Nieuws

Museum JAN zet eigenzinnige schoencreaties van Jan Jansen naast hedendaags design

Ruim zestig jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp. Hij verwierf wereldfaam met zijn eigenzinnige werkwijze en technische constructies die de zwaartekracht uitdagen, zoals de ‘zweefhak’. Museum JAN in Amstelveen eert het omvangrijke oeuvre van de ontwerper – die dit voorjaar ook zijn 80ste verjaardag viert – en laat paralellen zien met werk van onder andere: couturier Ronald van der Kemp (RVDK), productontwerpers Lex Pott en Mae Engelgeer en modetalent Lisa Konno

Jan Jansen (Nijmegen, 1941) is onze bekendste schoenontwerper. Met duizenden ontwerpen op zijn naam is hij ook een internationaal mode-icoon. “The crazy shoe maker” was de liefdevolle titel die hij kreeg van Vogue Italia. Zijn schoenontwerpen combineren comfort en ambacht met innovatief design, mét een knipoog.

Lisa Konno & Mae Engelgeer (rechts)

Duurzaam bamboe en patchwork

Museum JAN koppelt hedendaagse ontwerpers aan dit eigenzinnige oeuvre. Naast elke schoen wordt werk geplaatst van ontwerpers die een soortgelijke stijl of werkwijze hebben, of geïnspireerd zijn door de bekende schoenontwerper. Zo toont zijn patchwork overeenkomsten met de manier waarop Ronald van der Kemp zijn stoffen hergebruikt. De felgekleurde vrolijkheid van Bas Kosters collecties sluit aan bij het kleurgebruik van Jansen. Modeontwerper Karim Adduchi maakt met zijn outfits van traditioneel Berbers gevlochten kleden een moderne interpretatie van een oud ambacht, een aspect dat kenmerkend is voor Jan Jansens vakmanschap.

Explosief kleurgebruik en extravagante vormen zijn het handelsmerk van Jansen, een intuïtief ontwerper die wars is van hipheid maar toch altijd de tijdgeest net iets voor is. Zo ontwierp hij in 1973 al de duurzame Bamboeschoen met hoge bamboeconstructie als sleehak. Om verspilling tot een minimum te beperken, hergebruikt hij zijn leesten en worden restpartijen leer verwerkt in patchwork en details die zijn schoenen sieren.

Bamboeschoen

Memoires in museum JAN

Lisa Goudsmit is gastcurator van de tentoonstelling en selecteerde het werk van de Nederlandse ontwerpers. Speciaal voor de tentoonstelling verschijnen in gelimiteerde, gesigneerde oplage, de memoires van de ontwerper. Deze zijn vormgegeven door zijn zoon Lok Jansen. 

Museum JAN is in 1991 opgericht door kunstverzamelaar Jan van der Togt. In zijn werkende leven was Jan van der Togt de oprichter en directeur van de Tomado-fabriek. Hij had een goed oog voor kunst en legde een collectie aan die de basis vormt van het huidige museum. De vaste collectie bestaat uit een brede verzameling moderne glaskunst en beeldende kunst. Hiertoe behoren topstukken van Nederlandse grootheden als Andries Copier als ook van de avant-gardistische Tsjechische glaskunstenaars Václav Cigler en Stanislav Libensky.

Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen en Dutch Design. Museum JAN. 2 april t/m 29 augustus 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *