INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Milaan2020 #1: Deze lampen heb je gemist op Milan Design Week

Geen Milan Design Week dit jaar. Dus geen nieuwe producten of meeslepende presentaties en dus ook geen nieuwe inspiratie. Daarom worden nu eens de meest interessante projecten die niet in Milaan waren te zien de komende weken op een rij gezet. Met vandaag: discolampen en augmented reality mét eigen soundtrack.

Space Table Lamp van Ward Wijnant voor Moooi

Moooi, dat normaliter flink uitpakt in Milaan, lanceert een drietrapsraket. Deze Space Table Lamp is daar de eerste van. Op het dressoir is dat eerst een gebogen spiegel die de ruimte vergroot weergeeft. Zet de knop om, en het spektakel start. Er was geen betere spacy verlichting om Elon Musk en de Space Dragon X bij te staan. En ook voor een corona-huisfeest is de tafellamp die discokleuren de ruimte in tovert geknipt. Is het zeitgeist? Of  staan de sterren gewoon goed voor ontwerper Ward Wijant, die met de lamp zijn debuut maakt bij Moooi? Ward ergert zich aan de eenvormigheid van nieuwe Nederlandse huizen. “De indeling is vaak zo identiek, dat je blind de weg weet te vinden. Ik wilde een lamp maken die de omgeving transformeert.”

Feest op tafel met de Space table lamp van Ward Wijnant

Kingpin van Daphna Laurens voor JAPTH

Het in 2018 gestarte Nederlandse designlabel JAPTH (just a perfect thing) zou dit jaar op de beurs staan met een viertal nieuwe lampen. Waar veel merken nog steeds uitgaan van de vrontaal van traditionele lichtbronnen, maken ontwerper Aart van Rooij, Eduard Sweep van Yksi-ontwerp en Kees Heurkens zich hard voor led-designlampen waarbij de eigenschappen van LED-technologie leidend voor het ontwerp zijn. Richard Hutten hielp ze aan een naam met lamp Tray; een los in de ruimte hangende cirkel die naast lichtbron ook tafeltje is. Meest bijzondere nieuwkomer is Kingpin van het Eindhovense ontwerpduo Daphna Laurens. Daphna Isaacs en Laurens Manders stappen af van de hanglamp met een lamp die als een mobile aan het plafond hangt. Zes draaibare lichtpuntjes aan horizontale lijnen kunnen eindeloos veel poses aannemen zonder het evenwicht te verliezen. Met een handomdraai draai je aan het einde van de thuiswerkdag leeslicht naar sfeerlamp.

De mobile-achtige Kingpin van Daphna Laurens

Circulaire wandlampen collectie door Wisse Trooster

Van 16 tot 21 juni vindt de zesdaagse digitale presentatie van Isola Design District plaats. In de virtuele 3D gallery laat Wisse Trooster zijn nieuwste werk zien. “De collectie is ontworpen zonder concessies. Voor een high-end design hoeft geen keuze gemaakt te worden tussen duurzaamheid en esthetiek.” De circulaire wandlampen hebben schijven van gerecycled acrylaat als basis. Dat hergebruik uit de collectie van Pyrasied, maakt het – anders dan bij massaproductie- mogelijk een brede sortering en uitvoering op aanvraag aan te bieden. In 2017 presenteerde Trooster zijn Hands of Time klok, met een wijzerplaat van een versleten schuurschijf, in galerie Rossana Orlandi. Na de digitale presentatie van 16 juni is het weer wachten op Milaan 2021 van 13-18 april.

Steeds een andere basis voor de circulaire wandlampen van Wisse Trooster

Trouvé tafellamp van Marten van Middelkoop voor Cohors

De aluminium tafellamp met acrylaat kap Trouvé, is niet alleen lamp maar ook een geluidslandschap en grafische omgeving. De lamp projecteert een speciale collectie foto’s en illustraties, tot aan augmented reality en animatiefilm. Ook laat de lamp een eigen soundtrack horen. Zo speelt Marten van Middelkoop heel modern solidair niet alleen zijn eigen werk in de kijker, maar ook dat van een flink scala aan andere kunstenaars. Een beetje vreemd maar wel lekker, en dat geldt ook voor disruptive designlabel Cohors van curator Nancy Hoffmann en grafisch ontwerper Rianne Petter.

Trouvé tafellamp van Marten van Middelkoop via Cohors

24 van Julia Raymakers voor Hollands Licht

Lamp 24 lijkt wel ontworpen voor een langdurige thuiswerkplek. Lamp 24 lijkt wel ontworpen voor een langdurige thuiswerkplek. Deze lamp geeft de gebruiker het juiste licht op elk moment van de dag, en is daarmee perfect voor de thuiswerkers die aan hun eettafel werken. De bescheiden gepoedercoate omkasting die aan twee ophangpunten gemonteerd is, draai je rond zijn as om het licht naar het tafelblad of juist weg te draaien. Daarnaast kun je de kleurtemperatuur van 2700K tot 4000K aanpassen, want gedimd leeslicht is nog geen sfeerlicht. Julia Raymakers maakt de op technologie steunende, maar in vorm terughoudende lamp 24 voor het label Hollands Licht. De uitspraak van een Hollandse meester “Ik schilder geen koeien, maar licht”, vormt het motto van producent Hollands Licht, die ook designicoon Lotek van Benno Premsela verkoopt. Evenzo maakte Raymakers niet zozeer een kekke lamp maar vooral licht om bij te leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *