INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 tot 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes, waar het ook al in 2018 werd gehouden. Elk jaar strijkt BIG ART neer in een bijzonder gebouw in of rond Amsterdam waar tientallen galeries en ook individuele kunstenaars exposeren. Op de pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt vier kunstenaars die je niet mag missen.  

Antoine Peters 

Antoine Peters presenteert een speelse installatie in een van de oude werkkamers. De creatieve uitingen van Peters bewegen zich tussen mode, kunst en architectuur. Peters tekent al twintig jaar textiele sculpturen en installaties die in dialoog met een ruimte tot stand komen. Humor en verwondering spelen daarbij een grote rol. De curieuze objecten van Antoine Peters werken ontwrichtend op de kijker. Ze vragen om uitstel en een verandering van perspectief. Als we allemaal wat rustiger aan doen – omdat we gedwongen zijn om twee keer te kijken, voelen of nadenken – doen of zeggen we dingen met meer empathie en bewustzijn. En zullen we beter zorgen voor de wondere wereld die we delen, aldus Peters, die was genomineerd voor de  Dutch Design Awards 2022.

Lizan Frijsen

Textielkunstenaar Lizan Freijsen is geïnspireerd door schimmels en mossen. Deze organismen transformeren afval zoals onbruikbare olie en plastics in een vruchtbare materie. In een circulair proces maken zij nieuw leven mogelijk. Het is Freijsens missie om deze, voor het oog, langzame en onzichtbare processen te vertalen naar een zintuiglijke ervaring, in de hoop de waardering voor micro-organismen, de wereld van ‘het kleine’, te vergroten. Zij zet in op bewustwording, hergebruik van hulpbronnen en zorg voor de directe leefomgeving. Na een tijd waarin afstand de norm was en aanraking werd afgeschaft, leek contact iets om te vermijden. Haar werk is een ode aan de fysieke wereld, een uitnodiging om te voelen en te delen in vriendelijkheid.

Tamar Frank

Tamar Frank richt twee schachten in de voormalige gevangenis in met haar lichtkunst. Met haar intrigerende installaties reageert Frank op bestaande ruimtes en de omgeving en versterkt daarbij elementen die specifiek zijn voor de locatie. Met minimale veranderingen geeft ze een nieuwe definitie en analyse van de visuele wereld. Bezoekers spelen een actieve rol in haar werk, waarin of waardoor ze bijvoorbeeld vrij kunnen rondlopen. Licht is volgens Frank de essentie van onze visuele wereld en biedt oneindig veel mogelijkheden. Met haar werk wil zij het licht – op zichzelf niet waarneembaar – zichtbaar maken. Met behulp van verschillende media zet Frank licht om waardoor er een verbeelding van licht ontstaat. Haar werk draait om waarneming en beleving en wil dit dichter bij de mens brengen. 
Frank haalt haar inspiratie uit de locatie zelf, zoals de ruimte en omgeving, maar ook uit de natuur. Zij observeert wat er bijzonder is aan een plek en kijkt vervolgens hoe zij een ingreep kan maken in de locatie. Nog altijd ontdekt zij nieuwe dingen, maar licht blijft de belangrijkste lijn in haar werk vormen.

3TWINS

Op de begane grond wordt ter plekke een wandschildering gemaakt door het Russische kunstenaarsduo 3TWINS. De tweelingbroers ontvluchtten hun land voor de mobilisatie en staan bekend om hun intrigerende muurschilderingen op industriële gebouwen. Hun stijl vormde zich dan ook onder invloed van industriële architectuur en industriële objecten; in de Bijlmerbajes voelen zij zich uiteraard helemaal thuis. De composities bestaan uit architectonisch elementen als luchtpijpen, fragmenten van trappen of bouwconstructies. In de afgelopen jaren is de aandacht van 3TWINS gevestigd op de organische aspecten van de digitale omgeving. Elementen uit de digitale ruimte worden in een fysieke realiteit geplaatst. De werken van 3TWINS zijn altijd site-specific.

Over Big Art

BIG ART is een initiatief van Anne van der Zwaag, directeur en eigenaar van designfair OBJECT Rotterdam. Anne van der Zwaag is cultureel ondernemer en als curator, publicist en consultant werkzaam in het creatieve en commerciële veld. Anne stelde grote tentoonstellingen samen als Must See (Zuiderzeemuseum), Pastoe (Kunsthal), WIT (Nederlands Fotomuseum) en BAL! (Paleis Soestdijk) en schrijft boeken over design, kunst, mode, architectuur en kleur. Onze organisatie en ons platform wordt niet gefinancierd door culturele fondsen of commerciële sponsoren en alle inkomsten uit verkoop en/of opdrachten gaan voor 100% naar de deelnemers. BIG ART werd in 2016 gestart en wordt jaarlijks georganiseerd.

Vrijdag 4 november tot en met zondag 6 november 2022

Openingstijden: dagelijks 10 – 18 uur

Tickets: €12,50 (CJP €10,-) kinderen tot 12 jaar gratis toegang

Het Hoofdgebouw van het Bajeskwartier is volledig casco en hierdoor helaas niet goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *