Nieuws

MILAAN 2024 – Groepsexpo Solidified viert innovatief ambacht en pure materialen

Solidified is een groepspresentatie van Nederlandse ontwerpers tijdens Milan Design Week. In een wereld die snel verandert en digitaliseert, wil Solidified authenticiteit en puurheid vieren. De tentoonstelling toont zeer uiteenlopende objecten en producten waarbij de materialisatie en het ambachtelijke maakproces centraal staan.

Solidified presenteert items die een tegenwicht bieden aan een vluchtige wereld. Tastbare producten die opwinden door verrassende vormen, delicaat en nnovatief materiaaltoepassingen. De eigenzinnige uitstraling geven de werken een waardevolle betekenis. Solidified is bezoeken op Via Carlo Farini 35 in te vinden in Isola Design Districti n Milan.

Rick Tegelaar

Rick Tegelaar (1986) studeerde cum laude af in productdesign aan de ArtEZ Arnhem in 2011. Gefascineerd door machines en liefde voor ‘ouderwets’ productd, weet Rick verbazingwekkende innovaties om te zetten in commerciële potentie. Deze veelzijdige aanpak, samen met een gevoel van verantwoordelijkheid voor de circulaire economie, leidt vaak tot samenwerkingen met de R&D- en ontwerpafdelingen van gerespecteerde internationale merken.

Rick Tegelaar
FOTO Rick Smits

Tabby door Tegelaar is een lichtgevend wandpaneel die een elegante maar levendige verrassing biedt. De naam is afgeleid van de eenvoudigste weefpatronen; de constructie wordt gedragen door spanning. Afwisselende strips omarmen op maat ontwikkelde LED-lichtbronnen met verschillende kenmerken. Daarom kunnen verschillende lichteffecten op een intuïtieve manier ‘geprogrammeerd’ worden, zonder een toets op een toetsenbord aan te raken.

Tabby door Rick Tegelaar
FOTO JW Kaldenbach

Studio Umut Yamac

Studio Umut Yamac heeft een multidisciplinaire aanpak. De studio ontwikkelt projecten en installaties die interactief zijn met een krachtige ruimtelijke beleving. Recente projecten waren met merken als Vibia, Moooi en Weltevree. ARRAY voor VIBIA is een verkenning van de toepassingen van metaaldraad, waarmee een lichte en dynamische lichtsculpturen is gecreëerd. Fijne technische draden zijn strak getrokken tussen aluminium ringen en vormen zo kegel- en cilindervormige silhouetten. De objecten kunnen worden gecombineerd tot één boeiende installatie.

ARRAY voor VIBIA

Jesse Visser

Jesse Visser is gespecialiseerd in meubels en verlichtingsobjecten die alle zintuigen prikkelen. Zijn drang om productietechnieken te innoveren en liefde voor details resulteren in opvallende statementstukken die even sober als poëtisch zijn. Na de HKU en het Piet Zwart Instituut richt Visser zich sinds 2000 op het creëren van meubels en verlichtingsobjecten die verder gaan dan het voorspelbare. Tot op de dag van vandaag wordt zijn aanpak gekenmerkt door onderzoek, vakmanschap en nieuwsgierigheid, wat leidt tot uitgesproken ontwerpen die worden gewaardeerd door consumenten, galeries en architecten, bedrijven en de industrie.

Sunrise Sunset – Jesse Visser

Form Editions

Form Editions een ‘uitgeverij’ van monumentale objecten van vooruitstrevende ontwerpers en kunstenaars. Handgemaakte processen worden daarbij gecombineerd met geavanceerde digitale technologieën, wat resulteert in een zorgvuldig samengestelde collectie.

Frank Penders combineert ervaring als fotograaf, metaalbewerker en civiel ingenieur. Een sterke combinatie van esthetische, conceptuele, praktische en technische kwaliteiten die hij gebruikt om de puurste vormen te creëren. Zijn praktijk strekt zich uit van stalen trappen tot kleine objecten.

Frank Penders

Studio Verbaan vervaardigd sculpturale fineerwerk. De handgemaakte houten stukken zitten ergens tussen meubels, objecten en sculptuur in. De minimalistische vormen worden gepaard aan traditioneel vakmanschap. De studio werd opgericht door Solange Frankort en Jordi Verbaan in 2019. Beiden werkten als individuele kunstenaars, maar besloten samen te werken als stel.

Studio Verbaan

Rive Roshan bestaat uit Ruben de la Rive Box en Golnar Roshan. Het internationale duo werkt op het snijvlak van ontwerp en kunst. Door experimentele processen ontwerpen ze meeslepende ruimtelijke ervaringen, materialen en objecten die levens verrijken en blijvende herinneringen scheppen.

Lees ook dit interview met Rive Roshan: Rive Roshan: “Wij ontwerpen één groot spel van herkenning en vervreemding.”

Rive Roshan

Collin Velkoff is een multidisciplinaire kunstenaar en ontwerper uit de VS die sterk beïnvloed isbdoor materiaalexperimenten, sciencefiction, archeologie en architectuur. Zijn diverse praktijk onderzoekt de combinatie van industriële processen en materialen met organische vormentaal. Hij heeft een brede ervaring met materialen en hun mogelijkheden. Hij behaalde zijn bachelor aan het Pratt Institute in Brooklyn, NY en zijn master aan de Aalto University in Helsinki, Finland.

Collin Velkoff

Marc Meeuwissen maakt volledig autonoom werk in kleine oplages. Brutalistische architectuur, typografie, archetypen en storytelling zijn een belangrijke bron van inspiratie.

Marc Meeuwissen

Solidified

Solidified is een initiatief van Connecting the Dots, Amsterdam. De organisatie staat onder leiding van David Heldt, die de Milaan  van binnenuit kent en sinds 2006 tentoonstellingen zoals Tuttobene en Design Language organiseerde. Daarnaast heeft hij tien jaar lang het tijdschrift Connecting the Dots in Milaan geredigeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *