Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Tot de genomineerde projecten voor de belangrijkste interieur award behoren spraakmakende gebouwen als Forum Groningen, Naturalis en de Lochal. Maar ook kleinere projecten als RCO House en Sweets Hotel maken een kans

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Capital C in Amsterdam is niet zomaar een kantoorgebouw maar wil “de nieuwe standaard zijn in de nieuwe, informele werkomgevingen waarin inspiratie belangrijker is dan efficiëntie”.

De corona-files #5: “geen geld maar opdrachten!” uitkomst design digger live

Werk werk werk. Met drie uitroeptekens. Krachtiger had het pleidooi voor een structurele aanpak van de economische malaise als gevold van de Corona-uitbraak niet kunnen verwoord. Een pleidooi dat door alle deelnemers aan de tweede editie van DESIGN DIGGER LIVE of beter gezegd LIVESTREAM. De tweede editie van dit event in Pakhuis de Zwijger zoome in de op vragen als: Wat zijn de gevolgen van de Corona-pandemie zijn voor de ontwerpsector. Wat is daarbij de rol van de overheid – en de ontwerpers zelf? En welke rol kan design spelen in het post-lockdown tijdperk?

TERUGKIJKEN KAN HIER

Hierover bogen zich onder meer directeur Syb Groeneveld van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Click NL-directeur Bart Ahsmann, grafisch vormgever en medeoprichter van ontwerpbureau Thonik Nikki Gonnissen, directeur Martijn Paulen van Dutch Design Foundation en BNO-directeur Madeleine van Lennep. “De diverse regelingen zijn natuurlijk noodzakelijk om nu de eerste financiële nood te lenigen. Maar de enige een structurele stimulans voor de ontwerpsector zijn opdrachten.”

Een precair punt is de “4000 euro-regeling” waarvan ondernemers gebruik kunnen maken om hun lopende kosten te dekken. Behalve ondernemers in de culturele (wat in de praktijk van neerkomt op de creatieve) sector, die op basis van hun SBI-code bij de Kamer van Koophandel worden uitgesloten. “Maar daarover is de BNO in onderhandeling met de betreffende instanties. Wij gaan ervan uit dat dat dus verandert”, aldus BNO-directeur Van Lennep.

Wat de impact van de crisis zal zijn laat zich nu slecht voorspellen. Sommige bureaus zijn direct getroffen, bijvoorbeeld als ze werkzaam zijn voor de culturele sector of getroffen sectoren als toerisme of horeca. “Andere bureaus hebben lopende opdrachten en kunnen pas over enkele maanden de schade opmaken, zoals ook Thonik”, aldus Gonnissen. Maar dat de acute nood hoog is, blijkt het de stijging in de aanvragen van ontwerpers bij het Stimuleringsfonds van 80 procent, verduidelijkt fondsdirecteur Groeneveld. Waarbij meteen de disclaimer wordt afgegeven: het stimuleringsfonds is geen geldverstrekker maar heeft als primaire opdracht het bevorderen van het gehele vakgebied, niet individuele ontwerpers.

Als beroepsgroep kan deze crisis het beste het hoofd worden geboden door samenwerking suggereert Bart Ahsmann van Click NL. Ter illustratie: de aanstaande 1,5 meter samenleving creëert nieuwe vraagstukken op gebied van zorg en veiligheid. Bij de oplossing daarvan kunnen ontwerpers worden ingezet door ze aan tafel te zetten met bijvoorbeeld beleidsmakers, economen en medici. “De realisatie kan door netwerken op te bouwen en verbinding zoeken. Daar zijn wij al heel lang mee bezig maar dat moet nu geïntensiveerd worden, ook door als beroepsgroep intensief samen te werken.”

Waarover alle deelnemers hun zorg uitspreken is de dorstroom van talent. Veel bureaus moeten inkrimpen, waarbij veelal het first in first out-principe wordt gehanteerd. Wat niet alleen fnuikend is voor de jonge ontwerpers, die toch al moeilijk aan de bak komen. Maar ook de beroepsgroep is enorm gebaat bij de frisse en onbevangen inbreng van pas afgestudeerd talent. Vanuit het Stimulweringsfonds zal hier de komende tijd bijzondere aan dacht aan worden gegeven, verzekert Groeneveld.

Tot slot biedt deze crisis ook kansen. Ontwerpers zijn inventief en probleemoplossend en kunnen dus een bijdrage leveren aan diverse problemen en uitdagingen. Al moet er worden gewaakt voor naïviteit, waarschuwt Ahsmannn. “Als ik kijk naar al die mondkapjes die elkaar worden genaaid. Dat blijkt in de praktijk toch lastiger, vanwege veiligheidseisen en soms ook de productiekosten.” Ook voor individuele ontwerper biedt deze rare tijd van sociale distantie ook de mogelijkheid voor contemplatie en verdieping. “Onderzoek en vrije ontwerpopdrachten warend e afgelopen jaren door de drukte op de plank blijven liggen. Deze pakken wij nu weer op, zowel ikzelf als ook Thonik”, aldus Gonnissen.

DESIGN DIGGER LIVESTREAM, dat in de ongebruikelijke setting was ingekort tot een talkshow van exact één uur, had zeker geen antwoord op alle vragen die de lockdown-economie en aanstaande 1,5 meter economie. Toch was het een broopdnoige eerste verkenning van de impact van de Corona-perikelen. Wellicht dat de komende weken nog een volgende editie van DESIGN DIGGER LIVESTREAM volgt, waarin er dieper wordt ingegaan op al die inspirerende, innovatieve en bovenal urgente designproject uit binnen- en buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *