INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Wat heeft het nieuwe designjaar in petto? Deel 2 – belangrijke events en beurzen

Wat werden ze gemist dit jaar: de Milan Design Week, de Architectuur Biënnale maar ook de antiek- en designbeurs PAN Amsterdam. De voortekenen voor 2021 zijn in elk geval een stuk gunstiger. Maar wat zijn de niet te missen events – en vooral ook: wanneer worden ze gehouden? Al blijft een belangrijke disclamer in tact: gezien de onzekerheid over hoe de wereld er de komende maanden uit zal zien, zijn alle data onder voorbehoud!

Object Rotterdam

Object Rotterdam

april (of juni of of juli)

Organisator Anne van der Zwaag houdt ons nog even in spanning maar de voortekenen zijn gunstig voor een editie van Object Rotterdam. Vorig jaar was het eerste designevenement van het jaar tevens de jaar afsluiting – een maand later ging Nederland op slot. Februari als moment lijkt van de baan nu de lockdown is verlengd tot in elk geval 8 februari. Als uitwijkmogelijkheid noemt Van der Zwaag april. Mocht covid-19 ook dan roet in het eten gooien, dan zijn juni of juli een goede optie. Zeker is wel dat de locatie wederom het het statige HAKA gebouw in Rotterdam is, sinds 2002 een rijksmonument.

HAKA Gebouw, Rotterdam

Design Icons

10 & 11 april

Design Icons is een jaarlijks evenement in De Kromhouthal op het terrein van De Overkant met ruim 75 professionele vintage designhandelaren uit heel Europa. Een divers aanbod van interieur objecten zal worden verkocht aan zowel de professional als het brede publiek: van beroemde klassiekers tot onbekend design, met Eames naast Mies van der Rohe en van Italian-chic tot stoere vintage. De industriële uitstraling van De Kromhouthal laat de designs uit de 20e eeuw goed tot hun recht komen. Deze voormalige scheepsmotorenfabriek is compleet gerenoveerd tot een karakteristieke evenementenlocatie. Gelegen in Amsterdam-Noord direct aan ’t IJ, heeft men een prachtig uitzicht op het stadscentrum.

Design Icons

TEFAF

Mei – 6 juni 2021

De kunst- en antiekbeurs Tefaf werd dit jaar genadeloos getroffen dor het corona-virus. De beurs moest vier dagen eerder dicht nadat bekend werd dat een van de deelnemende handelaren positief was getest. Naar verluid is het aantal aanmeldingen voor de komende editie hoger dan ooit. Uit dit aanbod worden ruim 250 van de meest prestigieuze antiek- en kunsthandelaren ter wereld, met verschillende nationaliteiten, geselecteerd. De meesterwerken die zij meenemen zijn gecontroleerd op kwaliteit, conditie en authenticiteit door één van de 150 internationaal gerespecteerde experts. Onveranderd is de locatie van ‘The European Fine Art Fair’ oftewel Tefaf in Maastricht.

Tefaf

Architectuur Biënnele Venetië

22 mei – 21 november 2021

De 17de internationale Architectuur Biënnale van Venetie van 2020 is verplaatst naar dit jaar. Onveranderd is de hoofdcurator architect en wetenschapper Hashim Sarkis, sinds 2015 decaan van de School of Architecture and Planning aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Onder de noemer How will we live together? wil Sarkis de toekomst van onze steden en gebouwen verkennen. “Elke generatie zoekt en vindt andere antwoorden op deze vraag. Meer recentelijk snel veranderende sociale normen, toenemende politieke polarisatie, klimaatverandering en enorme wereldwijde ongelijkheden zorgen ervoor dat we deze vraag urgenter en op verschillende schaalniveaus stellen dan voorheen. Tegelijkertijd dwingt de zwakte van de politieke modellen die vandaag worden voorgesteld, ons om de ruimte op de eerste plaats te stellen en, misschien net als Aristoteles, te kijken naar de manier waarop architectuur vorm geeft aan bewoning voor mogelijke modellen voor hoe we samen zouden kunnen leven.”

Architectuur Biënnale van Venetie

Het Nederlandse paviljoen, dat wordt geprogrammeerd door Het Nieuwe Instituut, bevraagt onder de noemer Who is We? op welke manier How will we live? ook kan bijdragen aan een meer inclusieve samenleving. Twee van die praktijken vormen het vertrekpunt: van architect/onderzoeker Afaina de Jong en van kunstenaar/onderzoeker Debra Solomon, rond respectievelijk Multiplicity of Other en Multispecies Urbanism. Het programma Who is We? is een krachtig pleidooi tegen monocultuur en homogeniteit: meervoudigheid en wederkerigheid zijn cruciaal voor de interacties die een samenleving en ecosysteem levend houden.

Het Nederlandse paviljoen op de Architectuur Biënnale van Venetie van 2018

Milan Design Week

5 – 10 september 2021

Het zal vast even wennen zijn: de Milan Design Week in september. Geen frisse lente-vibes dus, als in Milaan soms als temperaturen van 25 graden worden bereikt. De keuze voor dit late tijdstip ligt voort de hand: “Wij zijn van mening dat het verplaatsen van de beurs naar september voldoende tijd zal laten om de aanhoudende acute fase van de pandemie te laten afnemen en dat dit een reële kans zal bieden om het ontwerp op mondiaal niveau een vliegende start te geven”, aldus directeur Claudio Luti. Het kan haast niet anders of de gekte van voorgaande jaren zal onverminderd toeslaan. “Na zo’n lange periode van fysieke en sociale afstandelijkheid op elk gebied, zouden we de Salone graag zien als een gelegenheid voor daadwerkelijke ontmoeting en discussie, en een kans voor ons allemaal om onze opwinding te delen met een stad die bruist van nieuwe ideeën”

London Design Festival

18 t/m 26 september 2021

De afgelopen jaren is het London Design Festival uitgegroeid tot een leading event op de designkalender. Het festival is verdeeld over vier districten, waarvan Brompton waarschijnlijk de belangrijkste is met locaties als het Royal College of Art en het V&A Museum. Daarnaast ligt hier een cluster van wereldvermaarde designshops waaronder Mint. King’s Cross is een van de nieuwste creatieve wijken en winkelbestemmingen van Londen; hier vind je onder meer St Martins College en Tom Dixon. De prestigieuze galeries en exclusieve antiekzaken vind je hoofdzakelijk in het district Mayfair. De hipste ontwerpstudio’s en brandstores van grote internationale merken als Established & Sons maar ook Italiaanse merken als Cappellini vind je in Shoreditch.

Installatie op de binnenplaats van V&A Museum op LDF 2019

Helsinki Design Week

9 t/m 19 september 2021

Helsinki Design Week is het grootste designfestival in de Scandinavische landen. Het multidisciplinaire festival, dat jaarlijks in september wordt gehouden, presenteert design uit een aantal vakgebieden, maar ook uit mode, architectuur en stadscultuur. Het festivalprogramma omvat elk jaar ongeveer 250 evenementen en omvat evenementen voor zowel professionals als het grote publiek. In 2019 bezochten bijna 14.000 mensen de belangrijkste tentoonstellingen van het festival in het statige stadspaleis Erottaja.

Dutch Design Week

16– 24 oktober 2021

Het evenement dat in elk geval doorgaat is de Dutch Design Week. Desnoods uitsluitend als een virtueel festival, zoals de editie van 2020. Ook de locatie en data staan al vast: Eindhoven van 16 t/m 24 oktober. Veel van het online-programma dat tijdens de laatste ‘virtuele’ editie is ontwikkeld zal ongetwijfeld een blijvend karakter krijgen. Maar wij gaan in elk geval uit van een vol programma met tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten en debatten. Hopelijk zijn er  net als voorgaande jaren weer ruim 2600 ontwerpers verspreid over 120 locaties zal hosten.

DDW 2018

Dutch Design Week, het grootste designevenement van Noord-Europa, is anders dan andere designevenementen, omdat het zich concentreert op ontwerpen van de toekomst. Hoewel tijdens het evenement elke denkbare discipline en aspect van design wordt aangeboden, ligt de nadruk op experimenteren, innovatie en cross-overs. Elk jaar is er bijzondere aandacht voor het werk en de ontwikkeling van jong talent.

PAN Amsterdam

PAN Amsterdam

21 t/m 28 november

Na een editie te hebben overgeslagen is het zo goed als zeker dat er kunst-, antiek en designbeurs PAN Amsterdam weer ruimte biedt aan meer dan honderd galeristen, antiquairs en kunsthandelaren met een assortiment van schilderijen, antiek, moderne en hedendaagse kunst tot sieraden, fotografie, designmeubelen en objecten uit oude en verre culturen. Zoals elk jaar in de RAI in Amsterdam.

Eén reactie op: Wat heeft het nieuwe designjaar in petto? Deel 2 – belangrijke events en beurzen

  1. Had ik niet op gerekend, wanneer is dan weer de Kunst Biënnale, wordt die ook jaartje opgeschoven? Zoals ik het nu zie gaan we dan misschien naar De 17de internationale Architectuur Biënnale van Venetie 🙁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *