Nieuws

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

Mina Abouzahra, dochter van Marokkaanse immigranten en geboren en getogen in Nederland, is opgeleid als ambachtsvrouw. Opgegroeid in twee verschillende werelden leerde zij een brug te slaan tussen haar liefde voor Nederlands design en Marokkaanse ambachten. Het project One Square Meter Berber is opgericht met als doel een inclusieve Berbertapijt industrie en meer bewustzijn voor de benarde positie van de vrouwelijke wevers in Marokko, door een samenwerking tussen de weefsters en gevestigde Nederlandse ontwerpers.

Tijdens het design event GLUE Amsterdam zijn de vloerkleden te zien op de expositie Het Berberhuis in het Meterhuisje van Westergas. De ontwerpen zijn, samen met de meubelontwerpen van Mina Abouzahra te zien én te koop tijdens de expositie. Ook wordt filmmateriaal getoond over het maakproces van de Berber tapijten. De expositie is aansluitend te zien tot en met 26 september.

De vrouwen trapten het project af met vier ‘zelfportretten’ in de vorm van een Berbertapijt van een vierkante meter. De ontwerpers, Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen hebben vervolgens de verschillende rurale gebieden in Marokko bezocht om vijf dagen bij de coöperaties te verblijven. Ze werkten samen met de vrouwelijke ambachtslieden die knooptechnieken, kennis, ervaringen en het dagelijks leven met ze deelden. Na terugkomst hebben de Nederlanders nieuwe ontwerpen gemaakt die door de vrouwen in Marokko zijn uitgevoerd. De zelfportretten en de nieuwe ontwerpen zijn geëxposeerd in het koninklijk paleis Bahia te Marrakech in 2020.

Behoud van ambacht én inkomen

“Marokko heeft een ongelooflijk scala aan ambachtelijke vaardigheden, maar veel van deze vaardigheden zijn in handen van een vergrijzende bevolking en dreigen snel te verdwijnen”, vertelt Abouzarah over haar drijfveren. “De tapijtindustrie, een van de sterkste en meest lucratieve exportproducten van het land, is letterlijk in handen van de wevers, vrouwengemeenschappen, de ambachtslieden die de industrie en hun gezinnen ondersteunen. Toch zitten ze vandaag de dag nog steeds midden in de laagstbetaalde leveranciers in de toeleveringsketen. We weten dat als vrouwen worden voorgelicht over het potentieel van hun vak, trots op hun waarde als houder van traditie en beter gecompenseerd worden, erfgoed een grotere kans heeft om te overleven in de komende decennia en daarna.”

We weten dat als vrouwen worden voorgelicht over het potentieel van hun vak, trots op hun waarde als houder van traditie en beter gecompenseerd worden, erfgoed een grotere kans heeft om te overleven in de komende decennia en daarna.”

Mina Abouzahra

Met creative agency …,staat wordt een publicatie gemaakt over One Square Meter Berber. Hierin worden de ervaring van de Nederlandse ontwerpers en de achtergrondverhalen van de Marokkaanse ambachtsvrouwen verteld. Ook de geschiedenis en traditie maar ook wat de toekomst zal brengen komen aan bod. De 1m2 Berber Paper verschijnt 15 september in combinatie met een tentoonstelling tijdens glue.amsterdam en kost € 19,95. Wie een pre-order plaatst, helpt het project en maakt kans op een ‘op maat’ gemaakt Berbertapijt van 140 x 200 cm, handgeknoopt door de vrouwelijke wevers van One Square Meter Berber. Intekenen kan HIER.

Marokkaans én Nederlands: Mina Abouzahra

Mina Abouzahra is opgegroeid in twee werelden – Nederland en Marokko. Tijdens haar laatste studiejaar van het Hout en Meubel College in Amsterdam, werkte ze in Marokko en ontdekte ze een wereld van ambachten, kleuren en tradities. Eenmaal terug in Amsterdam richtte Mina in 2013 haar ontwerpstudio op. Sindsdien reist ze regelmatig door Marokko om nieuwe inzichten op te doen en haar kennis van design aan te scherpen. Inmiddels geldt ze als de Marokkaanse interieurspecialist in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *