Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Milaan2020 #1: Deze lampen heb je gemist op Milan Design Week

Geen Milan Design Week dit jaar. Dus geen nieuwe producten of meeslepende presentaties en dus ook geen nieuwe inspiratie. Daarom worden nu eens de meest interessante projecten die niet in Milaan waren te zien de komende weken op een rij gezet. Met vandaag: discolampen en augmented reality mét eigen soundtrack.

Space Table Lamp van Ward Wijnant voor Moooi

Moooi, dat normaliter flink uitpakt in Milaan, lanceert een drietrapsraket. Deze Space Table Lamp is daar de eerste van. Op het dressoir is dat eerst een gebogen spiegel die de ruimte vergroot weergeeft. Zet de knop om, en het spektakel start. Er was geen betere spacy verlichting om Elon Musk en de Space Dragon X bij te staan. En ook voor een corona-huisfeest is de tafellamp die discokleuren de ruimte in tovert geknipt. Is het zeitgeist? Of  staan de sterren gewoon goed voor ontwerper Ward Wijant, die met de lamp zijn debuut maakt bij Moooi? Ward ergert zich aan de eenvormigheid van nieuwe Nederlandse huizen. “De indeling is vaak zo identiek, dat je blind de weg weet te vinden. Ik wilde een lamp maken die de omgeving transformeert.”

Feest op tafel met de Space table lamp van Ward Wijnant

Kingpin van Daphna Laurens voor JAPTH

Het in 2018 gestarte Nederlandse designlabel JAPTH (just a perfect thing) zou dit jaar op de beurs staan met een viertal nieuwe lampen. Waar veel merken nog steeds uitgaan van de vrontaal van traditionele lichtbronnen, maken ontwerper Aart van Rooij, Eduard Sweep van Yksi-ontwerp en Kees Heurkens zich hard voor led-designlampen waarbij de eigenschappen van LED-technologie leidend voor het ontwerp zijn. Richard Hutten hielp ze aan een naam met lamp Tray; een los in de ruimte hangende cirkel die naast lichtbron ook tafeltje is. Meest bijzondere nieuwkomer is Kingpin van het Eindhovense ontwerpduo Daphna Laurens. Daphna Isaacs en Laurens Manders stappen af van de hanglamp met een lamp die als een mobile aan het plafond hangt. Zes draaibare lichtpuntjes aan horizontale lijnen kunnen eindeloos veel poses aannemen zonder het evenwicht te verliezen. Met een handomdraai draai je aan het einde van de thuiswerkdag leeslicht naar sfeerlamp.

De mobile-achtige Kingpin van Daphna Laurens

Circulaire wandlampen collectie door Wisse Trooster

Van 16 tot 21 juni vindt de zesdaagse digitale presentatie van Isola Design District plaats. In de virtuele 3D gallery laat Wisse Trooster zijn nieuwste werk zien. “De collectie is ontworpen zonder concessies. Voor een high-end design hoeft geen keuze gemaakt te worden tussen duurzaamheid en esthetiek.” De circulaire wandlampen hebben schijven van gerecycled acrylaat als basis. Dat hergebruik uit de collectie van Pyrasied, maakt het – anders dan bij massaproductie- mogelijk een brede sortering en uitvoering op aanvraag aan te bieden. In 2017 presenteerde Trooster zijn Hands of Time klok, met een wijzerplaat van een versleten schuurschijf, in galerie Rossana Orlandi. Na de digitale presentatie van 16 juni is het weer wachten op Milaan 2021 van 13-18 april.

Steeds een andere basis voor de circulaire wandlampen van Wisse Trooster

Trouvé tafellamp van Marten van Middelkoop voor Cohors

De aluminium tafellamp met acrylaat kap Trouvé, is niet alleen lamp maar ook een geluidslandschap en grafische omgeving. De lamp projecteert een speciale collectie foto’s en illustraties, tot aan augmented reality en animatiefilm. Ook laat de lamp een eigen soundtrack horen. Zo speelt Marten van Middelkoop heel modern solidair niet alleen zijn eigen werk in de kijker, maar ook dat van een flink scala aan andere kunstenaars. Een beetje vreemd maar wel lekker, en dat geldt ook voor disruptive designlabel Cohors van curator Nancy Hoffmann en grafisch ontwerper Rianne Petter.

Trouvé tafellamp van Marten van Middelkoop via Cohors

24 van Julia Raymakers voor Hollands Licht

Lamp 24 lijkt wel ontworpen voor een langdurige thuiswerkplek. Lamp 24 lijkt wel ontworpen voor een langdurige thuiswerkplek. Deze lamp geeft de gebruiker het juiste licht op elk moment van de dag, en is daarmee perfect voor de thuiswerkers die aan hun eettafel werken. De bescheiden gepoedercoate omkasting die aan twee ophangpunten gemonteerd is, draai je rond zijn as om het licht naar het tafelblad of juist weg te draaien. Daarnaast kun je de kleurtemperatuur van 2700K tot 4000K aanpassen, want gedimd leeslicht is nog geen sfeerlicht. Julia Raymakers maakt de op technologie steunende, maar in vorm terughoudende lamp 24 voor het label Hollands Licht. De uitspraak van een Hollandse meester “Ik schilder geen koeien, maar licht”, vormt het motto van producent Hollands Licht, die ook designicoon Lotek van Benno Premsela verkoopt. Evenzo maakte Raymakers niet zozeer een kekke lamp maar vooral licht om bij te leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *