Milan Design Week verplaatst naar  7 t/m 12 juni 2022

Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

De Salone del Mobile in Milaan wordt verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022. De gebruikelijke datum van medio april was voor de organisatie nog te risicovol. De belangrijkste designbeurs ter wereld viert dit jaar het zestigjarige jubileum.

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

Het ‘Dutch Designers Yearbook’ is een kloek overzicht van 2021. Een preview van dit jaarboek aan de hand de hoogtepunten – van natuur-inclusief design en virtuele expo’s tot deep fakes of theaterrevues.

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Wat waren de meest spraakmakende events van 2021? Welke personen haalden het nieuws? Voordat wij ons opmaken voor 2022 wordt nog één keer teruggeblikt op afgelopen jaar.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag het afsluitende deel 3: Dit gaat pijn doen!

IMM Köln wordt een jaar doorgeschoven – eerste designevent van 2022 afgelast

IMM Köln wordt een jaar doorgeschoven – eerste designevent van 2022 afgelast

Daar gaan we weer. Het eerste designevent van 2022 – de meubelbeurs IMM Köln – is afgelast. De organisatie verwacht het event pas in 2023 op het verwachte niveau te kunnen realiseren.

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘What design can NOT do’

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘What design can NOT do’

‘Designers write’ is een nieuwe serie van drie podcasts over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag deel 2 – Wie wijn ‘wij’?

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Het Eindhovense platform Dutch Invertuals presenteert werk van elf ontwerpers in en speciaal gecreëerde website. De digitale expositie sluit aan de bij de fysieke manifestatie op de laatste DDW in oktober 2021.

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

De Rotterdamse ontwerper Simone Post heeft met de grootste muurschildering van Nederland een spectaculaire make-over van het hoofdkantoor van Vlisco gerealiseerd. De wilde, kleurrijke schildering is geïnspireerd op haar wandkleden ‘Wildflowers’.

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. De komende weken presenteert DesignDigger alle drie edities.

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Neem alleen al de negen vergaderzalen. Gesammtkunstwerken zijn het, ingericht door  Nederlandse topontwerpers. Van Tejo Remy is een recycle-interieur met kasten van kartonkokers en lampen van glasservies. Aan de muren van de ‘klokkentoren’ van reclameman en fotocurator Erik Kessels hangen een meterhoog Swatch horloge, een authentieke koekoeksklok en honderden andere uurwerken. Na afloop van de vergadersessie gaan deze tegelijkertijd af; alleen met een grote rode knop kan het geluid worden afgezet.

The Essential Room door Sabine Marcelis

Duidelijk, Capital C is geen standaard kantoorgebouw. In het interieur gaan authentieke elementen als een trapportaal van zwart marmer vloeiend op in strak stucwerk, eigentijds glaswanden en 3D-geprinte betonvloeren van Aectual. Dit rijksmonument uit 1910 is rigoureus verbouwd door Zwarts & Jansma Architecten. Kosten: 25 miljoen euro. Blikvanger is The High Light, een paviljoen van staal en glas met een opvallend ruitpatroon. Alsof er een smeltende diamant van ruim veertig meter lang en bijna tien meter hoog op het dak ligt. De koepel kan worden afgehuurd voor evenementen, zoals de openingsshow van de Amsterdam Fashion Week in september.

Lichtsculpturen en druipkunst

Daarnaast liggen als strooigoed door het gebouw kunstwerken verspreid. In de zwart geverfde en bovendien verduisterde liftgang op de zesde verdieping hangt een twee meter hoge wandinstallatie van lichtkunstenaars Children of the Light. Doordat het licht verandert in intensiteit, verandert ook de kleur van de wanden van dof zwart naar diep paars, donkerblauw en weer naar zwart. In een andere gang hangt een lichtsculptuur van Gabriel Lester, wan wie ok nog een grote installatie voor de deur op de Weesperstraat zal verrijzen. Ook jong talent komt aan bod trouwens. In een wit trappenhuis heeft Rutger de Vries – in 2018 afgestudeerd aan de Rijksacademie – een wilde druipschildering gemaakt van tien meter hoog, waarvoor hij verf heeft laten rondspuiten uit een brandblusser.

Trappenhuis door Rutger de Vries

Capital C mikt op de creatieve industrie, een economische sector die in Amsterdam alleen al 100 duizend werknemers telt, die samen een omzet van 4.5 miljard euro genereren. Maar één centrale plek waar dat allemaal samenkomt was er niet. Daarom die naam dus: Capital C. Van de zeven verdiepingen bestaan er vier uit kantoorvloeren, grotendeels verhuurd aan start-ups in reclame, tech en e-commerce, een BBC-redactie en de uitgeverij Sijthoff Media, tevens de initiatiefnemer van het gebouw. Daarnaast zijn er twee verdiepingen met ruim honderd flexwerkplekken. Openbaar zijn het klassiek grandcafé Stan & Co en de entree die fungeert als pop-up galerie met aan het plafond een spiraalvormige lichtinstallatie van ontwerper Rick Tegelaar.

Crazy Diamond door Aart van Asseldonk
Installatie van Rick Tegelaar in de lobby

Felgekleurde acrylaat-stoelen

Ook bij ontwerpopdrachten kreeg jong talent een kans. Sabine Marcelis, eerder dit jaar nog door stijlbijbel Wallpaper verkozen tot Best Talent, ontwierp een superstrak interieur met een geometrische zitstoelen van felgekleurd acrylaat. Klaas Kuiken koos juist voor grove gietijzeren meubels en een monumentale houten kast. Maar één eis kregen de ontwerpers: er moet een tafel in staan. Hoewel: in de Pink Room van ontwerper Ineke Hans staan slechts zeven enorme maar stijlvolle kinderstoelen in een kring, elk met een klep om op te schrijven.

Signature room van Klaas Kuiken
Sky Light door Richard Hutten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *