische exposities in de Nederlandse musea. Van de art nouveau van Alphonse Mucha tot de strenge geometrie van Mondrian of het zwart van Balenciaga.

PREVIEW 2022 DEEL #2 – Van het Evoluon tot Milaan: alle cruciale design events op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #2 – Van het Evoluon tot Milaan: alle cruciale design events op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de grote design events. Van Milan Design Week tot DDW en Object Rotterdam.

Milan Design Week verplaatst naar  7 t/m 12 juni 2022

Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

De Salone del Mobile in Milaan wordt verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022. De gebruikelijke datum van medio april was voor de organisatie nog te risicovol. De belangrijkste designbeurs ter wereld viert dit jaar het zestigjarige jubileum.

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Fotografenduo Schelten & Abbenes: Spelen met herkenning én vervreemding.”

Fotografenduo Schelten & Abbenes: Spelen met herkenning én vervreemding.”

Deze week opent in Ravenstijn Galerie in Amsterdam de solo-expositie ‘Literally’ van fotografenduo Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes. “Wij proberen de wereld opnieuw te organiseren tot een kalm en aangenaam beeld.”

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

Het ‘Dutch Designers Yearbook’ is een kloek overzicht van 2021. Een preview van dit jaarboek aan de hand de hoogtepunten – van natuur-inclusief design en virtuele expo’s tot deep fakes of theaterrevues.

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Wat waren de meest spraakmakende events van 2021? Welke personen haalden het nieuws? Voordat wij ons opmaken voor 2022 wordt nog één keer teruggeblikt op afgelopen jaar.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag het afsluitende deel 3: Dit gaat pijn doen!

Organisator Glue: “Behoefte aan kleine lokale design events zal toenemen”

Bezoekers van GLUE (vrijdag 18 t/m zondag 20 september) kunnen op een route door de stad langs ontwerpers, architecten, merken, showrooms, galeries, academies en alle andere interessante plekken die deuren hebben om open te gooien. Maar de deuren open alleen is niet voldoende. Er worden lezingen, overzichtsexposities, workshops, performances en meer beloofd. “We willen dat de deelnemers zelf hun beste beentje voorzetten”, lichtten Design Connector Guus van Maarschalkerweerd en pr-consultant Karin Dijksman het initiatief toe. Met Janine de Jong en David Heldt zijn zij de drijvende krachten achter het event.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hoe houden jullie het Corona-proof? “Elke deelnemende locatie is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Er komt iemand bij de deur en desinfecterende zeep is verplicht. Bezoekers die een plattegrond hebben gekocht, die overigens minder dan een tientje zal kosten, hebben voorrang op andere bezoekers. Zo kunnen de bezoekersaantallen worden gereguleerd.”

De Amsterdamse showrom van Moroso, een van de deelnemers

Amsterdam: wel creatieve industrie, geen events

Slim om net nu de lockdown-regels versoepelen een compact en verspreid event te lanceren… “Het idee voor een Amsterdams evenement ontstond tijdens het juryberaad voor Creative Heroes Award, bijna een jaar geleden dus al. Amsterdam heeft een rijke creatieve industrie maar gek genoeg geen evenement die laat zien wat de stad allemaal in huis heeft. Door de Corona-uitbraak lag het even stil. Maar nu de lockdown geleidelijk wordt opgeheven is het enthousiasme nog groter. Bedrijven willen zich weer verbinden aan consumenten, ontwerpers willen laten zien waar ze mee bezig zijn en musea en winkels willen laten zien dat ze weer open zijn. Na een maandenlange lockdown is er nu meer dan ooit behoefte aan een verbindend evenement. Niet alleen nu maar ook de komende jaren?”

“Grote beurzen als de Milan Design Week en ook de Dutch Design Week staan onder druk. Komen de bezoekers nog wel? En de producenten?”

Guus van Maarschalkerweerd & Karin Dijksman

GLUE wordt dus een jaarlijks terugkerend evenement? “Dat is wel de intentie. Grote beurzen als de Milan Design Week en ook de Dutch Design Week staan onder druk. Komen de bezoekers nog wel? En de producenten? In de modewereld zie je nu al een afname in het aantal modeshows. Als er een economische recessie komt, zal ook het aantal productlanceringen van de grote meubelproducenten afnemen. De komende jaren zal de behoefte aan kleinschalige lokale designevents toenemen. Misschien dat sommige van de grote mondiale events wel een biënnale worden.”

Talkshows, workshops en studiobezoek

Welke Amsterdamse partijen zijn al aan boord? “Wij mikken op vijftig deelnemers, verdeeld over ongeveer dertig locaties. In het Lloyd Hotel bijvoorbeeld zijn presentaties van meerdere ontwerpers. Deelnemers kunnen op verschillende niveaus instapen. Individuele ontwerpers oftewel kunnen voor 250 euro instappen als Sticky, terwijl de acht founding partners onder de noemer Superglue 2500 euro betalen, waaronder merken als Kvadrat. Verder zijn er vouchers voor 650 voor ontwerpbureaus (Binder) of 1250 euro (Cement) voor merken. Inschrijving sluit op 1 juli. Inmiddels is ongeveer driekwart van de plekken vergeven. De komende jaren willen verder uitbreiden.”

Lloyd Hotel

“Na een maandenlange lockdown is er nu meer dan ooit behoefte aan een verbindend evenement. Niet alleen nu maar ook de komende jaren?”

Guus van Maarschalkerweerd & Karin Dijksman

Wat is er te zien? “De insteek van het evenement is dat de deelnemers zelf hun beste beentje voor zetten. Als organisatie zorgen wij voor de logistiek en de communicatie. Een van de partners is het Stedelijk Museum, waar het event op donderdag wordt afgetrapt met een talkshow met live-interviews. Deze kunnen worden gestreamed naar de diverse deelnemende locaties, zodat er toch een gemeenschappelijke kick-off is. Robert Bronwasser zal zijn boek presenteren. Samira Boon zal haar studio opengooien. Met een programma van designwinkel Kasstoor op IJburg mikken wij op de consument die op zoek is naar leuke spullen. De makerspace Contact Amsterdam in West zal vooral de geïnteresseerde leek en andere makers trekken. Stoffenfabrikant Kvadrat en de andere merken in Design Post Amsterdam mikt vooral op business to business. De bezoekers zijn dus even divers als de deelnemers.”

Robert Bronwasser

Van IJburg naar West, dat is nogal een afstand. Komt er vervoersysteem? “Daar zijn in overleg met een lokale aanbieder van e-bikes. De komende maanden zal steeds meer bekend worden hoe de organisatie eruit gaat zien.”

GLUE is van vrijdag 18 tot en met zondag 20 september 2020 op diverse locaties in Amsterdam. Aanmelden als deelnemer kan tot 1 juli.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *