INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”
Habitat
Product
De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”
Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter
Product
De lamp ‘Sunne’ van de Amsterdamse ontwerper Marjan van Aubel brandt op zonne-energie. “Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”
INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”
Habitat
Product
Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”
Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”
Digitaal
Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is
Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep
Grafisch
Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.
Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups
Product
Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.
Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks
Event
Talentroom
Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.
VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”
Habitat
Interieur
‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.
BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”
Research
De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.
Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren
Kleur
Product
Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen
Design Digger blikt terug op een turbulent
design-decennium. In de jaren tien gaven de avontuurlijke en kunstzinnige ‘Dutch
Designers’ het stokje over aan een aanstormende post-crisis ontwerpgeneratie met
een focus op maatschappelijke thema’s als zorg, het klimaat en inclusiviteit.
De 3D-printer kwam, zag… maar overwon vooralsnog niet. En na een krachtige
retro-beweging eindigen de jaren tien toch uitbundig met innovatieve materialen
en expressieve kleuren.
Marcel Wanders in het Stedelijk
Pinned Up is de eerste solo-expositie van betekenis voor Marcel Wanders en de eerste grote designmanifestatie voor het heropende Stedelijk Museum in Amsterdam. De timing van had niet beter gekund. Hij is een ontwerper op de toppen van zijn kunnen – de magische leeftijd van 50 jaar net gepasseerd en exact 25 jaar in het vak. De celebrale expositie – veel te celebraal, aldus de vele critici – is ingedeeld in een witte en een zwarte zone.
Marcel Wanders – Stedelijk
Marcel Wanders – Stedelijk
De theatrale zwarte zone toont zijn autonome werk zoals sculpturen, videoanimaties en decorstukken. Hier klinkt zachte esoterische muzak en is het licht gedempt. In de fel belichte witte zone is te zien hoe hij communiceert met de buitenwereld: zijn expressieve producten en interieurs.
Marcel Wanders – Stedelijk
Marcel Wanders sluit met zijn verhalende ontwerpen naadloos aan bij het avontuurlijke Dutch design met kasten van sloophout en verschroeide stoelen. Zijn kracht is dat hij deze conceptuele creativiteit weet om te zetten in toegankelijke producten. Zelden was er zoveel spiegelend kristal, fonkelend goud en glanzende zijde te zien in het Stedelijk Museum. Love it or hate it – daarover lopen de meningen uiteen.
Marcel Wanders – Stedelijk
De analoge hightech van Bart Hess
Nog een museaal hoogtepunt is de expositie Hunt for High-tech van ontwerper/kunstenaar Bart Hess in het Rijksmuseum Twente. Hess bewerkt materialen als ijzer, siliconen en plastics zo dat ze er toch uitzagen als een organische materiaal, bijna levend zelfs. Maar dan wel een materiaal dat niemand kent. Deze materialen vormen de basis voor intrigerende foto- en videobeelden voor musea, merken en vrij werk.
Bart Hess
Het totaal vernieuwende werk scheert langs materiaalontwerp, fotografie, video, beeldende kunst en mode. Mutant (2011) is een fotoserie van een man bedekt door een lap elastische latex.
Bart Hess
Doordat het latex zich in grillige plooien en rimpels strak trekt om ledematen als hoofd, schouders en ellebogen, vervormt het mensenlichaam tot een kleurrijk buitenaards wezen. Het werk zit dicht op de tijdsgeest, waarin het onderscheid tussen evolutie en manipulatie, kortom tussen natuur en technologie vervaagt.
Bart Hess
Milan Design Week
Baas is de baas. Oftewel Maarten Baas, De hofnar in Milaan dit jaar. Zijn creaties heeft hij uitgestald in een zelfgebouwde circusarena, inclusief lachspiegels en een snoepautomaat met anti-depressiva.
Maarten Baas
Door de designpiste schalt vrolijke marsmuziek en in een drietal hokjes spelen acteurs een rol als afschminkende clown of uitgebluste trapezeartiest.
Maarten Baas
Maarten Baas
Twee weken voorafgaande aan de meubelbeurs heeft Baas ter plekke houtje-touwtje meubels vervaardigd die door hun spontane uitstraling een aangename afwisseling vormen op de gelikte showmodellen op de beursvloer. Daarnaast toont Baas objecten die zijn geïnspireerd op kunstwerken van ontregelende kunstenaars als John Körmeling, bekend van de lichtinstallatie Hihi Haha op Schiphol. Voortbordurend op dit werk brengt Maarten Baas een kroonluchter met gekleurde amuletten met de letters Blabla, een bitterzoet commentaar op het voortrazende mediacircus dat onlosmakelijk is verbonden met design.
Maarten Baas & John Körmeling
Disarming Design
Disarming Design From Palestine is een project waarbij grafisch ontwerper Annelys de Vet Palestijnse en internationale ontwerpers en kunstenaars zijn gekoppeld aan ambachtslieden in Palestina. Het is een kunstproject maar ook een collectie gebruiksvoorwerpen, die verrassend en functioneel zijn. Een parfum gemaakt van bloemen uit de Gaza-vallei. Een katapultsteen is omwikkeld met een laag zacht vilt, omgetoverd tot “stressbal”. Zilveren oorbellen in de vorm van olijfboomblaadjes.
Disarming Design from Palestina
Deze collectie producten is een eigentijdse verbeelding de Palestijnse identiteit en cultuur. Wat broodnodig is want het is Palestijnen door de Israëlische bezetter verboden om eigen musea te hebben of zelf hun erfgoed te beheren. Daarbij dragen de producten bij aan de economische zelfredzaamheid van lokale ondernemers. De producten zijn nu te koop via de webshop.
Disarming Design from Palestina
Disarming Design from Palestina
Desso en rENs
Tapijtproducent Desso laat het avontuurlijke ontwerpduo rENs (Renee Mennen & Stefanie van Keijsteren) spelen met restmateriaal uit de eigen fabriek.
ReNS & Desso
Afgedankte tapijtrollen zijn door rENs in handzame compartimenten gesneden en vervolgens in een bad met rode verf gedompeld. Door elk gesneden tapijt te laten zakken en daarbij langer in de vloeibare verf te laten hangen, wordt het egale tapijt verdeeld in gelijkmatige rode banen.
ReNS & Desso
ReNS & Desso
Met één ouderwetse ambachtelijke handeling wordt een afvaltapijt ge-upcycled tot een waardevol en uniek object. Tegelijkertijd vormen deze tapijten met hun rode ton sur ton een herkenbare familie in het Desso-assortiment.
ReNS
15 jaar Galerie Vivid
De Rotterdamse Galerie Vivid van het echtpaar Aard Krol en Saskia Coppens is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot hét platform voor dit art design. Dit wordt in de Kunsthal in hun thuisstad gevierd met een overzichtsexpositie die niet voor niets Art Design heet.
Te zien is kunstzinnige design dat zich onderscheid met een verfijnd materiaalgebruik en een conceptuele diepgang. Kortom, design met de status van kunst – en het prijskaartje. Het succes dankt Galerie Vivid aan de neus voor talent. Van Maarten Baas wordt al in 2003 werk getoond. In 2005 worden Studio Job en Wieki Somers uitgenodigd. Daarna volgen ook internationale grootheden als Jaime Hayon en en het Britse duo Sebastian Wrong & Terrence Wood.