Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Na acht jaar treedt Guus Beumer terug als artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut. De zoektocht naar een opvolger is reeds begonnen.

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

Een jonge generatie ontwerpers wordt geïnspireerd door het eeuwenoude erfgoed van beschilderd aardewerk. “Ik maak een digitale update van een eeuwenoud ambacht.”

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Digging back – 2014

Design Digger blikt terug op een turbulent design-decennium. In de jaren tien gaven de avontuurlijke en kunstzinnige ‘Dutch Designers’ het stokje over aan een aanstormende post-crisis ontwerpgeneratie met een focus op maatschappelijke thema’s als zorg, het klimaat en inclusiviteit. De 3D-printer kwam, zag… maar overwon vooralsnog niet. En na een krachtige retro-beweging eindigen de jaren tien toch uitbundig met innovatieve materialen en expressieve kleuren.

Marcel Wanders in het Stedelijk

Pinned Up is de eerste solo-expositie van betekenis voor Marcel Wanders en de eerste grote designmanifestatie voor het heropende Stedelijk Museum in Amsterdam. De timing van had niet beter gekund. Hij is een ontwerper op de toppen van zijn kunnen – de magische leeftijd van 50 jaar net gepasseerd en exact 25 jaar in het vak. De celebrale expositie – veel te celebraal, aldus de vele critici – is ingedeeld in een witte en een zwarte zone.

De theatrale zwarte zone toont zijn autonome werk zoals sculpturen, videoanimaties en  decorstukken. Hier klinkt zachte esoterische muzak en is het licht gedempt. In de fel belichte witte zone is te zien hoe hij communiceert met de buitenwereld: zijn expressieve producten en interieurs.

Marcel Wanders – Stedelijk

Marcel Wanders sluit met zijn verhalende ontwerpen naadloos aan bij het avontuurlijke Dutch design met kasten van sloophout en verschroeide stoelen. Zijn kracht is dat hij deze conceptuele creativiteit weet om te zetten in toegankelijke producten. Zelden was er zoveel spiegelend kristal, fonkelend goud en glanzende zijde te zien in het Stedelijk Museum. Love it or hate it – daarover lopen de meningen uiteen.

Marcel Wanders – Stedelijk

De analoge hightech van Bart Hess

Nog een museaal hoogtepunt is de expositie Hunt for High-tech van ontwerper/kunstenaar Bart Hess in het Rijksmuseum Twente. Hess bewerkt materialen als ijzer, siliconen en plastics zo dat ze er toch uitzagen als een organische materiaal, bijna levend zelfs. Maar dan wel een materiaal dat niemand kent. Deze materialen vormen de basis voor intrigerende foto- en videobeelden voor musea, merken en vrij werk.

Bart Hess

Het totaal vernieuwende werk scheert langs materiaalontwerp, fotografie, video, beeldende kunst en mode. Mutant (2011) is een fotoserie van een man bedekt door een lap elastische latex.

Bart Hess

Doordat het latex zich in grillige plooien en rimpels strak trekt om ledematen als hoofd, schouders en ellebogen, vervormt het mensenlichaam tot een kleurrijk buitenaards wezen. Het werk zit dicht op de tijdsgeest, waarin het onderscheid tussen evolutie en manipulatie, kortom tussen natuur en technologie vervaagt.

Bart Hess

Milan Design Week

Baas is de baas. Oftewel Maarten Baas, De hofnar in Milaan dit jaar. Zijn creaties heeft hij uitgestald in een zelfgebouwde circusarena, inclusief lachspiegels en een snoepautomaat met anti-depressiva.

Maarten Baas

Door de designpiste schalt vrolijke marsmuziek en in een drietal hokjes spelen acteurs een rol als afschminkende clown of uitgebluste trapezeartiest.

Twee weken voorafgaande aan de meubelbeurs heeft Baas ter plekke houtje-touwtje meubels vervaardigd die door hun spontane uitstraling een aangename afwisseling vormen op de gelikte showmodellen op de beursvloer. Daarnaast toont Baas objecten die zijn geïnspireerd op kunstwerken van ontregelende kunstenaars als John Körmeling, bekend van de lichtinstallatie Hihi Haha op Schiphol. Voortbordurend op dit werk brengt Maarten Baas een kroonluchter met gekleurde amuletten met de letters Blabla, een bitterzoet commentaar op het voortrazende mediacircus dat onlosmakelijk is verbonden met design.

Maarten Baas & John Körmeling

Disarming Design

Disarming Design From Palestine is een project waarbij grafisch ontwerper Annelys de Vet Palestijnse en internationale ontwerpers en kunstenaars zijn gekoppeld aan ambachtslieden in Palestina. Het is een kunstproject maar ook een collectie gebruiksvoorwerpen, die verrassend en functioneel zijn. Een parfum gemaakt van bloemen uit de Gaza-vallei. Een katapultsteen is omwikkeld met een laag zacht vilt, omgetoverd tot “stressbal”. Zilveren oorbellen in de vorm van olijfboomblaadjes.

Disarming Design from Palestina

Deze collectie producten is een eigentijdse verbeelding de Palestijnse identiteit en cultuur. Wat broodnodig is want het is Palestijnen door de Israëlische bezetter verboden om eigen musea te hebben of zelf hun erfgoed te beheren. Daarbij dragen de producten bij aan de economische zelfredzaamheid van lokale ondernemers. De producten zijn nu te koop via de webshop.

Desso en rENs

Tapijtproducent Desso laat het avontuurlijke ontwerpduo rENs (Renee Mennen & Stefanie van Keijsteren) spelen met restmateriaal uit de eigen fabriek.

ReNS & Desso

Afgedankte tapijtrollen zijn door rENs in handzame compartimenten gesneden en vervolgens in een bad met rode verf gedompeld. Door elk gesneden tapijt te laten zakken en daarbij langer in de vloeibare verf te laten hangen, wordt het egale tapijt verdeeld in gelijkmatige rode banen.

Met één ouderwetse ambachtelijke handeling wordt een afvaltapijt ge-upcycled tot een waardevol en uniek object. Tegelijkertijd vormen deze tapijten met hun rode ton sur ton een herkenbare familie in het Desso-assortiment.

ReNS

15 jaar Galerie Vivid

De Rotterdamse Galerie Vivid van het echtpaar Aard Krol en Saskia Coppens is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot hét platform voor dit art design. Dit wordt in de Kunsthal in hun thuisstad gevierd met een overzichtsexpositie die niet voor niets Art Design heet.

Galerie Vivid – Kunsthal

Te zien is kunstzinnige design dat zich onderscheid met een verfijnd materiaalgebruik en een conceptuele diepgang. Kortom, design met de status van kunst – en het prijskaartje. Het succes dankt Galerie Vivid aan de neus voor talent. Van Maarten Baas wordt al in 2003 werk getoond. In 2005 worden Studio Job en Wieki Somers uitgenodigd. Daarna volgen ook internationale grootheden als Jaime Hayon en en het Britse duo Sebastian Wrong & Terrence Wood.

Galerie Vivid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *