ACHT TOPONTWERPERS TUFTEN VLOERKLEED VOOR ‘FREEDOM’ COLLECTIE

Topontwerpers als Christien Meindertsma, Jólan van der Wiel en Sabine Marcelis, architectenbureau MVRDV, beeldend kunstenaar Joep van Lieshout en boekontwerper Irma Boom hebben unieke vloerkleden gemaakt voor Carpet Sign, een fabrikant van getufte vloerkleden. De art direction van deze Freedom collection is in handen van Richard Hutten, die zelf ook een van de acht kleden heeft ontworpen.

Richard Hutten, Freedom Collection, Carpet Sign

Tuften is een ietwat ouderwetse techniek waarbij dikke draden met een luchtdrukpistool door een onderkleed worden geschoten. Aan de bovenkant is alleen de draad zichtbaar, die vervolgens op elke gewenste lengte kan worden afgeknipt. De Nederlandse tuftfabriek Carpet Sign beschikt over computergestuurde machines, waarmee in één tapijt kan worden gevarieerd in materiaal en kleur. Om deze unieke keuzevrijheid te demonstreren zijn negen ontwerpers uitgedaagd om te experimenteren met deze digitale tufttechniek.

Joep van Lieshout bedacht een bontgekleurde ode aan de rat, een dier dat “sociaal, vindingrijk en oersterk” is aldus de kunstenaar. Jolan van der Wiel combineerde ragfijne woldraden met gevilt koord van wel een centimeter dikte; het resultaat is een levensecht vloermos in groen, bruin en andere aardtinten.

Joep van Lieshout, Freedom Collection, Carpet Sign

Het meest geraffineerd van deze Freedom Collection is het vloerkleed van Christien Meindertsma, die uitsluitend grijsgrauw vlas gebruikte voor een schaalmodel van een vlasakker. De haarscherp te variëren in dikte en lengte van de vlasdraden, hangt er inderdaad een hoogpolige landbouwakker aan de muur, inclusief bomen, sloten en wuivend gras. www.carpetsign.nl

Christien Meinderstma, Freedom Collection, Carpet Sign