INTERVIEW  Maarten Baas & Walter van Beirendonck: “Ik een provocateur? Zeker niet!”

INTERVIEW Maarten Baas & Walter van Beirendonck: “Ik een provocateur? Zeker niet!”

Voor meubelmerk Lensvelt ontwierp de Vlaamse modekoning Walter van Beirendonck een nieuwe look voor de 101 Chair van Maarten Baas. Deze ‘Characters’ zijn vervaardigd in een exclusieve oplage van 120 unieke stuks. Beide ontwerpers zijn blij. “Ik ben al lang fan van u.”

DesignDigger LIVE 11 – Een terugblik op 2021, een preview op 2022

DesignDigger LIVE 11 – Een terugblik op 2021, een preview op 2022

Het live(stream) programma DesignDigger LIVE maakt dinsdag 25 januari (18.30-19.45u) de balans op. Wat waren de hoogtepunten van 2021? Welke trends tekenden zich af in een jaar dat wederom wordt gedomineerd door covid? En welke trends zullen we komend jaar terugzien? 

PREVIEW 2022 DEEL #3 – Van Versace tot Mondriaan: alle historische tentoonstellingen op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #3 – Van Versace tot Mondriaan: alle historische tentoonstellingen op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de historische exposities in de Nederlandse musea. Van de art nouveau van Alphonse Mucha tot de strenge geometrie van Mondrian of het zwart van Balenciaga.

Milan Design Week verplaatst naar  7 t/m 12 juni 2022

Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

De Salone del Mobile in Milaan wordt verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022. De gebruikelijke datum van medio april was voor de organisatie nog te risicovol. De belangrijkste designbeurs ter wereld viert dit jaar het zestigjarige jubileum.

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Frisse start 2020 van Nederlandse labels op IMM Keulen

Veel aardse tinten, klassieke vormen en glanzende materialen op de meubelbeurs IMM in Keulen. Dat lijkt dus verdacht veel op het design van 2019. Wat kan kloppen, want IMM mag dan de traditionele aftrap van het nieuwe designjaar zijn, veel merken sparen hun noviteiten op voor later in het voorjaar in Milaan. Behalve de Nederlandse interieurlabels, die juist Keulen als lanceerplatform kiezen. In Design Post, de satelliet showroom die strategisch naast het beursgebouw ligt, waar het door sterke presentaties van onder meer Gelderland en Arco zelfs als een thuiswedstrijd voelt.

Gelderland

De belangrijkste première van Gelderland is de sofa Prime van het Rotterdamse duo Truly Truly. De sofa bestaat uit een ragfijne houten plaat waarom een mollig zitgedeelte van dikke kussens is geplaatst. “De zitting wordt feitelijk op de plaat gestoken, waardoor de bank eenvoudig is af te monteren”, aldus Titus Darley, eigenaar van Gelderland. Het is de eerste keer dat Joel & Kate Booy, samen Truly Truly, werken voor Gelderland. Darley: “Wij willen een springplank zijn voor het Nederlandse talent.”

Daarnaast lanceerde Gelderland de Van Doesburg, een kubistische sofa die zich als een blokkendoos laat combineren tot uiteenlopende samenstelling. De sterk geometrische bank, een ontwerp van Bart Vos, is een hommage aan Theo van Doesburg, de kunstenaar/architect die een van de grondleggers van De Stijl was.

Arco

Het meer dan 100 jaar oude familiebedrijf Arco presenteerde twee nieuwe meubels. Allereerst de stoere Cast Table vervaardigd van lokaal eikenhout uit de achterhoek, waar Arco is gevestigd. Het zware blad rust op een al even stoer frame van gietijzer, dat door de driehoekige vorm een industriële uitstraling heeft. De tafel is een ontwerp van Jorre van Ast, creatief directeur van Arco .

“De tafel markeert tevens de launch van een nieuw programma waarbij wij oude meubels uit onze collectie gaan terugnemen en opknappen. Het hout wordt geborsteld en opnieuw behandeld”, aldus Van Ast Hoewel een van de slogans van Arco We Make Tables is, maakt het bedrijf ook stoelen en krukken, waaronder het nieuwe stapelkrukje Bow.

Hollands Licht

Dankzij de Lotek van Benno Premsela lijkt het alsof Hollands Licht als veel langer bestaat dan 2005, het jaar van de oprichting. Zeker nu nieuwe klassieker. Wel helemaal nieuw is New Vapour van Thier & Van Daalen, een zwierige hanglamp van glas met een opvallende wit motief. De lamp kan zowel horizontaal als verticaal worden gehangen.

Ook nieuw is de Ring van Ernst Koning, een lamp die inderdaad oogt als een dikke ring. Deze is leverbaar is zowel een staande als hang-versie.

Niet helemaal spiksplinternieuw maar toch heel leuk blijft de Eclips, een lamp waarvan de tweedelige kap over elkaar worden geschoven waardoor de het licht op een natuurlijke manier wordt gedimd en bovendien kan worden gericht. De vrolijke Pacman-associatie is een bonus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *