column

TECH TALK #9 “De toekomstvisie van Apple is mixed” 

Elke maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: de Vision Pro van Apple. Wordt deze mixed reality bril net zo disruptief als de smartphone?

“Om de zoveel tijd komt er een revolutionair product langs”, introduceerde Steve Jobs in 2007 de iPhone. Ondanks het hoongelach en felle kritiek die de iPhone meteen te verwerken kreeg, veranderde het product de manier waarop we communiceren. De smartphone is geen bedenksel van Apple of Steve Jobs. De integratie van verschillende functies in een fraai ontworpen jasje wel. Sinds die tijd is er veel veranderd. Steve Jobs is niet meer. Meesterontwerper Jony Ive verliet Apple in 2019. 

Vijftien jaar na de iPhone is er Vision Pro: een mix-reality headset die door Apple wordt aangekondigd als disruptief. Ook nu is Apple niet de eerste. Het bedrijf kijk traditiegetrouw eerst de kat uit de boom. Google Glass, Magic Leap, Quest Pro van Meta en Microsofts HoloLens gingen de Vision Pro voor. Die zijn echter van een beduidend minder kaliber, zo wijzen vrijwel alle reacties van tech-journalisten uit die de bril op hun neus hebben gehad. Ook zet Apple in op mix-reality: de combinatie van echte en virtuele werkelijkheid. Anders dus dan de volledig virtuele metaverse. 

Lees ook deze bijdrage over de metaverse: Tech Talk #6: Kan de metaverse het kapotte internet repareren?

Is de Vision Pro disruptief? Daarover zijn de mening verdeeld. Journaliste Kate Knibbs van WIRED weet het zeker: de Vision Pro is niet revolutionair. Zonder Jobes en Ive is Apple een ander bedrijf dan dat het een tijdje geleden was. Daarbij is de Vision Pro een anti-sociaal product, meent Knibbs. De promo voor de Vision Pro lijkt op een aflevering van de Britse dystopische serie Black Mirror en dat is geen aanbeveling, benadrukt ze. 

Headsets en smartphones

Tech-journalist Erwin van der Zande van Bright is juist erg onder de indruk van de Vision Pro. Zoals de meeste tech-journalisten dat zijn. In de podcast van Bright, stelt Van der Zande zich voor dat de Vision Pro de weg naar een totale nieuwe manier van communiceren opent en een wereld creëert waarin mix-reality de standaard wordt. De Vision Pro als opvolger van de iPhone, en headsets die de smartphones vervangen. 

Realistisch? De kracht van de Vision Pro is de combinatie van virtueel en ‘echt’. Voelt als een logische vervolgstap op de smartphone. Eentje die minder groot is dan die van Meta’s metaverse. Mark Zuckerberg maakte van Apple‘s presentatie gebruik door het fundamentele verschil in visie met Meta uit te leggen. Meta, zo benadrukt hij, is fundamenteel sociaal: “Het gaat om de interactie tussen mensen en hen dichter bij elkaar laten voelen op nieuwe manieren. In contrast laat elke demo die zij [Apple] uitbrengen een persoon alleen op de bank zien.” 

De smartphone is al jaren uitontwikkeld. Buiten een betere camera en wat experimenten met schermgrootte valt er weinig aan te verbeteren. Wat wordt onze nieuwe smartphone: de mixed-reality van Apple of the metaverse van Meta?

Theo Ploeg experimenteert met zijn eigen Studio Hyperspace met speculative design en is als design socioloog verbonden aan Maastricht Institute of Arts.

Keep on digging…

Lees HIER wat The Verge schrijft over de reactie van Mark Zuckerberg. 

Lees ook Apple’s Vision Pro isn’t the Future in Wired (8 juni 2023)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *