Longread

Hoe ontwerper Marjan van Aubel onze natuurlijke verbondenheid met de zon herstelt

“Om de energiecrisis op te lossen moeten we niet meer naar beneden kijken, naar gas en olie in de aarde. We moeten juist omhoog kijken naar de zon. Want de zon levert in één uur genoeg energie voor de wereld voor een heel jaar.” Aldus Marjan van Aubel. Een nieuw vergezicht voor de mensheid, voor minder doet deze zelfbenoemde solar designer ontwerper het niet. “Want de zon is een – bijna – eeuwige en bovendien gratis energiebron. Daar moeten meer gebruik van maken.”

Marjan van Aubel is donderdag keynote speaker op het Society 5.0 Festival in Amsterdam. DesignDigger geeft twee kaarten weg voor dit festival aan de persoon die als eerste mailt naar info@designdigger.nl

Solar Biënnale

Om de wereldwijde kennis over zonne-energie te bundelen en vergroten organiseert Van Aubel met modeontwerper Pauline van Dongen deze hele maand nog de Solar Biënnale in Rotterdam en Eindhoven. “Pauline heeft experimenteert al jaren met mode en textiel waarin kleine zonnepaneeltjes zijn verwerkt om bijvoorbeeld een smartphone op te laden. Ik noem haar mijn solar sister.” De biënnale bestaat naast een ‘zon-expositie’ in Het Nieuwe Instituut en seminars met wetenschappers, ontwerpers en beleidsmaker uit toegankelijke publieksevents als ochtendyoga op zondag op het Depot van Museum Boijmans van Beuningen. Allemaal voor dat ene hogere doel: “Onze natuurlijke verbondenheid met de zon herstellen.”

Lees meer over het Society 5.0 Festival: In de toekomstige ‘samenleving 5.0’ staat technologie in dienst van de mens, niet andersom

Dat er steeds meer zonnepanelen op daken liggen, weliswaar is hoopgevend maar niet meer dan dat. “Voor 2050 moet de helft van onze energie van hernieuwbare of co2-neutrale bronnen komen, zoals zonne- of windenergie. Dat halen we niet met het huidige aantal zonnepanelen”, zegt Van Aubel, die dit jaar ambassadeur is van de Dutch Design Week (21 t/m 30 oktober in Eindhoven), waar ook haar paviljoen van kleurrijke zonnepanelen zal staan. “Want die zwarte spiegelende panelen op onze daken dragen ook niet bij aan een fraaier, laat staan groener straatbeeld. Laten we vooral niet vergeten dat de zon ook voor vreugde staat.”

Als productontwerpen draagt Van Aubel daar haar steentje aan bij door zonnepanelen te integreren in alledaagse maar fraaie meubels. Zo lanceerde ze onlangs de Sunne, een lamp die overdag zonne-energie oogst en ’s avonds licht geeft dat de zon imiteert. “Hoe lang de lamp brandt is afhankelijk van het aantal zonne-uren die dag. De lamp heeft drie standen: zonsopkomst, het middaguur en de zonondergang. Zo halen we zon in huis én maken we een toekomst zonder fossiele brandstoffen weer iets dichterbij.”

De Solar Biënnale duurt nog tot 30  oktober in Rotterdam. www.thesolarbiennale.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *