INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk is de eerste Nederlandse beeldend kunstenaar die een grootschalige installatie heeft mogen maken op Coachella, het grootse popfestival dat van 15 t/m 24 april in de Amerikaanse staat Californië wordt gehouden. Onder de titel Buoyed ontwierp zij drie grootschalige sculpturen van bijna zeven bij twaalf meter hoog, die door de pandemie pas na twee jaar plannen tot leven zijn gekomen.

De drie totems zijn ontworpen met een mix van verschillende culturele identiteiten en iconografieën die diversiteit verbeelden. Door Aziatische architectonische referenties te vermengen met Nederlandse windmolens, Arctische Iglo’s met tropische bladeren, bouwt Kiki van Eijk haar fantastische eilanden van verbondenheid en veilige territoria van vrede.

Drie enorme boeien, elk ongeveer vier verdiepingen hoog en onder een hoek alsof ze in een zee van gras drijven, creëren een surrealistische happy space. Een ruimte waar iedereen zich thuis kan voelen. De Eindhovense ontwerper creëerde Buoyed met groot optimisme voor de toekomst. Elk van de boeien bevat culturele verwijzingen die de goedheid van diversiteit en inclusiviteit benadrukken.

Collectieve vreugde

“Het gaat over de reis die we samen maken in het leven en op Coachella,” legt Van Eijk uit. “Als je een paar dagen op een festival bent, zit je in een bubbel en maak je een reis. Iedereen wordt één. We leven in buitengewoon uitdagende tijden, maar muziek is als een van de krachtigste samenzweerders van collectieve vreugde, omdat het delen van ervaringen een gevoel van saamhorigheid creëert. Het gaat over het overwinnen van ons gevoel van ontkoppeling en het vinden van gemeenschappelijke menselijkheid.”

De gebroken witte boei is het elegantst met zijn slanke hals en een basis met een diameter van 15 voet. Vlindervleugels spreiden zich uit over de glanzende toren en lichten ’s nachts op. De blauwe boei combineert een iglo-vorm met een patchwork koepel boven op een windmolen in Nederlandse stijl, en zijn basis met een diameter van ruim 6 meter biedt een doorgang voor wandelaars. De groene boei is de grootste, met een basis van ruim 8 meter waarvan de zachte stucwerkrand een comfortabele zitplaats biedt. Samen creëren de boeien een fantastische ruimte voor ontmoeting, interactie en verbondenheid. s Nachts activeren LED-lampen hun silhouetten, terwijl de dag een zachtere ervaring biedt, als een kalme zee.

Over Coachella

Coachella is het beroemdste muziekfestival van Noord-Amerika en wordt gehouden in de Empire Polo Club in Indio, Californië, een iconische locatie. Het festival staat op de bucketlist van elke echte muziekfan. Coachella heeft een wereldberoemde line-up van enkele van de grootste sterren uit de muziekwereld, met een breed scala aan genres, waaronder rock, indie, hiphop en dance. Coachella’s roemruchte geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat er legendarische headlinesets zijn geweest van onder andere Beyoncé, Daft Punk, Prince, Radiohead en Rage Against The Machine gedurende zijn twee decennia durende bestaan. Deze editie staan op de line-up onder meer: Billie Eilish, Dave, Harry Stiles en Megan Thee Stallion.

Eén reactie op: Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *