INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”
Habitat
Product
De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”
Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter
Product
De lamp ‘Sunne’ van de Amsterdamse ontwerper Marjan van Aubel brandt op zonne-energie. “Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”
INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”
Habitat
Product
Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”
Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”
Digitaal
Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is
Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep
Grafisch
Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.
Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups
Product
Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.
Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks
Event
Talentroom
Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.
VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”
Habitat
Interieur
‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.
BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”
Research
De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.
Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren
Kleur
Product
Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen
Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant
Neem alleen al de negen vergaderzalen. Gesammtkunstwerken zijn het, ingericht door Nederlandse topontwerpers. Van Tejo Remy is een recycle-interieur met kasten van kartonkokers en lampen van glasservies. Aan de muren van de ‘klokkentoren’ van reclameman en fotocurator Erik Kessels hangen een meterhoog Swatch horloge, een authentieke koekoeksklok en honderden andere uurwerken. Na afloop van de vergadersessie gaan deze tegelijkertijd af; alleen met een grote rode knop kan het geluid worden afgezet.
Duidelijk, Capital C is geen standaard kantoorgebouw. In het interieur gaan authentieke elementen als een trapportaal van zwart marmer vloeiend op in strak stucwerk, eigentijds glaswanden en 3D-geprinte betonvloeren van Aectual. Dit rijksmonument uit 1910 is rigoureus verbouwd door Zwarts & Jansma Architecten. Kosten: 25 miljoen euro. Blikvanger is The High Light, een paviljoen van staal en glas met een opvallend ruitpatroon. Alsof er een smeltende diamant van ruim veertig meter lang en bijna tien meter hoog op het dak ligt. De koepel kan worden afgehuurd voor evenementen, zoals de openingsshow van de Amsterdam Fashion Week in september.
Lichtsculpturen en druipkunst
Daarnaast liggen als strooigoed door het gebouw kunstwerken verspreid. In de zwart geverfde en bovendien verduisterde liftgang op de zesde verdieping hangt een twee meter hoge wandinstallatie van lichtkunstenaars Children of the Light. Doordat het licht verandert in intensiteit, verandert ook de kleur van de wanden van dof zwart naar diep paars, donkerblauw en weer naar zwart. In een andere gang hangt een lichtsculptuur van Gabriel Lester, wan wie ok nog een grote installatie voor de deur op de Weesperstraat zal verrijzen. Ook jong talent komt aan bod trouwens. In een wit trappenhuis heeft Rutger de Vries – in 2018 afgestudeerd aan de Rijksacademie – een wilde druipschildering gemaakt van tien meter hoog, waarvoor hij verf heeft laten rondspuiten uit een brandblusser.
Trappenhuis door Rutger de Vries
Capital C mikt op de creatieve industrie, een economische sector die in Amsterdam alleen al 100 duizend werknemers telt, die samen een omzet van 4.5 miljard euro genereren. Maar één centrale plek waar dat allemaal samenkomt was er niet. Daarom die naam dus: Capital C. Van de zeven verdiepingen bestaan er vier uit kantoorvloeren, grotendeels verhuurd aan start-ups in reclame, tech en e-commerce, een BBC-redactie en de uitgeverij Sijthoff Media, tevens de initiatiefnemer van het gebouw. Daarnaast zijn er twee verdiepingen met ruim honderd flexwerkplekken. Openbaar zijn het klassiek grandcafé Stan & Co en de entree die fungeert als pop-up galerie met aan het plafond een spiraalvormige lichtinstallatie van ontwerper Rick Tegelaar.
Crazy Diamond door Aart van AsseldonkInstallatie van Rick Tegelaar in de lobby
Felgekleurde acrylaat-stoelen
Ook bij ontwerpopdrachten kreeg jong talent een kans. Sabine Marcelis, eerder dit jaar nog door stijlbijbel Wallpaper verkozen tot Best Talent, ontwierp een superstrak interieur met een geometrische zitstoelen van felgekleurd acrylaat. Klaas Kuiken koos juist voor grove gietijzeren meubels en een monumentale houten kast. Maar één eis kregen de ontwerpers: er moet een tafel in staan. Hoewel: in de Pink Room van ontwerper Ineke Hans staan slechts zeven enorme maar stijlvolle kinderstoelen in een kring, elk met een klep om op te schrijven.