INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Frisse start 2020 van Nederlandse labels op IMM Keulen

Veel aardse tinten, klassieke vormen en glanzende materialen op de meubelbeurs IMM in Keulen. Dat lijkt dus verdacht veel op het design van 2019. Wat kan kloppen, want IMM mag dan de traditionele aftrap van het nieuwe designjaar zijn, veel merken sparen hun noviteiten op voor later in het voorjaar in Milaan. Behalve de Nederlandse interieurlabels, die juist Keulen als lanceerplatform kiezen. In Design Post, de satelliet showroom die strategisch naast het beursgebouw ligt, waar het door sterke presentaties van onder meer Gelderland en Arco zelfs als een thuiswedstrijd voelt.

Gelderland

De belangrijkste première van Gelderland is de sofa Prime van het Rotterdamse duo Truly Truly. De sofa bestaat uit een ragfijne houten plaat waarom een mollig zitgedeelte van dikke kussens is geplaatst. “De zitting wordt feitelijk op de plaat gestoken, waardoor de bank eenvoudig is af te monteren”, aldus Titus Darley, eigenaar van Gelderland. Het is de eerste keer dat Joel & Kate Booy, samen Truly Truly, werken voor Gelderland. Darley: “Wij willen een springplank zijn voor het Nederlandse talent.”

Daarnaast lanceerde Gelderland de Van Doesburg, een kubistische sofa die zich als een blokkendoos laat combineren tot uiteenlopende samenstelling. De sterk geometrische bank, een ontwerp van Bart Vos, is een hommage aan Theo van Doesburg, de kunstenaar/architect die een van de grondleggers van De Stijl was.

Arco

Het meer dan 100 jaar oude familiebedrijf Arco presenteerde twee nieuwe meubels. Allereerst de stoere Cast Table vervaardigd van lokaal eikenhout uit de achterhoek, waar Arco is gevestigd. Het zware blad rust op een al even stoer frame van gietijzer, dat door de driehoekige vorm een industriële uitstraling heeft. De tafel is een ontwerp van Jorre van Ast, creatief directeur van Arco .

“De tafel markeert tevens de launch van een nieuw programma waarbij wij oude meubels uit onze collectie gaan terugnemen en opknappen. Het hout wordt geborsteld en opnieuw behandeld”, aldus Van Ast Hoewel een van de slogans van Arco We Make Tables is, maakt het bedrijf ook stoelen en krukken, waaronder het nieuwe stapelkrukje Bow.

Hollands Licht

Dankzij de Lotek van Benno Premsela lijkt het alsof Hollands Licht als veel langer bestaat dan 2005, het jaar van de oprichting. Zeker nu nieuwe klassieker. Wel helemaal nieuw is New Vapour van Thier & Van Daalen, een zwierige hanglamp van glas met een opvallende wit motief. De lamp kan zowel horizontaal als verticaal worden gehangen.

Ook nieuw is de Ring van Ernst Koning, een lamp die inderdaad oogt als een dikke ring. Deze is leverbaar is zowel een staande als hang-versie.

Niet helemaal spiksplinternieuw maar toch heel leuk blijft de Eclips, een lamp waarvan de tweedelige kap over elkaar worden geschoven waardoor de het licht op een natuurlijke manier wordt gedimd en bovendien kan worden gericht. De vrolijke Pacman-associatie is een bonus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *