INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”
Habitat
Product
De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”
Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter
Product
De lamp ‘Sunne’ van de Amsterdamse ontwerper Marjan van Aubel brandt op zonne-energie. “Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”
INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”
Habitat
Product
Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”
Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”
Digitaal
Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is
Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep
Grafisch
Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.
Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups
Product
Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.
Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks
Event
Talentroom
Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.
VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”
Habitat
Interieur
‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.
BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”
Research
De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.
Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren
Kleur
Product
Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen
Hoopvolle toekomst op expo ‘nature’ in designmuseum cube
De tentoonstelling Nature: collaborations in design in designmuseum Cube, Kerkrade toont hoe ontwerpers kunnen bijdragen aan het herstel van de harmonie tussen mens en natuur. Door een heldere verdeling in zeven manieren waarop ontwerpers de natuur tegemoet treden, blijft dit wijdlopige onderwerp toch overzichtelijk.
Nature, Designmuseum Cube
Onder de noemer ‘simulatie’ zijn ontwerpen verzameld die de natuur nabootsen, zoals de geur van uitgestorven bloemen. Praktischer is een innovatieve autoband ontwikkeld door fabrikant Michelin. Deze band dankt zijn stevigheid aan een fijnmazige binnenstructuur, waarvan de vorm is geïnspireerd op koraalgroei. De autoband heeft geen luchtdruk meer nodig en wordt bovendien 3D-geprint van biologisch afbreekbare kunststof.
Nature, Designmuseum Cube
Bij ‘opruimen’ zijn ontwerpen bijeengebracht die de menselijke schade beperken. Air-ink is een zwarte printinkt gemaakt van roetdelen, verzameld met een filter op de uitlaatpijp van auto’s. Al blijft de meest effectieve manier van opruimen natuurlijk het voorkomen van afval, zo blijkt uit een serie duurzame 3D-geprinte objecten van zeealgen van het Nederlandse duo Studio Klarenbeek & Dros. Het sfeervolle tentoonstellingsontwerp is zelf ook circulair trouwens. De materialen voor sokkels, wandpanelen en vloerdelen (bijvoorbeeld dikke wolpluizen uit oude vloerkleden bij ‘opruimen’) zijn afkomstig uit de directe omgeving en recyclebaar. De footprint van Nature is dus nihil.
Nature, Designmuseum Cube
Een nieuwe harmonieuze omgang met de natuur begint natuurlijk met ‘begrip’, een thema dat onder meer is verbeeld met het houten exoskelet waarmee de Britse ontwerper Thomas Thwaites enkele dagen leefde als een berggeit. Eerst verdiepte hij zich een jaar het eetpatroon en groepsgedrag van de berggeit; het houten geraamte dwong hem vervolgens letterlijk in het fysieke perspectief van het dier. Zijn drie dagen undercover als berggeit in de Zwitserse Alpen leverde unieke inzichten in de natuur op.
Nature, Designmuseum Cube
Het is al met al een hoopvolle toekomst die hier wordt verbeeld. Dat deze expositie tegelijkertijd is te zien in het Cooper Hewitt Museum in New York, het grootste designmuseum ter wereld, draagt bovendien bij aan zowel de urgentie als de mondiale reikwijdte. De soms speculatieve, soms praktische maar altijd inventieve ontwerpen die de natuur verklaren, stimuleren, na-apen en versterken – ja, soms zelfs verbeteren! – kunnen onze aarde leefbaar houden. Of dat uiteindelijk ook lukt, is aan ons allemaal. Maar aan de ontwerpers heeft het in elk geval niet gelegen, aldus Nature.