INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Online-interviews met vier kopstukken uit de creatieve industrie voor GLUE Amsterdam

De designroute GLUE Amsterdam wordt dit jaar gehouden van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 september. GLUE zet dit jaar vier creatieve stadsgenoten in de schijnwerpers: Nikki Gonnissen en Thomas Widdershoven van design studio Thonik, Suzanne Oxenaar, creative & artistic director, was co-founder van het Lloyd Hotel, en de Nederlands-Marokkaanse ontwerper Mina Abouzahra. Deze Creative Citizens of Honour zijn door Jeroen Junte geïnterviewd voor GLUE TV, terug te vinden op het Youtube kanaal van GLUE en wordt binnenkort uitgezonden op SALTO televisie. Deze interviews zijn hieronder te kijken en worden de komende tijd op de Amsterdamse zender SALTO uitgezonden.

GLUE Amsterdam zet dit jaar vier creatieve stadsgenoten in de schijnwerpers. Stuk voor stuk stadsgenoten die bijdragen aan het creatieve klimaat. Zo zijn Nikki Gonnissen en Thomas Widdershoven van design studio Thonik verantwoordelijk voor de visuele identiteit van Amsterdam, maar ook voor hun design studio Thonik, ‘urban platform’ aan de Wibautstraat, samen met MMX-architects ontwikkeld. 

Lees de review van het iconische pand van Thonik: Grafische architectuur van Thonik is nieuw Amsterdams icoon

Suzanne Oxenaar, creative & artistic director, was co-founder van het Lloyd Hotel, de Cultural Embassy en Hotel The Exchange. Haar meest recente project: SWEETS hotels, waarvoor ze 28 voormalige brugwachtershuisje transformeerde tot mini-hotelsuites.

De vierde Creative Citizen of Honour is de Nederlands-Marokkaanse ontwerper Mina Abouzahra, bruggenbouwer tussen de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam en de Nederlandse creatieve sector. Met haar moderne Marokkaanse berbers en interieurontwerpen is ze een rolmodel voor jonge biculturele stadsgenoten. Deze video-interviews opgenomen in het Thonik-gebouw aan de Wibautstraat.

Lees ook dit interview met Mina Abouzahra: Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

Designroute met 170 deelnemers

De derde editie van GLUE heeft een compactere en overzichtelijker route, een wens van bezoekers en deelnemers. Toch is het aantal deelnemers groter dan ooit. De GLUE Map verbindt maar liefst 170 ontwerpers, architecten, merken en showrooms in Amsterdam West, Centrum en Oost. Exposanten met studio’s in andere delen van de stad exposeren hun werk in studio’s van (en samen met) collega’s, onder meer in de negentien hubs verspreid door de stad. Dat past helemaal bij de missie van GLUE, om de Amsterdamse creatieve sector te versterken en te verbinden. Nieuw is de GLUE Temporary Gallery, de eigen hub aan de Roelof Hartstraat 7. Tot en met vrijdag 14 oktober is daar een selectie werk te zien van GLUE-deelnemers zoals Nynke Tynagel voor inCC, Geke Lensink en Ineke Hans voor Circuform.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *