DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: ontwerper zoekt industrie. Beide zijn onmisbaar om de productieketen te innoveren. Een tv-format kan uitkomst bieden?

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Van meer naar genoeg, hoe doen we dat? Twee projecten op de Dutch Design Week wijzen de weg. “Laten wij vooral niet vergeten dat de 80 procent samenleving ook heel leuk kan zijn.”

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: “Van fake news en deep fakes tot augmented realities en data driven polictics – de grenzen tussen on- en offline versmelten.”

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag twee: “Met knutseldesign nemen jonge ontwerpers een voorschot op de toekomst.”

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. De aftrap is vandaag: “Dankzij de verbeeldingskracht van ontwerpers wordt minder juist vrolijker en speelser.”

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

Op DDW presenteert het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie de nieuwste lichting ontwerpers met een talentenbeurs. DesignDigger blikt vooruit met het vierde en laatste deel in een serie longreads over talent.

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

In de tentoonstelling ‘De architectuur van een wondere wereld’ focust curator Saskia van Stein op de invloed van het Disney imperium op het denken over gender, kolonialisme en identiteit.

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Het thema van Dutch Design Week is dit jaar The Greater Number. Deze zoektocht naar een optimaal getal gaat uit van minder in plaats van altijd maar méér. Op deze drie presentaties op DDW kun je zoeken naar jouw ‘greater number’.

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

Op uitnodiging van BLOK Plaatmateriaal verkennen drie bouwexperts de rol van hout in de klimaatopgave. De uitdagingen zijn groot. “Maar hout heeft goede kaarten.”

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

Op maandag 18 oktober (20-21u) is een speciale – gratis! – editie van DesignDigger LIVE in De Kazerne met Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens. In hoeverre zijn hun duurzame ambities haalbaar nu milieuproblemen zo overweldigend worden dat de meeste mensen de hoop verliezen?

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

Deel drie uit een serie van vier longreads waarin de balans wordt opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? “De blik verschuift van expressie en succes naar ongelijkheid en inclusiviteit.”

Drie nieuwkomers die je niet mag missen op BIG ART – ook dit jaar weer XXL kunst op Zaanse Hembrugterrein

De komende editie van BIG ART heeft diverse nieuwe deelnemers. Al is de vaste kern van galeries, kunstenaars en ontwerpers pook weer present, waaronder galeries als Roger Katwijk, Rutger Brandt en Josilda da Conceição en Pien Ramakers. Met bijna zevenduizend vierkante meter vormen de ruige loodsen een ideale locatie voor deze tentoonstelling en haar bezoekers. Verschillende kunstenaars maken speciaal voor BIG ART een ‘site specific’ kunstwerk. Deze variëren van enorme muurschilderingen tot bewegende sculpturen en innovatieve lichtinstallaties, van zowel bekende namen als aanstormende talenten. DesignDigger presenteert de drie meest opvallende debutanten op BIG ART, dat donderdag opent op het Hembrugterrein in Zaandam:

Rutger de Vries – Brandblusser-kunst

Rutger de Vries zwaaide af aan de bekende Rijksacademie en creëert in de eerste hal met verfbussen een metershoge kleurexplosie. De dynamische werken van De Vries staan in de traditie van zowel het wilde expressionisme als de abstracte action paintings van bijvoorbeeld Jackon Pollock. Hij gebruik daarvoor industriële machines en analoge apparaten zoals spuitbussen, verfbommen en corrosieve chemicaliën. Deze combineert hij met computergestuurde technologie, zodat een georkestreerde chaos kan ontstaan.

Sigrid Calon – Bijna psychedelisch

Het werk van Sigrid Calon laveert tussen design, grafisch ontwerp en autonome kunst. Ze zoekt de verwondering en put inspiratie uit de alledaagse dingen om haar heen. Haar werk oogt fris, nieuw en modernistisch. Haar werk is minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en heeft gevoel voor humor. Met groot gevoel voor kleur, compositie en verhoudingen maakt ze bijna psychedelische werken. Special voor BIG ART heeft ze monumentale muurschildering gemaakt.

Said Kinos – straatletterkunst

Said Kinos is grafisch vormgever en street-art kunstenaar. Kinos maakt in zijn ontwerppraktijk veel gebruik van collage-, schilder- en assemblagetechnieken.  Taal, typografie, symbolen, (sociale) media en communicatie tussen mensen, vormen Kinos’ grootste inspiratiebronnen. Hij is gefascineerd door het razendsnelle tempo en de daarmee gepaard gaande vergankelijkheid van onze hedendaagse communicatie, met name graffitit en street art.  Door zijn grafische opleiding aan de Willem De Kooning Academie en graffiti achtergrond heeft Saïd een grote fascinatie voor typografie ontwikkeld, een terugkerend element in zijn werk. Saïd maakt zowel vrij werk voor galeries en tentoonstellingen, als werk in opdracht.

Said Kinos

Fabriekshallen op het Hembrugterrein

Na de editie van vorig jaar, toen de beurs pas op de valreep door kon gaan met beperkte publieke toegankelijkheid, geeft de organisatie dit jaar vol gas. BIG ART bestaat uit drie enorme fabriekshallen op het Hembrugterrein in Zaandam, een voormalige legerkazerne en munitiefabriek. “Per ruimte wordt gekeken naar een verrassende combinatie van kunstdisciplines, materialen en technieken, abstracte werken en figuratieve kunst. Hierdoor ademt elke hal een andere sfeer”, aldus organisator Anne van der Zwaag. Deze postindustriële locatie draagt sterk bij aan de overweldigende charme van het event. “Kunstliefhebbers zijn vaak onder de indruk van de monumentale gebouwen, mensen die geïnteresseerd zijn in het Hembrugterrein worden juist geïnspireerd door de variëteit aan kunstwerken. Het versterkt elkaar enorm.”

BIG ART 2020

Elk najaar strijkt BIG ART neer in een iconisch gebouw in of rond Amsterdam waar tientallen kunstenaars de ruimtes vullen met een unieke mix van monumentale schilderijen en tekeningen, grote foto’s en indrukwekkende kunstinstallaties. Het event werd in 2016 gestart door Anne van der Zwaag, directeur en eigenaar van designbeurs OBJECT Rotterdam. Daarnaast is Anne curator van grote manifestaties en tentoonstellingen als Pastoe in de Kunsthal en deze zomer Must See in het Zuiderzeemuseum.

Meer over Must See lees je hier: Dit zijn de designexposities die je straks (en in het najaar) niet mag missen

Bezoekersinformatie

Het is niet nodig om de CoronaCheck app te tonen of time slots aan te houden. Wel wordt bezoekers gevraagd om 1,5 meter afstand te houden. Big Art is van donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober 2021 op het Hemburgterrein in Zaandam. Het is dagelijks geopend van 11 tot 18 uur. Tickets: kosten €12,50 (kinderen tot 12 jaar gratis toegang). Bezoekers kunnen kosteloos op het terrein parkeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *