INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink
Digitaal
Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.
Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties
Digitaal
Event
Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”
Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.
Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA
Digitaal
Event
DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.
Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren
Digitaal
De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?
Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond
Kleur
Research
In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië, Benin, India en Zuid-Afrika.
Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art
Event
De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.
DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt
Event
Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.
NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?
Event
Live
Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?
Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg
Event
De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.
DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne
Event
Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.
Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger
Event
De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.
Forbo Flooring presenteert met Marmoleum Stories een reeks sfeervolle filmportretten waarin ontwerpers over hun unieke band met marmoleum vertellen. De serie, gemaakt in nauwe samenwerking met de jonge filmmaker Gal Keshet, gaat onder andere langs bij de duurzame en veelvuldig gelauwerd ontwerper Christien Meindertsma. Voor Forbo onderzoekt zij hoe gebruikt marmoleum als grondstof voor een nieuw materiaal kan dienen.
Alle portretten zijn HIER te zien. Elke aflevering van circa vier minuten is met veel aandacht voor detail, sfeer en deels ook op locatie gemaakt. De enige buitenlandse ontwerper is de ranse ontwerper Pauline Esparon. die prachtige vormen buigt uit marmoleum.
Pauline Esparon FOTO Max Radke
Zo saai dat het spannend is
De architect Remi Versteeg vertelt over de totstandkoming van de Boring Collection van Forbo. Versteeg was architect bij Space Encounters en startte dit jaar zijn nieuw bureau Beyond Space; lees een interview met Versteeg over de overstap HIER. Zijn ontwerpvisie is dat een extreem logisch ontwerp juist daardoor onderscheidend is. Een voorbeeld van deze unieke signatuur is de lancering van de Boring Collection voor meubelmerk Lensvelt in 2016 tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Deze discrete meubellijn heeft archetypische vormen en een neutrale grijstint. Het resultaat is een reeks opvallend onopvallende meubels. Voor Forbo ontwikkelde Versteeg een bijpassend ‘boring’ linoleum.
Boring linoleum – Remi Versteeg
Christien Meindertsma doet voor Forbo al jaren onderzoek naar de mogelijkheden om gebruikt linoleum te recyclen tot renoleum. Zo versnipperde zij een oude linoleum schoolvloer in grote chips en in kleine granulaten. Om inzicht te krijgen in hoe een mogelijk kleurenpalet van dit renoleum eruit kan zien, stelde Meindertsma een kleurkaart samen op basis van Rhapsody in Color, hét marmoleum stalenboek uit 1996.
Een van Meindertsma’s experimenten was om te testen of het materiaal kan worden gebruikt als een dunne laag geperst op linnen canvas in plaats van bovenop de doorgaans gebruikte flexibele jute. Het resultaat van deze verkenning werd tastbaar gemaakt in een prototype voor een lichtgewicht inklapbare stoel in de vorm van een linnen schildersdoek.
Unesco-ontwerp van Rietveld
Daarnaast is er een inspirerend portret van Trees Verster Kaars Sijpesteijn, de kleindochter van de oprichter van Forbo, indertijd de Nederlandsche Linoleumfabriek. Ook is Santje Pander van de Universiteit van Amsterdam gefilmd; zij onderzoekt hoe een door Gerrit Rietveld in 1958 vormgegeven Unesco-persruimte gereconstrueerd kan worden met de focus op het Marmoleum-patroon, dat Rietveld destijds op de vloer en de tafels toegepaste.
De oude Forbo fabriek
In de Forbo-fabriek in Krommenie wordt al sinds 1899 linoleum geproduceerd. Marmoleum is de merknaam van het linoleum van Forbo. Linoleum is een ambachtelijk en volledig natuurlijk product gemaakt van lijnzaadolie van de zaden van de vlasplant. Daaraan worden droge stoffen aan toegevoegd zoals houtmeel, kalksteen, kurk en kleurpigmenten , waarna het wordt vermalen. Deze grove korrels worden op een jute tapijt gewalst. Alle grondstoffen puur natuur. Je zou linoleum in de grond kunnen stoppen en dan wordt het gewoon verteerd. Bovendien wordt restmateriaal uit het productieproces vermalen en toegevoegd aan een nieuwe productiecyclus.