Nieuws

Milaan2020 #1: Deze lampen heb je gemist op Milan Design Week

Geen Milan Design Week dit jaar. Dus geen nieuwe producten of meeslepende presentaties en dus ook geen nieuwe inspiratie. Daarom worden nu eens de meest interessante projecten die niet in Milaan waren te zien de komende weken op een rij gezet. Met vandaag: discolampen en augmented reality mét eigen soundtrack.

Space Table Lamp van Ward Wijnant voor Moooi

Moooi, dat normaliter flink uitpakt in Milaan, lanceert een drietrapsraket. Deze Space Table Lamp is daar de eerste van. Op het dressoir is dat eerst een gebogen spiegel die de ruimte vergroot weergeeft. Zet de knop om, en het spektakel start. Er was geen betere spacy verlichting om Elon Musk en de Space Dragon X bij te staan. En ook voor een corona-huisfeest is de tafellamp die discokleuren de ruimte in tovert geknipt. Is het zeitgeist? Of  staan de sterren gewoon goed voor ontwerper Ward Wijant, die met de lamp zijn debuut maakt bij Moooi? Ward ergert zich aan de eenvormigheid van nieuwe Nederlandse huizen. “De indeling is vaak zo identiek, dat je blind de weg weet te vinden. Ik wilde een lamp maken die de omgeving transformeert.”

Feest op tafel met de Space table lamp van Ward Wijnant

Kingpin van Daphna Laurens voor JAPTH

Het in 2018 gestarte Nederlandse designlabel JAPTH (just a perfect thing) zou dit jaar op de beurs staan met een viertal nieuwe lampen. Waar veel merken nog steeds uitgaan van de vrontaal van traditionele lichtbronnen, maken ontwerper Aart van Rooij, Eduard Sweep van Yksi-ontwerp en Kees Heurkens zich hard voor led-designlampen waarbij de eigenschappen van LED-technologie leidend voor het ontwerp zijn. Richard Hutten hielp ze aan een naam met lamp Tray; een los in de ruimte hangende cirkel die naast lichtbron ook tafeltje is. Meest bijzondere nieuwkomer is Kingpin van het Eindhovense ontwerpduo Daphna Laurens. Daphna Isaacs en Laurens Manders stappen af van de hanglamp met een lamp die als een mobile aan het plafond hangt. Zes draaibare lichtpuntjes aan horizontale lijnen kunnen eindeloos veel poses aannemen zonder het evenwicht te verliezen. Met een handomdraai draai je aan het einde van de thuiswerkdag leeslicht naar sfeerlamp.

De mobile-achtige Kingpin van Daphna Laurens

Circulaire wandlampen collectie door Wisse Trooster

Van 16 tot 21 juni vindt de zesdaagse digitale presentatie van Isola Design District plaats. In de virtuele 3D gallery laat Wisse Trooster zijn nieuwste werk zien. “De collectie is ontworpen zonder concessies. Voor een high-end design hoeft geen keuze gemaakt te worden tussen duurzaamheid en esthetiek.” De circulaire wandlampen hebben schijven van gerecycled acrylaat als basis. Dat hergebruik uit de collectie van Pyrasied, maakt het – anders dan bij massaproductie- mogelijk een brede sortering en uitvoering op aanvraag aan te bieden. In 2017 presenteerde Trooster zijn Hands of Time klok, met een wijzerplaat van een versleten schuurschijf, in galerie Rossana Orlandi. Na de digitale presentatie van 16 juni is het weer wachten op Milaan 2021 van 13-18 april.

Steeds een andere basis voor de circulaire wandlampen van Wisse Trooster

Trouvé tafellamp van Marten van Middelkoop voor Cohors

De aluminium tafellamp met acrylaat kap Trouvé, is niet alleen lamp maar ook een geluidslandschap en grafische omgeving. De lamp projecteert een speciale collectie foto’s en illustraties, tot aan augmented reality en animatiefilm. Ook laat de lamp een eigen soundtrack horen. Zo speelt Marten van Middelkoop heel modern solidair niet alleen zijn eigen werk in de kijker, maar ook dat van een flink scala aan andere kunstenaars. Een beetje vreemd maar wel lekker, en dat geldt ook voor disruptive designlabel Cohors van curator Nancy Hoffmann en grafisch ontwerper Rianne Petter.

Trouvé tafellamp van Marten van Middelkoop via Cohors

24 van Julia Raymakers voor Hollands Licht

Lamp 24 lijkt wel ontworpen voor een langdurige thuiswerkplek. Lamp 24 lijkt wel ontworpen voor een langdurige thuiswerkplek. Deze lamp geeft de gebruiker het juiste licht op elk moment van de dag, en is daarmee perfect voor de thuiswerkers die aan hun eettafel werken. De bescheiden gepoedercoate omkasting die aan twee ophangpunten gemonteerd is, draai je rond zijn as om het licht naar het tafelblad of juist weg te draaien. Daarnaast kun je de kleurtemperatuur van 2700K tot 4000K aanpassen, want gedimd leeslicht is nog geen sfeerlicht. Julia Raymakers maakt de op technologie steunende, maar in vorm terughoudende lamp 24 voor het label Hollands Licht. De uitspraak van een Hollandse meester “Ik schilder geen koeien, maar licht”, vormt het motto van producent Hollands Licht, die ook designicoon Lotek van Benno Premsela verkoopt. Evenzo maakte Raymakers niet zozeer een kekke lamp maar vooral licht om bij te leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *