Live-interview met ‘koningin van het boek’ Irma Boom in ‘Dutch Masters’ – de sidekick is een Benedictijnermonnik

Live-interview met ‘koningin van het boek’ Irma Boom in ‘Dutch Masters’ – de sidekick is een Benedictijnermonnik

In de serie Dutch Masters van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam is vrijdag 20 mei Irma Boom te gast. Met als rode draad: waarom gaat Irma telkens weer zo diep om het boek als medium te doorgronden? En zoals altijd brengt deze master een Dutch Talent mee: Benedictijnermonnik Thomas Quartier, die dit jaar werd uitgeroepen […]

Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

Ontwerper Maurice Mentjens maakte het ontwerp voor het exterieur en interieur van het nieuwe stadsmuseum W in Weert. Hij bedacht de opvallende gouden gevelbekleding en een eigentijds kleurenschema voor het interieur.

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Design Fest Gent (nog tot zondag 1 mei) is een nieuw tiendaags evenement verspreid over de binnenstad van Gent. Met lezingen, workshops, performances en een hoofdtentoonstelling over duurzaamheid wil het evenement een actueel overzicht bieden wat design kan – misschien ook wel moet – zijn.

Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Het Nederlandse denimmerk G-Star RAW lanceert een nieuw initiatief waarbij jonge kunstenaars en ontwerpers worden uitgenodigd om aan de slag te gaan met restmateriaal. De aftrap is door de Eindhovense ontwerper Teun Zwets.

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk heeft als eerste Nederlandse ontwerper een installatie gemaakt voor popfestival Coachella. De installatie ‘Buoyed’ bestaat uit drie totems die diversiteit verbeelden.

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

Het artistieke platform Designalism organiseert een intensieve workshop waarin ervaren journalisten van drie gevestigde nieuwsorganisaties samenwerken met jonge talentvolle ontwerpers, kunstenaars, experimentele developers en andere creatieven om vernieuwende mediaproducties maakt voor een gevarieerd publiek. In de producties van deze ‘newsroom of the future’ worden design, kunst, journalistiek en technologie ingezet om een onderscheidende nieuwsverslag te realiseren.

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt hoofdcurator van Londen Design Biënnale in 2023

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt hoofdcurator van Londen Design Biënnale in 2023

Het Nieuwe Instituut is in 2023 artistiek directeur van de vierde editie van de Londen Design Biënnale, volgend jaar van 1 tot en met 25 juni. In landenpaviljoen presenteren zich ontwerpers en instituten in het Somerset House in de Engelse hoofdstad.

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Om innovatieve vormen van nieuwsvoorziening te onderzoeken heeft Designalism een open call uitgeschreven voor voor designers en kunstenaars. Zij werken acht weken met ervaren journalisten in een ‘redactie van de toekomst’.

TERUG NAAR NU #2 – Thuiswerken met de sexy typemachine van Ettore Sottsass

TERUG NAAR NU #2 – Thuiswerken met de sexy typemachine van Ettore Sottsass

In de serie ‘Terug naar nu’ wordt een actuele gebeurtenissen gekoppeld aan een iconisch ontwerp. Want design vertelt immers het verhaal van ons dagelijks leven. Met vandaag: thuiswerken op de analoge iBook van Ettore Sottsass

NFT FILES #5 De digitale leefwereld van de metaverse biedt nu al kansen aan jonge én gevestigde ontwerpers

NFT FILES #5 De digitale leefwereld van de metaverse biedt nu al kansen aan jonge én gevestigde ontwerpers

uitdagingen van het vak liggen in de virtuele omgeving van metaverse. Om deze nieuwe digitale wereld vol te bouwen zijn immers 3D-ontwerpers en architecten nodig. Het mooie is: er zijn nauwelijks creatieve drempels. Al kan metaverse meer zijn dan de nieuwe ‘paper architecture’.

Studio Simone Post richt etalage van Hermès winkel in Tokio in met suikergoed

Studio Simone Post richt etalage van Hermès winkel in Tokio in met suikergoed

Studio Simone Post heeft de etalages voor de vestiging van Hermès in de sjieke wijk Ginza in Tokio ingericht met objecten van suikergoed. Deze kleurrijke wereld van marshmellows is vervaardigd in samenwerking met een snoepfabriek in Friesland.

Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

De nieuwe locatie Certosa Initiave op de Milan Design Week is een samenwerking van architectenbureau Beyond Space en Margriet Vollenberg van Organisation in Design. De industriële locatie mikt op een mix van design, architectuur, mode en muziek door internationale deelnemers.

Drie nieuwkomers die je niet mag missen op BIG ART – ook dit jaar weer XXL kunst op Zaanse Hembrugterrein

De komende editie van BIG ART heeft diverse nieuwe deelnemers. Al is de vaste kern van galeries, kunstenaars en ontwerpers pook weer present, waaronder galeries als Roger Katwijk, Rutger Brandt en Josilda da Conceição en Pien Ramakers. Met bijna zevenduizend vierkante meter vormen de ruige loodsen een ideale locatie voor deze tentoonstelling en haar bezoekers. Verschillende kunstenaars maken speciaal voor BIG ART een ‘site specific’ kunstwerk. Deze variëren van enorme muurschilderingen tot bewegende sculpturen en innovatieve lichtinstallaties, van zowel bekende namen als aanstormende talenten. DesignDigger presenteert de drie meest opvallende debutanten op BIG ART, dat donderdag opent op het Hembrugterrein in Zaandam:

Rutger de Vries – Brandblusser-kunst

Rutger de Vries zwaaide af aan de bekende Rijksacademie en creëert in de eerste hal met verfbussen een metershoge kleurexplosie. De dynamische werken van De Vries staan in de traditie van zowel het wilde expressionisme als de abstracte action paintings van bijvoorbeeld Jackon Pollock. Hij gebruik daarvoor industriële machines en analoge apparaten zoals spuitbussen, verfbommen en corrosieve chemicaliën. Deze combineert hij met computergestuurde technologie, zodat een georkestreerde chaos kan ontstaan.

Sigrid Calon – Bijna psychedelisch

Het werk van Sigrid Calon laveert tussen design, grafisch ontwerp en autonome kunst. Ze zoekt de verwondering en put inspiratie uit de alledaagse dingen om haar heen. Haar werk oogt fris, nieuw en modernistisch. Haar werk is minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en heeft gevoel voor humor. Met groot gevoel voor kleur, compositie en verhoudingen maakt ze bijna psychedelische werken. Special voor BIG ART heeft ze monumentale muurschildering gemaakt.

Said Kinos – straatletterkunst

Said Kinos is grafisch vormgever en street-art kunstenaar. Kinos maakt in zijn ontwerppraktijk veel gebruik van collage-, schilder- en assemblagetechnieken.  Taal, typografie, symbolen, (sociale) media en communicatie tussen mensen, vormen Kinos’ grootste inspiratiebronnen. Hij is gefascineerd door het razendsnelle tempo en de daarmee gepaard gaande vergankelijkheid van onze hedendaagse communicatie, met name graffitit en street art.  Door zijn grafische opleiding aan de Willem De Kooning Academie en graffiti achtergrond heeft Saïd een grote fascinatie voor typografie ontwikkeld, een terugkerend element in zijn werk. Saïd maakt zowel vrij werk voor galeries en tentoonstellingen, als werk in opdracht.

Said Kinos

Fabriekshallen op het Hembrugterrein

Na de editie van vorig jaar, toen de beurs pas op de valreep door kon gaan met beperkte publieke toegankelijkheid, geeft de organisatie dit jaar vol gas. BIG ART bestaat uit drie enorme fabriekshallen op het Hembrugterrein in Zaandam, een voormalige legerkazerne en munitiefabriek. “Per ruimte wordt gekeken naar een verrassende combinatie van kunstdisciplines, materialen en technieken, abstracte werken en figuratieve kunst. Hierdoor ademt elke hal een andere sfeer”, aldus organisator Anne van der Zwaag. Deze postindustriële locatie draagt sterk bij aan de overweldigende charme van het event. “Kunstliefhebbers zijn vaak onder de indruk van de monumentale gebouwen, mensen die geïnteresseerd zijn in het Hembrugterrein worden juist geïnspireerd door de variëteit aan kunstwerken. Het versterkt elkaar enorm.”

BIG ART 2020

Elk najaar strijkt BIG ART neer in een iconisch gebouw in of rond Amsterdam waar tientallen kunstenaars de ruimtes vullen met een unieke mix van monumentale schilderijen en tekeningen, grote foto’s en indrukwekkende kunstinstallaties. Het event werd in 2016 gestart door Anne van der Zwaag, directeur en eigenaar van designbeurs OBJECT Rotterdam. Daarnaast is Anne curator van grote manifestaties en tentoonstellingen als Pastoe in de Kunsthal en deze zomer Must See in het Zuiderzeemuseum.

Meer over Must See lees je hier: Dit zijn de designexposities die je straks (en in het najaar) niet mag missen

Bezoekersinformatie

Het is niet nodig om de CoronaCheck app te tonen of time slots aan te houden. Wel wordt bezoekers gevraagd om 1,5 meter afstand te houden. Big Art is van donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober 2021 op het Hemburgterrein in Zaandam. Het is dagelijks geopend van 11 tot 18 uur. Tickets: kosten €12,50 (kinderen tot 12 jaar gratis toegang). Bezoekers kunnen kosteloos op het terrein parkeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.