Interview

Rive Roshan: “Wij ontwerpen één groot spel van herkenning en vervreemding.”

Deze zomer staat in Museum JAN in Amstelveen de eerste solo-expositie Shifting perspectives van het ontwerpduo Rive Roshan, bestaande uit Ruben De La Rive Box (1981) die met Golnar Roshan (1986). Een must-see want om het werk van Rive Roshan echt te waarderen moet je het in het echt hebben gezien. “We hebben visuele en ruimtelijke meditaties willen maken die het perspectief op de wereld doen verschuiven.”

Rive Roshan – Ruben De La Rive Box & Golnar Roshan

De objecten, interieurs en installaties van het internationale én Amsterdamse ontwerpduo Rive Roshan zijn kleurrijk en vol sierlijke vormen en verrassende details. Het is aangenaam én bevreemdend. Dat kan door een raadselachtige materiaalkeuze zijn; Stilled Motion bijvoorbeeld, een serie vazen die zijn 3D-geprint van zand. Of een glazen blad van de Colour Dial Table met een monochrome gradient oogt alsof de blauwe lak is verspreid door een klokwijzer. Maar ook het ontbreken van een herkenbare functie van de objecten kan verwarring zijn. “Het was aanvankelijk een onderzoek naar een geavanceerde productietechniek van persen en kleuren van glas. Inmiddels hebben wij de vraag gekregen van een particulier om een complete wand ervan te maken”, zegt Ruben De La Rive Box die met Roshan een paar vormt in liefde en werk.

“We hebben visuele en ruimtelijke meditaties willen maken die het perspectief op de wereld doen verschuiven. Vandaar de titel Shifting perspectives.”

Golnar Roshan
Shifting perspectives in Museum JAN in Amstelveen

Een bont moiré-effect

Deze zomer is Shifting perspectives te zien in Museum JAN in Amstelveen, de eerste solo-expositie Rive Roshan. Verdeeld over drie museumzalen staan installaties die de perceptie van ruimte, licht en tijd op de proef stellen. Natuurlijke effecten zoals rimpelingen in het water, windvormige patronen in het zand en magische lichtreflecties worden afgewisseld ambachtelijke experimenten en uiterst geraffineerde gebruik van industriële materialen. “We hebben visuele en ruimtelijke meditaties willen maken die het perspectief op de wereld doen verschuiven. Vandaar de titel Shifting perspectives.”

Colour Shift Panel

Om het werk van Rive Roshan echt te waarderen moet je het in het echt hebben gezien. Neem Colour Shift Panel, een decoratief spiegelpaneel met kleurrijke print, dat bijna achteloos tegen de muur in de Amsterdamse showroom staat. Het oppervlak absorbeert bijna al het licht, zodat een holografisch effect van in elkaar overlopende kleuren ontstaat. Het resultaat is een intrigerend object met een bont moiré-effect. “Dat je niet meteen ziet wat de functie van een object is vinden wij een pré”, aldus De La Rive Box.

Jan Jansen

“Functional art”

Ze zijn meesters in vorm-kleur-maatvoering, de heilige drie-eenheid van de kunsten. “Dat is voor ons heel belangrijk, dat je telkens iets nieuws kunt zien in ons werk. Wij hadden het daar recent nog over: door niet specifiek te benoemen wat iets is – een wandpaneel, een sierobject of kleurstudie – behoud je een zekere vrijheid. Want wat zijn wij dan eigenlijk? Productdesigners? Grafici? Art directors? Kunstenaars? Of misschien wel dat allemaal? Dat geeft ons de ruimte om te doen wat wij willen. Van een bloemvaas tot een object dat geen directe functie heeft, zoals de Colour Shift Panels. Het is één groot spel van herkenning én vervreemding.”

Colour Wheels

Functional art” is hoe het duo het eigen oeuvre omschrijft. Om deze artistieke vrijheid te behouden werkt het duo ook onder de noemer Design & Practice. Bij sommige producten of een merkidentiteit is de briefing vaak veel strikter. Dit soort opdrachten doen wij onder deze naam, die bewust volstrekt generiek is, een soort General Electric haha.” Roshan: “Op deze manier hoeven wij als Rive Roshan nooit compromissen te sluiten.” Hun werken zijn over de hele wereld te zien, zoals in het Musée des Arts Decoratifs in Parijs, de National Gallery of Victoria in Melbourne, het Powerhouse Museum Sydney, het Shanghai Museum of Glass

Stilled Motion

Grafisch én technisch

De doorbraak van Rive Roshan was met hun grootse installatie Stilled Life op de Dutch Design Week in 2019. Roshan: “Met een zorgvuldige compositie van onze collectie creëerden wij één ruimtelijke ervaring. In het midden was een vijver aangelegd met donker water dat alles weerspiegelde maar dan ondersteboven. Het was geen stilleven was maar een manifestatie van verstild leven. Bezoekers werden ook letterlijk stil bij binnenkomst van de expositie.” De La Rive Box vult aan: “De inspiratie was niet natuur zelf maar hoe natuur op ons inwerkt. Een regendruppel die heel elegant langs een raam druipt, dat is toch ook de natuur. Dat moment van verstilling willen wij vangen.”

Stilled Life op de Dutch Design Week in 2019

De onderlinge chemie wordt zichtbaar door hun verschillende achtergronden. De La Rive Box: “Ik heb interaction design gestudeerd aan de HKU, een digitale en experimentele opleiding. Golwan studeerde traditioneel grafisch ontwerp in Sydney.” De ontmoeting was tijdens hun beider werk op de studio van Marcel Wanders, waarna zij samen naar Londen vertrokken om te werken voor internationale topontwerpers als Tom Dixon en Tord Boontje. “Daar hebben wij een ongelooflijk netwerk opgebouwd in de hoogwaardige maakindustrie. De vraag was alleen: wat willen wijzelf ontwerpen?” Sinds hun terugkeer naar Amsterdam in 2017 bouwen ze gestaag aan dat samenhangende oeuvre. “Wij hebben onze praktijk helemaal zelf euh… ontworpen eigenlijk. De individuele kwaliteiten van Golnar en mij zie je beiden terug in ons werk. Het is grafisch en heel visueel maar ook technisch verfijnd en maakbaar.”

Rive Roshan - Shifting Perspectives. Museum JAN. Dorpsstraat 50 in Amstelveen
Colour Dial Table

“De individuele kwaliteiten van Golnar en mij zie je beiden terug in ons werk. Het is grafisch en heel visueel maar ook technisch verfijnd en maakbaar.”

Ruben Rive De La Box

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *