Nieuws

Designmuseum Cube maakt doorstart als onderdeel van nieuw Discovery Museum

De drie culturele instellingen op het Museumplein in Kerkrade fuseren in het Discovery Museum. De focus zal liggen op het ontdekken van wetenschap, technologie, ontwerp en de aarde. Het is de bundeling van Columbus earth center, designmuseum Cube en Continium discovery center.

Met deze nieuwe aanpak bouwt het museum voort op wat in de afgelopen jaren is neergezet. De nieuwe koers is het resultaat van het ingrijpende reorganisatie van het Museumplein, nadat de stekker uit designmuseum Cube was getrokken vanwege teleurstellende bezoekersaantallen. Daarbij gaf de Provincie Limburg aan vanwege de coronapandemie niet langer extra subsidie te kunnen verschaffen. Onveranderd is een focus op een betere wereld voor de toekomst door harmonie tussen natuur, mens en maatschappij, zie ook de eerdere exposities (Re)Desiging death en Nature in Cube. Ook wil het Discovery Museum, naaste en dynamisch beleveningscentrum, een plek zijn voor reflectie en debat.

(Re)Desiging death in designmuseum Cube

Foto-expositie over plastic

Momenteel zijn musea vanwege de geldende coronamaatregelen nog gesloten, zo ook Discovery Museum. Directeur Hans Gubbels: “Natuurlijk hopen we snel weer bezoekers te mogen ontvangen, maar we zitten niet stil. We hebben de afgelopen tijd gebruikt om de route in en om ons gebouw aan te passen. Vrijwel het gehele complex is straks met één ticket toegankelijk, dus veel entreepoortjes konden weg. Ook leggen we op dit moment de laatste hand aan drie nieuwe tijdelijke exposities, die we straks als het weer mag, presenteren aan onze bezoekers. Er komt een expositie over innovatief ontwerp van Limburgse bodem, een foto-expositie over de invloed van plastic op de aarde en een interactieve doe-expositie.”

Naast de interactieve expositie, een ontwerptentoonstelling en foto-expositie zijn er, onder andere, ook filmbelevingen in het Aarde Theater en de Tijdreis, een uitgebreide collectie historische objecten in de Schatkamer, diverse workshops en doe-activiteiten in de Labs en wordt er gewerkt aan een programma van lezingen, rondleidingen en andere arrangementen. Discovery Museum herbergt straks dus een grote diversiteit aan activiteiten voor een brede doelgroep.

Er komt een expositie over innovatief ontwerp van Limburgse bodem, een foto-expositie over de invloed van plastic op de aarde en een interactieve doe-expositie.”

Hans Gubbels, directeur Discovery Museum

Kritische dialoog over toekomst

De fusie is de uitkomst van onder meer een uitgezet onder medewerkers, relaties en een representatief panel van de Limburgse bevolking om te achterhalen welke associaties de respondenten hebben met de drie musea. Uit de antwoorden bleek dat bezoekers positief staan tegenover de musea en hun belang, dit wilde de stichting zeker vasthouden. Ook kwam als gemene deler het woord “ontdekken” naar boven drijven. Musea worden steeds meer een plek voor kritische dialoog over het verleden en de toekomst, zoals de voorgestelde nieuwe definitie voor het museum luidt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *