Nieuws

Pop-up kunstbeurs Big Art viert tiende editie in gerenoveerd Slotervaartziekenhuis

Dit najaar viert Big Art haar tiende editie in het voormalige Slotervaartziekenhuis. “Het vinden van een unieke plek, met een speciaal verhaal, en veel ruimte is elke keer weer een uitdaging” zegt directeur Anne van der Zwaag. “Het Slotervaart is bepaald geen standaard locatie voor een kunstbeurs en past ons hierdoor goed.”

De afgelopen jaren opende het pop-up kunstplatform steeds weer op een verrassende plek, van de bekende Bijlmerbajes tot het monumentale Hembrugterrein in Zaandam. De allereerste Big Art was in de historische Diamantbeurs aan het Weesperplein, waar nu Capital C zit. In tien edities is Big Art uitgegroeid tot een platform van formaat waaraan jaarlijks meer dan 75 galeries en kunstenaars deelnemen.

Lees ook de review van eerdere edities van BIG ART: Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Slotervaart Ziekenhuis
FOTO Wiki Commons

Brutalistische architectuur

In 1971 sloeg Koningin Juliana de eerste paal van het voormalige Slotervaartziekenhuis, ontworpen door de architect Bastiaan Johannis Odink in de voor die tijd kenmerkende brutalistische stijl. Veel Amsterdammers hebben herinneringen aan het ziekenhuis dat in 1976 officieel geopende. Het gebouw wordt nu volledig gerenoveerd en verduurzaamd. De komende tijd zal het hele gebied worden ontwikkeld met ruimte voor wonen, werken, educatie en innovatie. Dit najaar worden de hoogste verdiepingen van Het Slotervaart voltooid, met als kroon een in het oog springende nieuwe dakopbouw van MVSA Architecten. Maar eerst zal Big Art hier neerstrijken.

Big Art 2020 – Marleen Sleeuwits, Galerie Bart

Galeries en musea

Kunstenaars krijgen weer de mogelijkheid om op voorhand de locatie te bezichtigen en zich te laten inspireren door de plek. Verschillende deelnemers maken hier site specific werk waarin de ruimte en architectuur een rol speelt. Anderen tonen installaties die niet vanzelfsprekend hun weg vinden naar galeries en musea, omdat ze hier simpelweg niet passen. Maar er zijn ook XL tekeningen, sculpturen, foto’s en textiele werken te zien van kunstenaars die gewoonlijk op klein formaat werken. Voor hen vormt Big Art een aanleiding om eens flink uit te pakken.

Daarnaast worden elk jaar tientallen jonge talenten en gevestigde namen voor de kunstbeurs geselecteerd. Komende editie nemen onder andere Rademakers Gallery, Heejsteck#, Jeroen van Loon, Kelly Jang, Sjaak Kooij, YANi en Krisztina Czika deel. Zowel galeries als zelfstandige kunstenaars zijn welkom en alle inkomsten uit verkoop gaan naar de deelnemers.

Big Art 2021 Rutger de Vries, Mini Galerie
FOTO Almicheal Fraay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *