INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Marjan van Aubel en Formfantasma benoemd als Ambassadeurs van Dutch Design Week

Marjan van Aubel en Formafantasma zijn de ambassadeurs van de 21e editie van Dutch Design Week. Elk jaar worden twee professionals uit de wereld van design, architectuur en technologie uitgenodigd om tijdens Dutch Design Week de rol van pleitbezorger op zich te nemen van een meer zichtbare en invloedrijke plek van ontwerpers in het maatschappelijke debat. Het selectiecriterium voor de ambassadeurs van dit jaar is dat zij de meest hedendaagse en urgente stemmen van het ontwerpveld van nu en de toekomst vertegenwoordigen. Nieuw dit jaar is dat de ambassadeurs hun positie als gevestigd ontwerper en DDW ambassadeur inzetten om jong talent een podium te bieden.

Marjan van Aubel

Marjan van Aubel is een innovatieve en bekroonde ‘solar designer’ die zonne-energie naar het dagelijks leven vertaalt. Zij ontwerpt voor een positieve toekomst door het combineren van duurzaamheid, design en technologie. Met haar studio creëert zij blijvende verandering door middel van design waarbij zonne-energie naadloos wordt geïntegreerd in onze omgevingen, gebouwen en objecten. Het doel is om zonne-energie voor iedereen toegankelijker te maken.

“Marjan van Aubel Studio is een pionier op het gebied van solar design en brengt dit onderwerp onder de aandacht met een onderscheidende urgentie”, zegt Creative Head van deze DDW-editie Miriam van der Lubbe. “Haar werk brengt innovatie, duurzaamheid, ontwerp en technologie bij elkaar. Marjan zet de ware potentie van zonne-energie op de kaart door het in haar productontwerp te integreren en toont zo wat de kracht van ontwerp kan zijn. Marjan van Aubel is toonaangevend op het gebied van ontwerp en ondernemerschap, die de noodzaak van slimme coalities aantoont. Marjan is een voorbeeld voor toekomstige generaties: inspirerend, gedreven en ambitieus.”

Lees hier over de lancering van ‘solar lamp’ Sunne door Marjan van Aubel: Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Formafantasma

Formafantasma werkt vanuit hun studios in Milaan en Rotterdam en behelst van productontwerp tot ruimtelijk ontwerp, strategische planning en ontwerpadvies. Of het nu gaat om ontwerpen in opdracht of zelfgeïnitieerde projecten; de studio besteedt altijd dezelfde zorgvuldige aandacht aan context, proces en detail. Hun portfolio wordt dan ook gekenmerkt door gedegen onderzoeksresultaten en een coherente beeldtaal.

De Italiaanse Andrea Trimarchi en Simone Farresin pleiten sinds de oprichting in 2009 van hun studio Formafantasma voor holistisch ontwerpdenken en het creëren van waarde. Hun doel: onze gebouwde en natuurlijke omgeving beter begrijpen, faciliteren en transformeren. Formafantasma ziet overal materiële, technische en sociale mogelijkheden en houdt ervan hierover de discussie aan te gaan.

Thema: Get Set

Ook is het thema van Dutch Design Week 2022 bekend: Get Set. Dit thema duidt op een verschuiving in mentaliteit: van voorbereiding naar actie. “Get Set kun je op veel manieren uitleggen”, vertelt Miriam van der Lubbe. “Natuurlijk moeten we ons voorbereiden op de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, maar we moeten ook de juiste mentaliteit hebben. Slimme coalities smeden en samenwerken aan de missies en uitdagingen waarvoor we staan. Wees voorbereid en erken wat er aan de hand is in de wereld. Voel je betrokken. Maar de belangrijkste boodschap is dat mensen geactiveerd worden. Niets doen is geen optie meer. We moeten nu handelen. Niet alles loopt zoals gepland of gehoopt, maar dat is niet erg. De enige fout die we kunnen maken, is niets doen. Dus: get set!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *