INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Drie dagen design op tachtig locaties op nieuw evenement Gue Amsterdam

De timing van dit nieuwe designevenement GLUE had niet beter gekund. Na maanden van lockdown en daarbovenop een zomerstilte zit iedereen te popelen om nieuwe inspiratie op te doen en bij te praten met oude bekenden. Komend weekeinde gooien meer dan tachtig ontwerpers, werkplaatsen, merken, showrooms, galeries en musea de deuren open dit weekeinde voor het publiek.

Het principe van GLUE is eenvoudig. Bezoekers krijgen een plattegrond van Amsterdam met daarop alle deelnemende locaties. Op de plattegrond staan bovendien routes aangegeven voor bezoekers die te voet, per fiets of met openbaar vervoer op pad gaan. Cijfers van het CBS laten zien dat maar liefst 34 procent van de industrieel en productontwerpers in Nederland woont en werkt in de provincie Noord-Holland, waarvan het merendeel dus in Amsterdam. Veel van deze creatieven blijven verborgen in de stad. GLUE maakt ze zichtbaar en lijmt ze samen in één pakkend event.

WoOL Amsterdam van Ingrid Heijne GLUE

GLUE wil de volle breedte van design tonen. Van de grote internationale merken als stoffenfabrikant Kvadrat en maar kleine labels als WoOL Amsterdam van Ingrid Heijne, die geluidsabsorberende roomdividers van vilt ontwerpt, en natuurlijk individuele ontwerpers als Roos Kalff, die nieuwe hanglampen presenteert waarin ze vintage glaswerk en handgeblazen glaselementen combineert. Studenten van Denim Academy tonen met de tentoonstelling Overgrown het fabricageproces en de ecologische voetafdruk van denim vanuit verschillende invalshoeken: van de grondstof tot manieren om chemicaliën, afval en het verbruik van water te verminderen, waaronder Dry Indigo, een duurzame spijkerstof vervaardigd met ozon of lasertechnologie.

Roos Kalff

Er zijn lezingen; vloerproducent Forbo organiseert elke dag een lunch-picknick in Broeinest Amsterdam met onder meer de lezing ‘The Beauty of Boredom’ door architect Remi Versteeg van het prijswinnende bureau Space Encounters. Er zijn demonstraties: in de eigen showroom op IJburg toont Thonet dagelijks hoe het hout van de beroemde Weense koffiehuisstoel nog steeds op dezelfde wijze als begin 19e eeuw met stoom, spierkracht en op gevoel wordt gebogen.

Kortom, het aanbod is groot en divers. Daarom zijn de vijf (of eigenlijk zijn het er negen) meest aansprekende locaties hier op een rij gezet:  

ROBERT BRONWASSER (EN TJEP EN PETER VAN DE WATER)

Robert Bronwasser is wellicht niet zo bekend als Jan des Bouvrie of Marcel Wanders. Maar zijn spullen worden door miljoenen mensen gebruikt. Al sinds 1993 ontwikkelt hij producten voor merken als Heineken, Simon Levelt, Cascando, Goods en Unilever en daarbinnen heeft hij een hele eigen richting, visie en signatuur ontwikkeld. Hij is een industrieel ontwerper pur sang, die producten maakt met de eindgebruiker voor ogen, waarbij functie en vorm vloeiend samen komen. Tijdens GLUE presenteert Bronwasser het koffietafelboek Enjoy Everyday Design, waarin met een imposante stroom van beelden en impressies, waarbij elke pagina anders is, zijn oeuvre van de afgelopen 25 jaar toelicht.

Robert Bronwasser

Ook ontwerpers Peter van der Water en Studio Tjep van Frank Tjepkema vieren een jubileum als ontwerper – beiden 20 jaar! – met bijzondere presentaties in hun studio’s, waarin ze hun bestsellers tonen maar ook maquettes, prototypes en schetsen.

CEUVEL GALLERY

Niet te missen voor de avontuurlijke bezoeker is De Ceuvel in Amsterdam-Noord. Op de vervuilde grond van een voormalige scheepswerf zijn afgedankte woonarken aan land gesleept en opgeknapt tot kantoorruimte. De woonarken zijn met elkaar verbonden middels steigers boven de vervuilde grond, die wordt gezuiverd met speciaal geselecteerde planten die gif afbreken. Een voormalige keet van de strandwacht in Scheveningen is verbouwd tot eetcafé met bio-cola en een uitgebreide vega-kaart. Tijdens GLUE is de opening van de nieuwste attractie: Ceuvel Gallery. In de kleinschalige expositieruimte wordt kunst met een maatschappelijke inslag gepresenteerd. Het debuut is voor kunstenaar Marnix Postma, die met zijn installaties en schilderijen “het onderbewustzijn wil opgraven”. Drijvende kracht achter Ceuvel Gallery is architectenbureau Studio Valkenier. Tijdens GLUE organiseert dit duurzame architectenbureau rondleidingen per boot en te voet vanaf Ceuvel Gallery richting het drijvende huis ontworpen van Studio Valkenier gelegen aan de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa genaamd SchoonSchip.

Marnix Postma

EXPOSITIE ‘HUMBLE DESIGN

De tentoonstelling Humble Design is gecureerd door designcriticus Max Bruinsma. Te zien is werk van Atelier NL, Boris Tellegen, Femke Dekkers, Geke Lensink, OS∆OOS, Paper Factor, and Rive Roshan. Alle geëxposeerde werken zijn op een eigen manier ‘bescheiden’ door een ogenschijnlijke eenvoud en minimalistische vormen. Of de ontwerpers hebben zich egschikt naar nieuwe duurzame productie methodes en materialen, bijvoorbeeld recyclen of het gebruik van machines zonder stroom. Wat de objecten delen is de wens om een alternatief te formuleren voor onze oververzadigde wereld. De expositie vind plaats in het bijzondere grachtenpand Binnenkant, wat op zich al een bezoek waard is.

DESIGN POST AMSTERDAM (EN MUD IN MAY)

Wellicht wat onbekend bij het grote publiek maar toch de grootste design showroom van Amsterdam is Design Post Amsterdam met designmeubelen, verlichting, tapijten en textiel voor professionals en consumenten op 1500 m2. Hiervoor hebben de gerenommeerde interieurmerken Arco, Arper, Kvadrat, Montis, Casala en Eikelenboom merken Hollands Licht, Luceplan en Vibia de handen ineen geslagen. Tijdens GLUE wordt de vernieuwde showroom in het oostelijk havengebied voor publiek geopend, waarbij bezoekers met interactieve workshops hun kennis van kleur en andere aspecten van interieurinrichting kunnen verbreden. En natuurlijk voor een drankje en hapje.

Kleiner maar ook fijner voor de doorsnee consument is de winkel Mud in May in de Pijp, waar alle spullen persoonlijk zijn gekozen en geplaatst door de twee eigenaren.  Het is een van de weinige winkels die deelnemen aan GLUE. Naast de al bijna klassieke ontwerpen van Susan Bijl, Foekje Fleur en Arnout Visser is er de installatie ‘How its Made’ te zien, waarin diverse ontwerpers in een doorlopende visual hun productieproces tonen.

STUDIO SAMIRA BOON

Samira Boon is een ontwerper die zich begeeft op de rand van textiel, interieurarchitectuur en autonoom design. Haar studio focust zich op het creëren van flexibele en dynamische omgevingen in de vorm van driedimensionale installaties van textiel. Boon maakt hierbij gebruik van Japanse vouwtechnieken, die zij combineert met geavanceerde computersimulaties voor optimale akoestiek, klimaatregeling, energieverbruik. en lichtinval in kantoren, openbare ruimtes en ook woonhuizen. Tijdens GLUE toon zijn haar nieuwste project Hortus Bionica, bewegend interieur objecten die reageren op ons gedrag en onze omgeving. Meer dan ooit eisen we dat onze binnenruimtes hun gebruikers dynamisch scheiden of verenigen. Hoe kunnen we zo’n gezonde leefomgeving cultiveren die zich aanpast aan onze behoeften, idealiter als een levend ecosysteem?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *