Nieuws

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk is de eerste Nederlandse beeldend kunstenaar die een grootschalige installatie heeft mogen maken op Coachella, het grootse popfestival dat van 15 t/m 24 april in de Amerikaanse staat Californië wordt gehouden. Onder de titel Buoyed ontwierp zij drie grootschalige sculpturen van bijna zeven bij twaalf meter hoog, die door de pandemie pas na twee jaar plannen tot leven zijn gekomen.

De drie totems zijn ontworpen met een mix van verschillende culturele identiteiten en iconografieën die diversiteit verbeelden. Door Aziatische architectonische referenties te vermengen met Nederlandse windmolens, Arctische Iglo’s met tropische bladeren, bouwt Kiki van Eijk haar fantastische eilanden van verbondenheid en veilige territoria van vrede.

Drie enorme boeien, elk ongeveer vier verdiepingen hoog en onder een hoek alsof ze in een zee van gras drijven, creëren een surrealistische happy space. Een ruimte waar iedereen zich thuis kan voelen. De Eindhovense ontwerper creëerde Buoyed met groot optimisme voor de toekomst. Elk van de boeien bevat culturele verwijzingen die de goedheid van diversiteit en inclusiviteit benadrukken.

Collectieve vreugde

“Het gaat over de reis die we samen maken in het leven en op Coachella,” legt Van Eijk uit. “Als je een paar dagen op een festival bent, zit je in een bubbel en maak je een reis. Iedereen wordt één. We leven in buitengewoon uitdagende tijden, maar muziek is als een van de krachtigste samenzweerders van collectieve vreugde, omdat het delen van ervaringen een gevoel van saamhorigheid creëert. Het gaat over het overwinnen van ons gevoel van ontkoppeling en het vinden van gemeenschappelijke menselijkheid.”

De gebroken witte boei is het elegantst met zijn slanke hals en een basis met een diameter van 15 voet. Vlindervleugels spreiden zich uit over de glanzende toren en lichten ‘s nachts op. De blauwe boei combineert een iglo-vorm met een patchwork koepel boven op een windmolen in Nederlandse stijl, en zijn basis met een diameter van ruim 6 meter biedt een doorgang voor wandelaars. De groene boei is de grootste, met een basis van ruim 8 meter waarvan de zachte stucwerkrand een comfortabele zitplaats biedt. Samen creëren de boeien een fantastische ruimte voor ontmoeting, interactie en verbondenheid. s Nachts activeren LED-lampen hun silhouetten, terwijl de dag een zachtere ervaring biedt, als een kalme zee.

Over Coachella

Coachella is het beroemdste muziekfestival van Noord-Amerika en wordt gehouden in de Empire Polo Club in Indio, Californië, een iconische locatie. Het festival staat op de bucketlist van elke echte muziekfan. Coachella heeft een wereldberoemde line-up van enkele van de grootste sterren uit de muziekwereld, met een breed scala aan genres, waaronder rock, indie, hiphop en dance. Coachella’s roemruchte geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat er legendarische headlinesets zijn geweest van onder andere Beyoncé, Daft Punk, Prince, Radiohead en Rage Against The Machine gedurende zijn twee decennia durende bestaan. Deze editie staan op de line-up onder meer: Billie Eilish, Dave, Harry Stiles en Megan Thee Stallion.

1 reactie op: Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

  1. […] Coachella, the renowned pop festival in California. She designed three large-scale sculptures named Buoyed, using a mix of different cultural identities and iconographies that reflect […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *