INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

OPEN CALL Welke rol moeten ontwerpers spelen in de toekomstige metaverse? Werkbudget van 500 euro voor longread, podcast of beeldessay

Welke rol kunnen – of misschien wel zelfs moeten – ontwerpers spelen in de bouw van de metaverse? DesignDigger schrijft een OPEN CALL uit voor een longread, podcast of beeldessay die deze vraag onderzoekt. Het beste voorstel krijgt 500 euro werkbudget.  De deadline voor inzending is 12 december.

De metaverse wordt het nieuwe internet waar we ‘niet op maar in’ gaan’ met een vr-bril augmented reality of andere immersieve ervaringen. Zo ver is het nog niet. Dit alomtegenwoordige is nu nog vooral omgeven met vragen. Wat betekent een allesomvattende digitale wereld voor onze beleving van de werkelijkheid? Hoe moet deze wereld eruit zien? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook hier onze privacy is gewaarborgd? En hoe kunnen de metaverse uit de handen van big tech houden? Stuk voor stuk vragen waarop ook ontwerpers een antwoord moeten vinden. Want nu de metaverse nog volop in ontwikkeling is, kunnen we nog zelf bepalen hoe het eruit moet zien.

Daarom deze OPEN CALL voor een kritische reflectie op de metaverse met als uitgangspunt de vraag:

Welke rol kunnen – of zelfs moeten – ontwerpers spelen in de ontwikkeling van de metaverse?

Deze kritische reflectie kan een longread zijn (richtlijn 1000 woorden) of een podcast (max 30 minuten) maar ook een beeldcollege of een speculatief ontwerp en/of prototype met een uitgebreide beschrijving. Voorwaarde is dat jouw bijdrage nog niet eerder is gepubliceerd. Voor de uiteindelijke realisatie van deze kritische reflectie is een budget 500 euro beschikbaar. Aansluitend volgt publicatie op DesignDesigger.nl en een presentatie op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger.

Lees de longread over de metaverse van Mirjam Vosmeer LONGREAD Wat moeten we met de metaverse? Het antwoord is aan ons – en niet aan ‘big tech’

Stuur een voorstel voor jouw kritische reflectie naar info@designdigger.nl. Dit voorstel mag maximaal 300 woorden zijn. Het winnende voorstel wordt geselecteerd door Mirjam Vosmeer en Jeroen Junte. Mirjam Vosmeer is senior onderzoeker bij het lectoraat Civic Interaction Design aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ze de afgelopen twee jaar werkte aan het onderzoeksproject VR for Diversity. Zij schreef een longread op uitnodiging van DesigDigger.nl.

Lees ook de longread van Viet Hong van Your Majesty:

Met diverse longreads en live-magazines verkent DesignDigger de maatschappelijke impact van de metaverse. En dan vooral ook de rol die die ontwerpers kunnen spelen in deze nieuwe digitale wereld die niet langer alleen via een beeldscherm beleven maar via vr-brillen en augmented reality op smartphones. Toetsenbord en muis worden vervangen door spraakbesturing en straks zelfs motion gloves. De metaverse is dat nieuwe internet dat versmelt met de fysieke wereld.

Deze OPEN CALL is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *