Nieuws

The Frozen Fountain viert 30-jarig jubileum met unieke vazencollectie van 54 topontwerpers

De Amsterdamse designwinkel The Frozen Fountain viert dit jaar het 30-jarige bestaan. Ter gelegenheid daarvan wordt een collectie vazen gelanceerd van maar liefst 54 bekende Nederlandse ontwerpers van verschillende generaties. De unieke 30th Anniversary Collection biedt daarmee een dwarsdoorsnede van de rijke historie van de roemrijke Amsterdamse winkel, die een begrip is in het Dutch design.

Piet Hein Eek

Wil je voor ons een vaas creëren in jouw eigen vormtaal? Dat was de vraag die The Frozen Fountain stelde aan zowel jonge als gevestigde ontwerpers. De respons was overweldigend. De ‘Frozen’ is tenslotte van niet te overschatten betekenis voor een brede acceptatie van kunstzinnig en verfijnd design in Nederland. Jonge ontwerpers, als Piet Hein Eek en Hella Jongerius bereikten via The Frozen Fountain voor het eerst zowel designliefhebbers als een breed maar trendgevoelig publiek. Jan en alleman loopt zonder enige schroom binnen in de dubbelloops pijpenla, twee grachtenpanden breed, twee verdiepingen hoog.

Floris Wubben

Dick Dankers

Vrijdag 18 september 1992: de datum waarop Dick Dankers en Cock de Rooij een platform voor ontwerpers oprichtten. Het moment was daar, een werkelijk uitzonderlijke generatie van Nederlandse ontwerptalenten kwam op. Ontwerpers als Piet Hein Eek, Hella Jongerius en Richard Hutten die met enorm veel talent en veel enthousiasme de Nederlandse traditie van design en zelfproductie nieuw leven inblazen. The Frozen Fountain was een van de eerste platforms voor deze uitzonderlijke talenten.

Teun Zwets

Het bleef niet bij deze ene generatie. Ze werden gevolgd door ontwerpers als Joris Laarman, Dirk van der Kooij, Sabine Marcelis, Teun Zwets, Nienke Sikkema, Bernard Heesen, Sarah Roseman, Floris Wubben en vele anderen die de creativiteit, inventiviteit en dynamiek van Dutch design op het hoogste niveau. De lichte wanden zijn goeddeels kaal. Onveranderd is het inrichting van de winkel: de ruimte is volgestouwd met koopwaar, staand, hangend, liggend.

Sabine Marcelis

Bevriende ontwerpers

Het begon met de bescheiden zaak die Dick Dankers sinds 1985 had aan de Utrechtsestraat in Amsterdam. Daar verkocht hij vloerkleden en meubels die waren gemaakt door een collectiefje van bevriende ontwerpers. Toen Dankers het pand aan de prominentere Prinsengracht kon krijgen, vroeg hij De Rooy als compagnon. Al snel was de winkel een platform voor jonge ontwerpers. Dankers overleed vijf jaar geleden als gevolg van een noodlottig ongeluk; hij verdronk in zee op familiebezoek in Brazilië.

Hans van Bentem

Inmiddels is The Frozen Fountain van de twee oprichters overgegaan in handen van een collectief medewerkers. De winkel blijft niets minder dan een instituut. Gevestigde ontwerpers voelen zich nauw met verbonden met de winkel, die een magnetische aantrekkingskracht uitoefent op telkens weer een nieuwe ontwerpgeneratie. Dit zie je terug in de vazencollectie: The Frozen Fountain biedt nu een eclectische mix van ontwerpen van gerenommeerde namen, aanstormend talent en spannende nieuwkomers. De vazencollectie doet recht aan dit imposante verleden.

Bertjan Pot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *