Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Tot de genomineerde projecten voor de belangrijkste interieur award behoren spraakmakende gebouwen als Forum Groningen, Naturalis en de Lochal. Maar ook kleinere projecten als RCO House en Sweets Hotel maken een kans

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Capital C in Amsterdam is niet zomaar een kantoorgebouw maar wil “de nieuwe standaard zijn in de nieuwe, informele werkomgevingen waarin inspiratie belangrijker is dan efficiëntie”.

Corona-files #9 – Dineren in een quarantaine-kas bij Mediamatic

Met de heropening van cafés, restaurants en terrassen werd maandag 1 juni om klokslag twaalf uur het symbolische einde van de lockdown ingeluid. Maar hoe doe je dat, een restaurant runnen in een 1,5 meter samenleving? En hoe zorg je voor een virus vrije eetomgeving voor gasten én personeel? Maar vooral: hoe maak je het leuk voor je gasten als het sociale contact zo beperkt is? Cultureel platform Mediamatic in Amsterdam bedacht een creatieve oplossingen: een glazen quarantaine-kas.

Elf Serres Séparées zijn strategisch geplaatst op de kade van Mediamatic aan het Binnen-IJ in Amsterdam. In elke kas staat een keurig gedekte tafel met ruimte voor twee of vier personen. “Het concept is niet alleen veilig maar biedt ook ruimte om te eten met tijd en aandacht. In deze tijden is beleving een belangrijk onderdeel van een diner of lunch”, zegt Willem Velthoven, directeur van Mediamatic. “Bovendien hoef je in de kassen nauwelijks rekening te houden met andere gasten of het personeel die altijd op veilige afstand blijven.” De privé-kassen zijn geïnspireerd op de chambre séparée, de discrete eetkamer voor selecte gezelschappen die in het Parijs van de fin de siècle in zwang waren. Al zijn de kassen van Mediamatic allesbehalve privé: rondom uitzicht betekent ook dat iedereen jou kan zien. Zien en gezien worden is ook in dit kunstzinnige horeca-concept verankerd.

Onze lunch met een select gezelschap van eerste gasten begint met het beantwoorden van een aantal korte vragen die wij al kennen van de kapper: heb je koorts gehad? Ken je mensen die momenteel ziek zijn? Waarna wij door het Engelstalige personeel naar onze privé-kas worden geleid. Dat personeel is uitgerust met spatschermen voor hun gezicht en latex-handschoenen. De drankjes worden voor de deur van de kas op een dienblad aangeboden, waarna je ze zelf moet pakken. Het eten wordt geserveerd op een één-meter lange houten plank die van buiten door de deur op tafel in de kas wordt geschoven. Eten kan met bestek maar met de hand wordt aanbevolen – vanwege “de beleving dus”. Aangezien er geen desinfecterende gel in de kas staat, blijft mes-en-vork over als enige corona-proof optie.

Het vegan menu is uitgesproken, met prikkelende zuur- en bittertonen. Veel gerechten zijn op basis van gefermenteerde ingrediënten. Er is alle tijd tussen de gangen om te genieten van het uitzicht op het iconische Nemo-gebouw van architect Renzo Piano, de oude pakhuizen aan de Prins Hendrikkade, het marineterrein en de hijskranen van het Booking-hoofdkantoor. De kassen hebben al veel publiciteit gehad – ook op de openingsdag lopen er diverse internationale camerateams rond – en de langsvarende bootjes hebben de telefoon in de aanslag.

De Serres Séparées hebben een vast menu van 50 euro, inclucief een (non-) alcoholisch drankarrangement. De interesse is groot, want de kassen zijn al volgeboekt tot eind juli. “Er zijn nog enkele kassen voor vier personen beschikbaar. Alleen voor dinsdagochtend worden geen reserveringen aangenomen om ook de late beslissers een kan te geven”, aldus Velthoven.

Er zijn twee sessies: om 18u en om 20.30u. Tussendoor worden de kassen gedesinfecteerd. Waarbij de late gang de voorkeur heeft, zodat je de zon ziet ondergaan en de lichtjes van de kassen sprookjesachtig weerkaatsen in het water. Bovendien kan de temperatuur in de kassen behoorlijk oplopen in de volle zon, zo leerde onze lunch op Tweede Pinksterdag. “Maar we gaan nog iets doen met witte doeken voor schaduw”, aldus Velthoven.

Maar dan de hamvraag: is dineren in een quarantaine-kas de nieuwe toekomst van de horeca?

De intieme ervaring van een privé-diner met bediening op veilige en discrete afstand is een onderscheidend horecaconcept. De glazen kas biedt magnifiek uitzicht op de eeuwenoude – en hypermoderne – skyline van Amsterdam. Het eten was gedurfd, af en toe ronduit verwarrend. Toch waren wij blij om na twee uur de kas weer te mogen verlaten. In de volle zon was het te benauwd. Jammer dat het niet regende eigenlijk.

Reserveren voor de Serres Séparées kan HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *