INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

THEO PLOEG – TECH TALK #6 “Kan metaverse het kapotte internet repareren?”

Wie de media gelooft, krijgt de indruk dat het internet stuk is. Dat is een rare gedachte. Allereerst is er niet zoiets als ‘het internet’. We hebben het immers over een niet af te bakenen netwerk dat bestaat uit ontelbare onderdelen. Daarnaast gaat het om een organisch geheel, een ecologie. Het internet is nooit af en is altijd in ontwikkeling. Enkel dingen die af zijn of een bepaalde status quo hebben, kunnen stuk gaan. Verkeerde metafoor dus.

The Oasis

Een van de meest interessante ontwikkelingen is die van de ‘metaverse’. Over wat de metaverse is, bestaat (nog) geen overeenstemming. Dat is logisch. In een uitzending van de BNR-Podcast De Technoloog legde oprichter van The Next Web Boris Veldhuijzen van Zanten onlangs uit dat het onmogelijk is om ontwikkelingen in de nabije toekomst te definiëren: er zijn te veel onzekere factoren. Meestal wordt de metaverse omschreven als een collectief gedeelde virtuele ruimte die aanvoelt als een fysieke ruimte. Vaak wordt The OASIS als voorbeeld genoemd, een complexe virtuele leefwereld waarin vrijwel de hele wereld actief is. De term komt uit het boek Ready Player One (2011) van Ernest Cline. Steve Spielberg verfilmde het boek in 2018. De term metaverse zelf komt echter uit boek Snow Crash (1992) van sci-fi schrijver Neal Stephenson, waarin mensen als avatars interacteren in een 3D-ruimte. In feite wat William Gibson een decennia eerder cyberspace noemde.

Een online-incubator

De afgelopen veertig jaar is er druk gespeculeerd over deze leefwereld. In het eerste decennium van deze eeuw ontstonden online werelden als Habo Hotel en Second Life. In die laatste gaf ik ooit een lezing en kocht een paar virtuele Adidas sneakers. Nu ligt de wereld er verlaten bij. Met meer recente games als Fortnite, Animal Crossing en Mindcraft komt de metaverse weer een stapje dichterbij. In de podcast De Technoloog van 1 juli legt Rutger van Zuidam van Odyssey, een online-incubator voor complexe samenwerking, uit dat het vermogen om die leefwereld zélf vorm te geven essentieel is. Met de opkomst van blockchain wordt een multiverse mogelijk waarin iedereen van onderop meebouwt aan de nieuwe wereld.

Klinkt utopisch. Ondenkbaar is het echter niet. De metafoor biedt een positief alternatief voor die van het kapotte internet. Een leefwereld waarin iedereen mee kan bouwen, klinkt toch veel spannender dan eentje die in brand staat? Daar denken de media vooralsnog anders over. Technologische ontwikkelingen krijgen alleen aandacht wanneer ze passen in ons ouderwetse twintigste-eeuwse hiërarchische model. Wanneer bijvoorbeeld een NFT voor miljoenen wordt verhandeld of als een artiest als Marshmello in Fortnite een concert geeft voor 15 miljoen mensen.

Virtuele bewoners van Second Life

Dit soort excessen toont ons niets van de échte liberaliserende mogelijkheden van de metaverse. Misschien moeten journalisten, net als designers, eens meer science fiction gaan lezen en zich verdiepen in de alternatieve verhalen die reeds worden verteld over de toekomst het internet. Want zoals bij elke ontwikkeling is ook hier verbeelding het startpunt.

Theo Ploeg is als design socioloog verbonden aan het International Music Industry Lab (IMI-Lab) en Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ), met zijn eigen Studio Hyperspace experimenteert hij met speculative design en voert hij het Speculative Now.-platform. Zie www.studiohyperspace.net

Keep on digging…

  • Dit artikel van Matthew Ball is een gedegen maar diepe introductie in de metaverse
  • In deze uitzending van BNR’s De Technoloog praat Rutger van Zuidam over zijn bedrijf Odyssey.
  • Micaela Mantegna zet in dit artikel kritische kanttekeningen bij de metaverse:
  • Neal Stephenson (1992). Snow Crash. New York: Bantam Books.
  • Ernest Cline (2011). Ready Player One. New York: Random House.
  • Eerder schreef The Ploeg bij Speculative Now in dit artikel over waarom designers science fiction moeten kijken/lezen:
Het concert van Marshmello in Fortnite

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *