INTERVIEW  Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

De lamp ‘Sunne’ van de Amsterdamse ontwerper Marjan van Aubel brandt op zonne-energie. “Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

De 9de editie van designbeurs Object Rotterdam is van 1 tot en met 4 juli, evenals de voorgaande jaren in het monumentale HAKA-gebouw.

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

De producent van linoleumvloeren lanceert sfeervolle portretten van onder meer Christien Meindertsma en architect Remi Versteeg.

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen

Corona-files #9 – Dineren in een quarantaine-kas bij Mediamatic

Met de heropening van cafés, restaurants en terrassen werd maandag 1 juni om klokslag twaalf uur het symbolische einde van de lockdown ingeluid. Maar hoe doe je dat, een restaurant runnen in een 1,5 meter samenleving? En hoe zorg je voor een virus vrije eetomgeving voor gasten én personeel? Maar vooral: hoe maak je het leuk voor je gasten als het sociale contact zo beperkt is? Cultureel platform Mediamatic in Amsterdam bedacht een creatieve oplossingen: een glazen quarantaine-kas.

Elf Serres Séparées zijn strategisch geplaatst op de kade van Mediamatic aan het Binnen-IJ in Amsterdam. In elke kas staat een keurig gedekte tafel met ruimte voor twee of vier personen. “Het concept is niet alleen veilig maar biedt ook ruimte om te eten met tijd en aandacht. In deze tijden is beleving een belangrijk onderdeel van een diner of lunch”, zegt Willem Velthoven, directeur van Mediamatic. “Bovendien hoef je in de kassen nauwelijks rekening te houden met andere gasten of het personeel die altijd op veilige afstand blijven.” De privé-kassen zijn geïnspireerd op de chambre séparée, de discrete eetkamer voor selecte gezelschappen die in het Parijs van de fin de siècle in zwang waren. Al zijn de kassen van Mediamatic allesbehalve privé: rondom uitzicht betekent ook dat iedereen jou kan zien. Zien en gezien worden is ook in dit kunstzinnige horeca-concept verankerd.

Onze lunch met een select gezelschap van eerste gasten begint met het beantwoorden van een aantal korte vragen die wij al kennen van de kapper: heb je koorts gehad? Ken je mensen die momenteel ziek zijn? Waarna wij door het Engelstalige personeel naar onze privé-kas worden geleid. Dat personeel is uitgerust met spatschermen voor hun gezicht en latex-handschoenen. De drankjes worden voor de deur van de kas op een dienblad aangeboden, waarna je ze zelf moet pakken. Het eten wordt geserveerd op een één-meter lange houten plank die van buiten door de deur op tafel in de kas wordt geschoven. Eten kan met bestek maar met de hand wordt aanbevolen – vanwege “de beleving dus”. Aangezien er geen desinfecterende gel in de kas staat, blijft mes-en-vork over als enige corona-proof optie.

Het vegan menu is uitgesproken, met prikkelende zuur- en bittertonen. Veel gerechten zijn op basis van gefermenteerde ingrediënten. Er is alle tijd tussen de gangen om te genieten van het uitzicht op het iconische Nemo-gebouw van architect Renzo Piano, de oude pakhuizen aan de Prins Hendrikkade, het marineterrein en de hijskranen van het Booking-hoofdkantoor. De kassen hebben al veel publiciteit gehad – ook op de openingsdag lopen er diverse internationale camerateams rond – en de langsvarende bootjes hebben de telefoon in de aanslag.

De Serres Séparées hebben een vast menu van 50 euro, inclucief een (non-) alcoholisch drankarrangement. De interesse is groot, want de kassen zijn al volgeboekt tot eind juli. “Er zijn nog enkele kassen voor vier personen beschikbaar. Alleen voor dinsdagochtend worden geen reserveringen aangenomen om ook de late beslissers een kan te geven”, aldus Velthoven.

Er zijn twee sessies: om 18u en om 20.30u. Tussendoor worden de kassen gedesinfecteerd. Waarbij de late gang de voorkeur heeft, zodat je de zon ziet ondergaan en de lichtjes van de kassen sprookjesachtig weerkaatsen in het water. Bovendien kan de temperatuur in de kassen behoorlijk oplopen in de volle zon, zo leerde onze lunch op Tweede Pinksterdag. “Maar we gaan nog iets doen met witte doeken voor schaduw”, aldus Velthoven.

Maar dan de hamvraag: is dineren in een quarantaine-kas de nieuwe toekomst van de horeca?

De intieme ervaring van een privé-diner met bediening op veilige en discrete afstand is een onderscheidend horecaconcept. De glazen kas biedt magnifiek uitzicht op de eeuwenoude – en hypermoderne – skyline van Amsterdam. Het eten was gedurfd, af en toe ronduit verwarrend. Toch waren wij blij om na twee uur de kas weer te mogen verlaten. In de volle zon was het te benauwd. Jammer dat het niet regende eigenlijk.

Reserveren voor de Serres Séparées kan HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *