INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Het jaar is bijna ten einde en daarom is het tijd om de balans op te maken. Wat waren de meest gelezen stukken op DesignDigger? En wat zegt dat eigenlijk over 2021? Dat we anders moeten omgaan met natuur. En dat eerlijk het langste duurt!

De installatie Liquid Landscape,

1 Daan Roosegaarde beschuldigd van plagiaat – werk van Zoro Feigl zou zijn gekopieerd.

In augustus lag kunstenaar Daan Roosegaarde  onder vuur vanwege plagiaat. Zijn installatie Liquid Landscape, die werd onthuld in het Italiaanse openluchtmuseum Arte Sella, is een exacte kopie van een werk van de Nederlandse kunstenaar Zoro FeiglLiquid Landscape bestaat uit een grasmat van vijftig vierkante meter met daaronder een grote ballon gevuld vloeistof. Bezoekers mogen het gras betreden en voelen dan de grond onder zich golven en deinen.

De uiteindelijke ‘winnaar’ bleek lastig te voorspellen. Het werd de Amerikaanse curator Aric Chen

2 Wie wordt directeur van Het Nieuwe Instituut? Dit zijn de kanshebbers!

Na het vertrek van Guus Beumer in januari kwam de (waarschijnlijk) meest begeerde job van de creatieve industrie vrij: directeur van Het Nieuwe Instituut. Aan welk profiel moeten de sollicitanten voldoen? En aan wie moeten we dan denken? De acht kanshebbers voor deze prestigieuze betrekking werden op een rij gezet, inclusief de voors en tegens.

Super Salone in Milaan

3 Super Salone in Milaan van 5-10 september wordt verkoopbeurs met alle meubelmerken op één lange wand, een idee van curator Stefano Boeri

Onder de noemer Super Salone lanceerde Milaan Design Week een nieuw event dat van 5 tot 10 september 2021 plaatsvond in het beursgebouw Rho Fiera. Nieuw waren onder meer de openstelling voor het publiek en een flexibele presentatiewand in plaats van de reguliere beursstands waarmee de interieurlabels elkaar de loef af steken.

Olafur Eliasson liet de natuur het Beyeler Art Foundation in Basel overnemen

4 Kunst en natuur versmelten steeds meer. Hoe is te zien op deze 7 actuele exposities

Maar liefst zeven grote manifestaties waarin de natuur een grote rol waren deze zomer en najaar te zien in toonaangevende musea en biënnales. Dat kan geen toeval zijn. Onze biosfeer zucht en kreunt momenteel onder de verwoestende invloed van de mens. Geen enkel onderdeel van het leven op aarde ontkomt nog aan de mens, die overal zijn sporen na laat. Dat vraag om een herwaardering van ons gedrag.

Rutger de Vries was dit jaar een van de debutanten op Big Art

5 Drie nieuwkomers die je niet mag missen op BIG ART – ook dit jaar weer XXL kunst op Zaanse Hembrugterrein

De meest opvallende debutanten op BIG ART op een rij. Deze beurs voor XL kunst werd dit jaar in september gehouden op het Hembrugterrein in Zaandam. Van enorme muurschilderingen tot bewegende sculpturen en innovatieve lichtinstallaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *