Nieuws

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

Forbo Flooring presenteert met Marmoleum Stories een reeks sfeervolle filmportretten waarin ontwerpers over hun unieke band met marmoleum vertellen. De serie, gemaakt in nauwe samenwerking met de jonge filmmaker Gal Keshet, gaat onder andere langs bij de duurzame en veelvuldig gelauwerd ontwerper Christien Meindertsma. Voor Forbo onderzoekt zij hoe gebruikt marmoleum als grondstof voor een nieuw materiaal kan dienen.

Alle portretten zijn HIER te zien. Elke aflevering van circa vier minuten is met veel aandacht voor detail, sfeer en deels ook op locatie gemaakt. De enige buitenlandse ontwerper is de ranse ontwerper Pauline Esparon. die prachtige vormen buigt uit marmoleum.

Pauline Esparon
FOTO Max Radke

Zo saai dat het spannend is

De architect Remi Versteeg vertelt over de totstandkoming van de Boring Collection van Forbo. Versteeg was architect bij Space Encounters en startte dit jaar zijn nieuw bureau Beyond Space; lees een interview met Versteeg over de overstap HIER. Zijn ontwerpvisie is dat een extreem logisch ontwerp juist daardoor onderscheidend is. Een voorbeeld van deze unieke signatuur is de lancering van de Boring Collection voor meubelmerk Lensvelt in 2016 tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Deze discrete meubellijn heeft archetypische vormen en een neutrale grijstint. Het resultaat is een reeks opvallend onopvallende meubels. Voor Forbo ontwikkelde Versteeg een bijpassend ‘boring’ linoleum.

Boring linoleum – Remi Versteeg

Christien Meindertsma doet voor Forbo al jaren onderzoek naar de mogelijkheden om gebruikt linoleum te recyclen tot renoleum. Zo versnipperde zij een oude linoleum schoolvloer in grote chips en in kleine granulaten. Om inzicht te krijgen in hoe een mogelijk kleurenpalet van dit renoleum eruit kan zien, stelde Meindertsma een kleurkaart samen op basis van Rhapsody in Color, hét marmoleum stalenboek uit 1996.

Een van Meindertsma’s experimenten was om te testen of het materiaal kan worden gebruikt als een dunne laag geperst op linnen canvas in plaats van bovenop de doorgaans gebruikte flexibele jute. Het resultaat van deze verkenning werd tastbaar gemaakt in een prototype voor een lichtgewicht inklapbare stoel in de vorm van een linnen schildersdoek.

Unesco-ontwerp van Rietveld

Daarnaast is er een inspirerend portret van Trees Verster Kaars Sijpesteijn, de kleindochter van de oprichter van Forbo, indertijd de Nederlandsche Linoleumfabriek. Ook is Santje Pander van de Universiteit van Amsterdam gefilmd; zij onderzoekt hoe een door Gerrit Rietveld in 1958 vormgegeven Unesco-persruimte gereconstrueerd kan worden met de focus op het Marmoleum-patroon, dat Rietveld destijds op de vloer en de tafels toegepaste.

De oude Forbo fabriek

In de Forbo-fabriek  in Krommenie wordt al sinds 1899  linoleum geproduceerd. Marmoleum is de merknaam van het linoleum van Forbo. Linoleum is een ambachtelijk en volledig natuurlijk product gemaakt van lijnzaadolie van de zaden van de vlasplant. Daaraan worden droge stoffen aan toegevoegd zoals houtmeel, kalksteen, kurk en kleurpigmenten , waarna het wordt vermalen. Deze grove korrels worden op een jute tapijt gewalst.  Alle grondstoffen  puur natuur. Je zou linoleum in de grond kunnen stoppen en dan wordt het gewoon verteerd. Bovendien wordt restmateriaal uit het productieproces vermalen en toegevoegd aan een nieuwe productiecyclus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *