Nieuws

OPEN CALL Welke rol moeten ontwerpers spelen in de toekomstige metaverse? Werkbudget van 500 euro voor longread, podcast of beeldessay

Welke rol kunnen – of misschien wel zelfs moeten – ontwerpers spelen in de bouw van de metaverse? DesignDigger schrijft een OPEN CALL uit voor een longread, podcast of beeldessay die deze vraag onderzoekt. Het beste voorstel krijgt 500 euro werkbudget.  De deadline voor inzending is 12 december.

De metaverse wordt het nieuwe internet waar we ‘niet op maar in’ gaan’ met een vr-bril augmented reality of andere immersieve ervaringen. Zo ver is het nog niet. Dit alomtegenwoordige is nu nog vooral omgeven met vragen. Wat betekent een allesomvattende digitale wereld voor onze beleving van de werkelijkheid? Hoe moet deze wereld eruit zien? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook hier onze privacy is gewaarborgd? En hoe kunnen de metaverse uit de handen van big tech houden? Stuk voor stuk vragen waarop ook ontwerpers een antwoord moeten vinden. Want nu de metaverse nog volop in ontwikkeling is, kunnen we nog zelf bepalen hoe het eruit moet zien.

Daarom deze OPEN CALL voor een kritische reflectie op de metaverse met als uitgangspunt de vraag:

Welke rol kunnen – of zelfs moeten – ontwerpers spelen in de ontwikkeling van de metaverse?

Deze kritische reflectie kan een longread zijn (richtlijn 1000 woorden) of een podcast (max 30 minuten) maar ook een beeldcollege of een speculatief ontwerp en/of prototype met een uitgebreide beschrijving. Voorwaarde is dat jouw bijdrage nog niet eerder is gepubliceerd. Voor de uiteindelijke realisatie van deze kritische reflectie is een budget 500 euro beschikbaar. Aansluitend volgt publicatie op DesignDesigger.nl en een presentatie op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger.

Lees de longread over de metaverse van Mirjam Vosmeer LONGREAD Wat moeten we met de metaverse? Het antwoord is aan ons – en niet aan ‘big tech’

Stuur een voorstel voor jouw kritische reflectie naar info@designdigger.nl. Dit voorstel mag maximaal 300 woorden zijn. Het winnende voorstel wordt geselecteerd door Mirjam Vosmeer en Jeroen Junte. Mirjam Vosmeer is senior onderzoeker bij het lectoraat Civic Interaction Design aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ze de afgelopen twee jaar werkte aan het onderzoeksproject VR for Diversity. Zij schreef een longread op uitnodiging van DesigDigger.nl.

Lees ook de longread van Viet Hong van Your Majesty:

Met diverse longreads en live-magazines verkent DesignDigger de maatschappelijke impact van de metaverse. En dan vooral ook de rol die die ontwerpers kunnen spelen in deze nieuwe digitale wereld die niet langer alleen via een beeldscherm beleven maar via vr-brillen en augmented reality op smartphones. Toetsenbord en muis worden vervangen door spraakbesturing en straks zelfs motion gloves. De metaverse is dat nieuwe internet dat versmelt met de fysieke wereld.

Deze OPEN CALL is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *