PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘What design can NOT do’

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘What design can NOT do’

‘Designers write’ is een nieuwe serie van drie podcasts over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag deel 2 – Wie wijn ‘wij’?

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Het Eindhovense platform Dutch Invertuals presenteert werk van elf ontwerpers in en speciaal gecreëerde website. De digitale expositie sluit aan de bij de fysieke manifestatie op de laatste DDW in oktober 2021.

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. De komende weken presenteert DesignDigger alle drie edities.

INTERVIEW Gijs & Aldo Bakker: “Vormgeving is niet zomaar een leuke bezigheid.”

INTERVIEW Gijs & Aldo Bakker: “Vormgeving is niet zomaar een leuke bezigheid.”

In een openhartig interview geven ontwerpers Gijs Bakker en zijn zoon Aldo Bakker hun visie op het vak – en op elkaar. “Jouw werk kan genadeloos zijn.”

Nu online: de Talent Special van Design Digger LIVE. “Design moet een genereuze discipline zijn.”

Nu online: de Talent Special van Design Digger LIVE. “Design moet een genereuze discipline zijn.”

Hoe gaan jonge ontwerpers om met maatschappelijke vraagstukken als technologie, klimaat, mobiliteit en gezondheid? En vooral: welke rol kan design spelen in inclusiviteit of meerstemmigheid? Deze en andere vragen passeerden de revue op 10de editie van de talkshow Design Digger LIVE. Terugkijken kan nu online.

INTERVIEW Hans Lensvelt: “Duurzaamheid begint met een doordacht ontwerp.”

INTERVIEW Hans Lensvelt: “Duurzaamheid begint met een doordacht ontwerp.”

Al meer dan dertig jaar is duurzaamheid het uitgangspunt van meubelproducent Lensvelt. Maar aan certificaten doet het bedrijf niet. Daarom wordt directeur Hans Lensvelt langs de circulaire meetlat gelegd. ““De beste manier om duurzaam te produceren, is het ontwerpen van tijdloos design.”

DESIGN DIGGER LIVE #10 – Talentspecial: Design in tijden van crisis

DESIGN DIGGER LIVE #10 – Talentspecial: Design in tijden van crisis

Op maandag 15 november verkent de 10de editie van DESIGN DIGGER LIVE hoe een (post)crisis-generatie ontwerpers reageert op een snel veranderende wereld. De talkshow is GRATIS toegankelijk in Pakhuis de Zwijger.

INTERVIEW Timo de Rijk over expositie Goth: “We hebben allemaal een hang naar de donkerheid van het bestaan?”

INTERVIEW Timo de Rijk over expositie Goth: “We hebben allemaal een hang naar de donkerheid van het bestaan?”

Met de expositie ‘Goth. Desiging Darkness’ is het doorgaans goedgeluimde Design Museum Den Bosch doordesemd van onheilszwangere esthetiek. Directeur en curator van de expositie Timo de Rijk licht toe: “Goth viert het naargeestige en kapotte. Dat staat haaks op het moderne design.”

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

Digging back – 2015

Design Digger blikt terug op een turbulent design-decennium. In de jaren tien gaven de avontuurlijke en kunstzinnige ‘Dutch Designers’ het stokje over aan een aanstormende post-crisis ontwerpgeneratie met een focus op maatschappelijke thema’s als zorg, het klimaat en inclusiviteit. De 3D-printer kwam, zag… maar overwon vooralsnog niet. En na een krachtige retro-beweging eindigen de jaren tien toch uitbundig met innovatieve materialen en expressieve kleuren.

Milan Design Week: tech gaat mainstream

Technologie is iet meer weg te denken op de Milan design week. Dankzij de alomtegenwoordige leds zijn lampen gereduceerd tot smalle draden met lichtgevende puntjes of witte panelen die als pauwenveren van kleur verschieten. En dank computergestuurde printmachines kan de consument bij het Nederlandse succeslabel Moooi binnenkort vloerkleden laten maken met elke gewenste decoratie – van vakantiekiekjes tot de zonnebloemen van Van Gogh. En in elk gewenste vorm en afmeting ook.

Joris Laarman high- én lowtech

Joris Laarman staat met een been in de 21ste eeuw vol innovatieve productietechnieken als 3D-printers en algoritmische ontwerpsoftware. Met het ander been staat hij in de zware industrie en ambacht van de twintigste eeuw. Zijn wonderschone gebruikskunst is een liefdeskus van digitale experimenteerdrift en analoog vakmanschap. Hij is laboratorium én atelier ineen.

Joris Laarman

Op zijn solo-expositie in het Groninger Museum ligt het accent op de kunstzinnige schoonheid van Laarmans pronkstukken, die verheven op sokkels alle aandacht opeisen. Het gaat tenslotte niet om wat de technologie kan maar wat de ontwerper ermee doet. Aan de muur hangen weliswaar wat posters met computermodellen en een enkele video van zijn werkplaats vol stof en lawaai. Maar het zijn slechts details, die moeten bevestigen dat Laarman in de eerste plaats schoonheid en perfectie nastreeft.

Opening designmuseum Cube

Eindelijk krijgt Nederlander een volwaardig designmuseum. In Kerkrade. Waarom ook niet? De ligging is tenslotte strategisch op een drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland. In dit nieuwe designmuseum Cube vind je niet alleen historische museumstukken of gelauwerde Dutch designers, dat is duidelijk. Alles draait om ‘design for human needs’.

Cube

Cube is daarmee voorloper in de trend van de jaren tien waarin ethiek en maatschappelijke impact prevaleren boven esthetiek en individuele behoeftebevrediging. Bovendien wordt zowel de ingewijde designliefhebber alsmede een breed publiek bediend, wat een knappe prestatie is.

Cube

Bovendien wil Cube ook het ontwerpproces belichten. Daarom zijn drie museumzalen ingericht als ‘designlabs’ waar studenten van hogescholen uit Limburg, Genk in België en het Duitse Aken samenwerken aan designprojecten, uiteraard ook nu weer met een maatschappelijke impact. Met scherpe exposities over de nieuwe luxe, de veranderende natuur en 3D-printen heeft Cube zijn bestaansrecht inmiddels meer dan bewezen.

Cube

Ikea loves Eek

Piet Hein Eek lanceert een langdurige samenwerking met het Zweedse interieurwarenhuis Ikea. Eek zal meubels  bedenken voor alle onderdelen van het grootste meubelmerk ter wereld. De producten zullen wereldwijd leverbaar zijn en te herkennen aan de naamvoering Piet Hein Eek . Het is voor het eerst dat Ikea zo’n intensieve, meerjarige samenwerking aangaat met één ontwerper.

Piet Hein Eek

Eek benadrukt dat hij niet in dienst is van Ikea maar dat het gaat om “een echte samenwerking”. Zo zal de Eindhovense ontwerper naast diverse producten ook nadenken over een meer pragmatische productontwikkeling bij het gigantische meubelconcern. Inmiddels liggen de eerste collecties daadwerkelijk in de honderden Ikea-winkels in meer dan honderd landen.

Lancering Mac Guffin

Met de lancering van het Nederlandse Mac Guffin is er eindelijk een designmagazine dat niet gaat over spullen – hoe ze eruit zien, wat ze kosten en waar je ze kunt kopen. Het nieuwe bookazine – want 224 pagina’s dik! – verkent de rol die deze spullen nou eigenlijk spelen in ons leven en welke intieme, soms zelfs bizarre band we ermee opbouwen.

Mac Guffin

Het eerste nummer is dan volledig gewijd aan ‘Het Bed’. Maar dan geen strak gestileerde slaapkamers of wellustige designbedden die met pornografische directheid zijn afgebeeld op glimmend papier dus. Wat dan wel? Een vergelijkend onderzoek naar vogelnestjes, het Hilton-bed van John & Yoko naast de slaapkamers van Airbnb-huizen, patentaanvragen voor bedconstructies  en doormidden gesneden taarten die zo zijn gefotografeerd dat ze lijken op advertenties voor ergonomische matrassen. 

Mac Guffin

Hoe verfrissend, een designmagazine dat niet over ‘Design met hoofdletter’ gaat maar over gebruiksvoorwerpen uit het normale leven. Met deze alledaagsheid is de Mac Guffin de voorloper in de nieuwe realiteitszin in de jaren tien; niet langer expressieve pronkstukken maar praktische producten zetten de toon.

Mac Guffin

Het brede label Label Breed

Het debuterende Label Breed wil ontwerpers koppelen aan de Nederlandse maakindustrie., zodat zij samen onderscheidende producten kunnen realiseren. Bij de aftrap voor dit nieuwe designlabel werken vijf Nederlandse producenten samen met evenzoveel ontwerpers. Het resultaat is – inderdaad – onderscheidend. Met zowel exclusieve pronkstukken als huis-tuin-en-keukenspulletjes is de collectie bovendien letterlijk breed.

De blikvanger is de Flax Chair die Christien Meindertsma ontwikkelde met ENKEV. Deze fabrikant van natuurlijke vezelmatten werd door Meindertsma gepusht om een nieuwe vezel op basis van 100 procent recyclebare materialen te ontwikkelen. Er moest ook een nieuwe machine worden aangeschaft waarmee nu eens geen eierdopjes maar kuipstoeltjes konden worden geperst. Ten slotte bedacht Meindertsma een manier om de pluizige vezelmatten met een kunststof raster bijeen te houden, zodat ze ook kunnen fungeren als compacte vloerkleden. Het resultaat is inmiddels een designklassieker.

Label Breed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *