OPEN CALL Wat is de rol van ontwerpers spelen in de toekomstige metaverse? Werkbudget van 500 euro voor longread, podcast of beeldessay

OPEN CALL Wat is de rol van ontwerpers spelen in de toekomstige metaverse? Werkbudget van 500 euro voor longread, podcast of beeldessay

De metaverse wordt het nieuwe internet waar we niet op maar ‘in gaan’ met een vr-bril augmented reality of andere immersieve ervaringen. Welke rol kunnen – of moeten – ontwerpers spelen  in de bouw van deze digitale wereld? DesignDigger schrijft een OPEN CALL uit voor een longread, podcast of beeldessay dat deze vraag onderzoekt. Het beste voorstel krijgt 500 werkbudget. Deadline voor inzending is 12 december.

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

LONGREAD Wat moeten we met de metaverse? Het antwoord is aan ons – en niet aan ‘big tech’

LONGREAD Wat moeten we met de metaverse? Het antwoord is aan ons – en niet aan ‘big tech’

Het afgelopen jaar pompten de grote technologiebedrijven tientallen miljarden dollars in de metaverse, die virtuele wereld waar we samen komen om te spelen, werken, leren of winkelen. Of dat inderdaad zo’n geweldige toevoeging aan ons leven wordt, is volgens VR- en videogames-onderzoeker Mirjam Vosmeer nog maar de vraag.

Ontwerper Marjan van Aubel wil onze natuurlijke verbondenheid met de zon herstellen

Ontwerper Marjan van Aubel wil onze natuurlijke verbondenheid met de zon herstellen

‘Solar designer’ Marjan van Aubel is donderdag keynote speaker op het Society 5.0 Festival in Amsterdam. DesignDigger geeft twee kaarten weg voor dit festival. “De zon is een – bijna – eeuwige en bovendien gratis energiebron. Daar moeten meer gebruik van maken.”

INTERVIEW Alice Rawsthorn: “Design is een universele taal die mensen kan samenbrengen”

INTERVIEW Alice Rawsthorn: “Design is een universele taal die mensen kan samenbrengen”

Door hun constructieve mentaliteit zijn ontwerpers de voor hand liggende aanjagers van maatschappelijke vernieuwing. Aldus Alice Rawsthorn in haar nieuwe boek ‘Design Emergency’. Op 12 & 13 oktober spreekt de gerenommeerde Britse designcriticus op het Society 5.0 Festival in Amsterdam. “Design zou zich meer moeten richten op de keerzijde van technologie.”

INTERVIEW Internetpionier Geert Lovink: “Een gereguleerd socialemediaplatform zou algemeen beschikbaar moeten – zijn net als drinkwater”

INTERVIEW Internetpionier Geert Lovink: “Een gereguleerd socialemediaplatform zou algemeen beschikbaar moeten – zijn net als drinkwater”

Geert Lovink is keynote speaker op het Society 5.0 Festival in Amsterdam (12 & 13 oktober 2022). Zijn boodschap: we moeten het internet terugclaimen van bigtech als Facebook, Google en Amazon. In zijn nieuwe boek Stuck on the platform, uitgekomen bij Valiz in Amsterdam, legt hij hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen. “Er moeten alternatieve platforms komen die in dienst van de samenleving staan in plaats van een beursgenoteerd bedrijf.”

INTERVIEW ‘Solar sisters’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: “De zon staat voor vreugde én gratis energie”

INTERVIEW ‘Solar sisters’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: “De zon staat voor vreugde én gratis energie”

Een dubbelinterview met de twee initiatiefnemers van de eerste Solar Biënnale in Rotterdam: met kunst, design, technologie, wetenschap en filosofie. Alles kan zonne-energie opwekken in de wereld van modeontwerper Pauline van Dongen en productdesigner Marjan van Aubel. “De zon is onze grootste inspiratiebron.”

Première documentaire over Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 14 september

Première documentaire over Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 14 september

Op een speciale editie van het kwartaalprogramma DesignDigger LIVE gaat de documentaire ‘A World To Shape’ over de bevlogen ontwerpers Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens in première. Het event is op woensdag 14 september (20-21.30u) in Pakhuis de Zwijger.

DESIGNALISM NEWSROOM #1 – In de journalistiek van de toekomst zijn ontwerpers onmisbaar

DESIGNALISM NEWSROOM #1 – In de journalistiek van de toekomst zijn ontwerpers onmisbaar

Designalism is een innovatieve vorm van journalistiek waarbij verslaggevers samenwerken met creatieve disciplines. Gevestigde media als de Volkskrant, de NOS en het cross-mediale platform Pointer werken er samen met jonge creatieven.

Nieuwe subsidieronde ‘Bouwen Aan Talent’ voor samenwerking jonge en ervaren ontwerpers

Nieuwe subsidieronde ‘Bouwen Aan Talent’ voor samenwerking jonge en ervaren ontwerpers

Bouwen aan talent is een subsidieregeling van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie om een impuls geven aan uitwisseling van ideeën en kennis tussen gevestigde en startende ontwerpers en makers binnen de creatieve industrie. Deelnemers krijgen tot wel 10 duizend euro subsidie.  

Bouwen Aan Talent #2 – De geometrische kunstinstallatie van Siba Sahabi en Merijn Sabée

Bouwen Aan Talent #2 – De geometrische kunstinstallatie van Siba Sahabi en Merijn Sabée

Het programma Bouwen Aan Talent van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geeft startende ontwerpers de ruimte hun praktijk te verdiepen door samen te werken met een ervaren vakgenoot. In een tweeluik komen de deelnemers aan het woord. In deel 2 zijn dat de ervaren productontwerper Siba Sahabi en de pas afgestudeerde interaction designer Merijn Sabée.

Digging back – 2014

Design Digger blikt terug op een turbulent design-decennium. In de jaren tien gaven de avontuurlijke en kunstzinnige ‘Dutch Designers’ het stokje over aan een aanstormende post-crisis ontwerpgeneratie met een focus op maatschappelijke thema’s als zorg, het klimaat en inclusiviteit. De 3D-printer kwam, zag… maar overwon vooralsnog niet. En na een krachtige retro-beweging eindigen de jaren tien toch uitbundig met innovatieve materialen en expressieve kleuren.

Marcel Wanders in het Stedelijk

Pinned Up is de eerste solo-expositie van betekenis voor Marcel Wanders en de eerste grote designmanifestatie voor het heropende Stedelijk Museum in Amsterdam. De timing van had niet beter gekund. Hij is een ontwerper op de toppen van zijn kunnen – de magische leeftijd van 50 jaar net gepasseerd en exact 25 jaar in het vak. De celebrale expositie – veel te celebraal, aldus de vele critici – is ingedeeld in een witte en een zwarte zone.

De theatrale zwarte zone toont zijn autonome werk zoals sculpturen, videoanimaties en  decorstukken. Hier klinkt zachte esoterische muzak en is het licht gedempt. In de fel belichte witte zone is te zien hoe hij communiceert met de buitenwereld: zijn expressieve producten en interieurs.

Marcel Wanders – Stedelijk

Marcel Wanders sluit met zijn verhalende ontwerpen naadloos aan bij het avontuurlijke Dutch design met kasten van sloophout en verschroeide stoelen. Zijn kracht is dat hij deze conceptuele creativiteit weet om te zetten in toegankelijke producten. Zelden was er zoveel spiegelend kristal, fonkelend goud en glanzende zijde te zien in het Stedelijk Museum. Love it or hate it – daarover lopen de meningen uiteen.

Marcel Wanders – Stedelijk

De analoge hightech van Bart Hess

Nog een museaal hoogtepunt is de expositie Hunt for High-tech van ontwerper/kunstenaar Bart Hess in het Rijksmuseum Twente. Hess bewerkt materialen als ijzer, siliconen en plastics zo dat ze er toch uitzagen als een organische materiaal, bijna levend zelfs. Maar dan wel een materiaal dat niemand kent. Deze materialen vormen de basis voor intrigerende foto- en videobeelden voor musea, merken en vrij werk.

Bart Hess

Het totaal vernieuwende werk scheert langs materiaalontwerp, fotografie, video, beeldende kunst en mode. Mutant (2011) is een fotoserie van een man bedekt door een lap elastische latex.

Bart Hess

Doordat het latex zich in grillige plooien en rimpels strak trekt om ledematen als hoofd, schouders en ellebogen, vervormt het mensenlichaam tot een kleurrijk buitenaards wezen. Het werk zit dicht op de tijdsgeest, waarin het onderscheid tussen evolutie en manipulatie, kortom tussen natuur en technologie vervaagt.

Bart Hess

Milan Design Week

Baas is de baas. Oftewel Maarten Baas, De hofnar in Milaan dit jaar. Zijn creaties heeft hij uitgestald in een zelfgebouwde circusarena, inclusief lachspiegels en een snoepautomaat met anti-depressiva.

Maarten Baas

Door de designpiste schalt vrolijke marsmuziek en in een drietal hokjes spelen acteurs een rol als afschminkende clown of uitgebluste trapezeartiest.

Twee weken voorafgaande aan de meubelbeurs heeft Baas ter plekke houtje-touwtje meubels vervaardigd die door hun spontane uitstraling een aangename afwisseling vormen op de gelikte showmodellen op de beursvloer. Daarnaast toont Baas objecten die zijn geïnspireerd op kunstwerken van ontregelende kunstenaars als John Körmeling, bekend van de lichtinstallatie Hihi Haha op Schiphol. Voortbordurend op dit werk brengt Maarten Baas een kroonluchter met gekleurde amuletten met de letters Blabla, een bitterzoet commentaar op het voortrazende mediacircus dat onlosmakelijk is verbonden met design.

Maarten Baas & John Körmeling

Disarming Design

Disarming Design From Palestine is een project waarbij grafisch ontwerper Annelys de Vet Palestijnse en internationale ontwerpers en kunstenaars zijn gekoppeld aan ambachtslieden in Palestina. Het is een kunstproject maar ook een collectie gebruiksvoorwerpen, die verrassend en functioneel zijn. Een parfum gemaakt van bloemen uit de Gaza-vallei. Een katapultsteen is omwikkeld met een laag zacht vilt, omgetoverd tot “stressbal”. Zilveren oorbellen in de vorm van olijfboomblaadjes.

Disarming Design from Palestina

Deze collectie producten is een eigentijdse verbeelding de Palestijnse identiteit en cultuur. Wat broodnodig is want het is Palestijnen door de Israëlische bezetter verboden om eigen musea te hebben of zelf hun erfgoed te beheren. Daarbij dragen de producten bij aan de economische zelfredzaamheid van lokale ondernemers. De producten zijn nu te koop via de webshop.

Desso en rENs

Tapijtproducent Desso laat het avontuurlijke ontwerpduo rENs (Renee Mennen & Stefanie van Keijsteren) spelen met restmateriaal uit de eigen fabriek.

ReNS & Desso

Afgedankte tapijtrollen zijn door rENs in handzame compartimenten gesneden en vervolgens in een bad met rode verf gedompeld. Door elk gesneden tapijt te laten zakken en daarbij langer in de vloeibare verf te laten hangen, wordt het egale tapijt verdeeld in gelijkmatige rode banen.

Met één ouderwetse ambachtelijke handeling wordt een afvaltapijt ge-upcycled tot een waardevol en uniek object. Tegelijkertijd vormen deze tapijten met hun rode ton sur ton een herkenbare familie in het Desso-assortiment.

ReNS

15 jaar Galerie Vivid

De Rotterdamse Galerie Vivid van het echtpaar Aard Krol en Saskia Coppens is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot hét platform voor dit art design. Dit wordt in de Kunsthal in hun thuisstad gevierd met een overzichtsexpositie die niet voor niets Art Design heet.

Galerie Vivid – Kunsthal

Te zien is kunstzinnige design dat zich onderscheid met een verfijnd materiaalgebruik en een conceptuele diepgang. Kortom, design met de status van kunst – en het prijskaartje. Het succes dankt Galerie Vivid aan de neus voor talent. Van Maarten Baas wordt al in 2003 werk getoond. In 2005 worden Studio Job en Wieki Somers uitgenodigd. Daarna volgen ook internationale grootheden als Jaime Hayon en en het Britse duo Sebastian Wrong & Terrence Wood.

Galerie Vivid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *