Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Tot de genomineerde projecten voor de belangrijkste interieur award behoren spraakmakende gebouwen als Forum Groningen, Naturalis en de Lochal. Maar ook kleinere projecten als RCO House en Sweets Hotel maken een kans

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Capital C in Amsterdam is niet zomaar een kantoorgebouw maar wil “de nieuwe standaard zijn in de nieuwe, informele werkomgevingen waarin inspiratie belangrijker is dan efficiëntie”.

Nuchter design en melancholieke kunst op duo-expo Ineke Hans

Kunst en design – als ze samen worden tentoongesteld staan ze vaak naast elkaar. Letterlijk. Beide disciplines blijven gevangen in hun eigen wereld. Van een dialoog tussen de verschillende werken is zelden sprake – vaak ook is er een strenge hiërarchie, waarbij design meestal het onderspit delft. Op de expositie Geel als Citroen, Rood als Tomaat in Museum Het Valkhof is er niet alleen sprake van gelijkwaardigheid maar de ontwerper Ineke Hans en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen reageren op elkaars werk. Dagen elkaar uit en verrassen elkaar, maar voortdurend wordt er een relatie opgebouwd tussen hun oeuvres.

Folklore, archetypes en melancholie

Ineke Hans (1966) is productontwerper met een veelzijdig portfolio, dat bestaat uit meubels, gebruiksvoorwerpen en interieurs. Ze laat zich daarbij inspireren door zowel nieuwe als traditionele materialen en technieken, als ook het boerenverstand, materialen, folklore en het menselijke gedrag. Haar gebruiksvriendelijke producten kenmerken zich in een uitgesproken nuchtere, soms zelfs archetypische uitstraling.

Erik Mattijssen (1957) maakt hoofdzakelijk schilderijen waaruit een zekere melancholie, soms een vleug van nostalgie spreekt. Kleuren, typografie en productreclame uit de vooroorlogse jaren zijn een belangrijke invloed. Mattijssen weet zo op persoonlijke herinneringen in beeld te brengen die refereren aan ons collectieve geheugen.

Intuïtie, vorm of kleur als leidraad

In de zalen van Museum Het Valkhof hebben de twee één samenhangende compositie gemaakt waarin werk van beiden naast, voor, door of zelfs óp elkaar wordt gezet. Verrassend is hoe goed dat werkt. Soms sluiten de werken naadloos aan, soms is alleen de kleur de leidraad en soms ook zijn ze contrasterend. Soms is de intuïtie leidend, soms de vorm of de inhoud. Maar steeds zijn kleur, vorm en betekenis vrolijk verbindende elementen. Het resultaat is dan ook  eenduidig: een verzamelingen van bijzondere voorwerpen met opmerkelijke functies, of van objecten met herinneringen aan lang vervlogen tijden.

FOTO Het Valkhof/ Flip Franssen

Gelderse grootheden in kunst en design

Functionaliteit en nuchterheid staan bij Ineke Hans hoog in het vaandel. Een product moet toegankelijk zijn, maar tegelijkertijd bijzonder. Haar werk oogt eenvoudig maar komt tot stand met een intensief proces van creatief denken en puzzelen tot het klopt. Het resultaat: een oeuvre aan producten ‘zonder opsmuk’. Het werk van Mattijssen roept herkenning op van plekken die je vaag bekend voorkomen, een slaap- of huiskamer, een keuken, een winkel met een rijkdom aan voedselwaren die niet langer op de markt lijken te zijn. Zijn minutieuze aandacht voor detail verleidt de kijker tot steeds opnieuw ontdekken; een kat die onder een sprei slaapt, een rolletje naaigaren, een puntenslijper. We kennen het beeld en toch weet de kunstenaar ons te verrassen met nieuwe associaties en betekenissen.

FOTO Het Valkhof/ Flip Franssen

Geels als Citroen, Rood als Tomaat is onderdeel van een tentoonstellingsreeks in het Museum Het Valkhof waarin telkens twee Gelderse kunstenaars en creatieven worden uitgedaagd om samen te werken. De opdracht daarbij is eenvoudig: stel een tentoonstelling samen waarin je duidelijk zichtbaar reageert op elkaars werk. T/m 13 september 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *