Nieuws

Solo-expositie van ontwerpduo Rive Roshan op Design Miami/Art Basel 2023

Ontwerpduo Rive Roshan staat voor het eerst met een solo-expositie op de prestigieuze designbeurs Design Miami (5 tot 10 December 2023). The Space in Between bestaat oud en nieuw werk en vormt een zintuiglijk landschap dat een positieve boodschap wil afgeven. Prijzen lopen uiteen van 10 duizend tot ruim 53 duizend euro. De expositie wordt gehost door Rademakers Gallery uit Amsterdam.

De objecten, interieurs en installaties van het internationale én Amsterdamse ontwerpduo Rive Roshan zijn kleurrijk en vol sierlijke vormen en verrassende details. Het werk oogt zowel aangenaam als licht-bevreemdend door het raadselachtige materiaalgebruik. Ontwerpers Ruben de la Rive Box en Golnar Roshan zijn meesters in vorm-kleur-maatvoering, de heilige drie-eenheid van de kunsten. “Dat is voor ons heel belangrijk, dat je telkens iets nieuws kunt zien in ons werk. Wij hadden het daar recent nog over: door niet specifiek te benoemen wat iets is – een wandpaneel, een sierobject of kleurstudie – behoud je een zekere vrijheid.”

Met The Space in Between wil het ontwerpduo verkennen hoe de ervaring van een ruimte kan worden gestuurd. Met hun zorgvuldig gekozen materialen en onderzoek naar kleuren en vormen weten ze een serie nieuwe transformatieve objecten te creëren waarbij ze spelen met licht, beweging, reflectie en perceptie. De objecten van Rive Roshan en de ruimtelijke interactie ertussen hebben de kracht om ons stil te laten staan bij onze aanwezigheid in de ruimte en ons een positief en geborgen gevoel te geven. Daarmee creëren ze een bijna sacrale ruimte, een esthetisch heiligdom dat uitnodigt tot rust en contemplatie.

Space In Between Table, € 53.500,-

Bewegend stilleven

Je zou deze tussenruimte ook een ‘bewegend stillleven’ kunnen noemen. De objecten in de ruimte transformeren onder invloed van licht en reflectie, terwijl de mens van perspectief kan veranderen door het beleven van dit zintuigelijke landschap. Althans, dat hoopt Rive Roshan. “Wanneer wij positieve of bewuste emoties bij mensen oproepen, openen ze hun geest en kijken ze overwogener en met meer empathie naar onze omgeving en maken ze betere en progressievere keuzes, denken wij.”

Dat maakt van The Space in Between een remedie, wellicht zelfs een medicijn tegen de gepolariseerde wereld. Het creatieve duo neemt bewust geen positie in creëert een tussenruimte. Daarbij maken ze gebruik van metaforen uit de natuur, zoals licht en donker, schermer en ochtendgloren, herfst en lente. In de natuur gaat polariteit niet over uitersten; het zijn verschillende vectoren van dezelfde magnetische kracht met daartussen een rijke, genuanceerde en levendige wereld.

Freedom Vessel, € 11.500,-

3D-lichtobjecten

In de Polarity Panels komen de polen samen: alsof de equator de spiegel met contrasten in materialiteit en kleurverloop in twee verschillende delen verdeelt en samenbrengt. De twee glazen tafeltjes verdelen ook de ruimte: één heeft donkerdere herfstige kleuren en de ander een lentelicht kleurenpallet. Ze reflecteren de omgeving, verspreiden een diffuus licht, interacteren met de ruimte en suggereren beweging, zoals kabbelend water.

Het eerste op de Colour Shift Panels gebaseerde Shift Wall Light verandert ook voortdurend door interactie met de omgeving. De 3D-lichtobjecten sluiten aan bij het doorlopende thema in het werk van Rive Roshan: Shifting Perspectives. Door te spelen met perceptie biedt Rive Roshan ons weer nieuwe, veranderende perspectieven.

Polarity Panel 3, € 38.500,-

Issey Miyake

Ook in de gekozen materialen speelt Rive Roshan met polariteit: de glazen objecten zijn simpel van vorm maar complex in kleurgebruik, objecten in natuurlijke materialen en kleuren zijn complex van vorm. Zoals de nieuwe collectie met zand 3D-geprinte en brons gecoate Voices of Freedom. De bijzettafeltjes en vazen hebben gedetailleerde, organische vormen en lijken vloeiende bewegingen te maken als ronddraaiende danseressen in een outfit van Issey Miyake. De objecten zijn een voortzetting van Rive Roshans Freedom Vessels en opgedragen aan de vrouwen van Iran. De suggestie van beweging staat daarmee symbool voor de vrijheid van bewegen en expressie. Ook hier spelen de ontwerpers met onze perceptie: de Voices lijken op een voet te balanceren en daarmee de zwaartekracht te tarten.

Peeble Stool Bronze, € 10.000,-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *