INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Ontwerper Marjan van Aubel wil onze natuurlijke verbondenheid met de zon herstellen

“Om de energiecrisis op te lossen moeten we niet meer naar beneden kijken, naar gas en olie in de aarde. We moeten juist omhoog kijken naar de zon. Want de zon levert in één uur genoeg energie voor de wereld voor een heel jaar.” Aldus Marjan van Aubel. Een nieuw vergezicht voor de mensheid, voor minder doet deze zelfbenoemde solar designer ontwerper het niet. “Want de zon is een – bijna – eeuwige en bovendien gratis energiebron. Daar moeten meer gebruik van maken.”

Marjan van Aubel is donderdag keynote speaker op het Society 5.0 Festival in Amsterdam. DesignDigger geeft twee kaarten weg voor dit festival aan de persoon die als eerste mailt naar info@designdigger.nl

Solar Biënnale

Om de wereldwijde kennis over zonne-energie te bundelen en vergroten organiseert Van Aubel met modeontwerper Pauline van Dongen deze hele maand nog de Solar Biënnale in Rotterdam en Eindhoven. “Pauline heeft experimenteert al jaren met mode en textiel waarin kleine zonnepaneeltjes zijn verwerkt om bijvoorbeeld een smartphone op te laden. Ik noem haar mijn solar sister.” De biënnale bestaat naast een ‘zon-expositie’ in Het Nieuwe Instituut en seminars met wetenschappers, ontwerpers en beleidsmaker uit toegankelijke publieksevents als ochtendyoga op zondag op het Depot van Museum Boijmans van Beuningen. Allemaal voor dat ene hogere doel: “Onze natuurlijke verbondenheid met de zon herstellen.”

Lees meer over het Society 5.0 Festival: In de toekomstige ‘samenleving 5.0’ staat technologie in dienst van de mens, niet andersom

Dat er steeds meer zonnepanelen op daken liggen, weliswaar is hoopgevend maar niet meer dan dat. “Voor 2050 moet de helft van onze energie van hernieuwbare of co2-neutrale bronnen komen, zoals zonne- of windenergie. Dat halen we niet met het huidige aantal zonnepanelen”, zegt Van Aubel, die dit jaar ambassadeur is van de Dutch Design Week (21 t/m 30 oktober in Eindhoven), waar ook haar paviljoen van kleurrijke zonnepanelen zal staan. “Want die zwarte spiegelende panelen op onze daken dragen ook niet bij aan een fraaier, laat staan groener straatbeeld. Laten we vooral niet vergeten dat de zon ook voor vreugde staat.”

Als productontwerpen draagt Van Aubel daar haar steentje aan bij door zonnepanelen te integreren in alledaagse maar fraaie meubels. Zo lanceerde ze onlangs de Sunne, een lamp die overdag zonne-energie oogst en ’s avonds licht geeft dat de zon imiteert. “Hoe lang de lamp brandt is afhankelijk van het aantal zonne-uren die dag. De lamp heeft drie standen: zonsopkomst, het middaguur en de zonondergang. Zo halen we zon in huis én maken we een toekomst zonder fossiele brandstoffen weer iets dichterbij.”

De Solar Biënnale duurt nog tot 30  oktober in Rotterdam. www.thesolarbiennale.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *