INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Drie nieuwkomers die je niet mag missen op BIG ART – ook dit jaar weer XXL kunst op Zaanse Hembrugterrein

De komende editie van BIG ART heeft diverse nieuwe deelnemers. Al is de vaste kern van galeries, kunstenaars en ontwerpers pook weer present, waaronder galeries als Roger Katwijk, Rutger Brandt en Josilda da Conceição en Pien Ramakers. Met bijna zevenduizend vierkante meter vormen de ruige loodsen een ideale locatie voor deze tentoonstelling en haar bezoekers. Verschillende kunstenaars maken speciaal voor BIG ART een ‘site specific’ kunstwerk. Deze variëren van enorme muurschilderingen tot bewegende sculpturen en innovatieve lichtinstallaties, van zowel bekende namen als aanstormende talenten. DesignDigger presenteert de drie meest opvallende debutanten op BIG ART, dat donderdag opent op het Hembrugterrein in Zaandam:

Rutger de Vries – Brandblusser-kunst

Rutger de Vries zwaaide af aan de bekende Rijksacademie en creëert in de eerste hal met verfbussen een metershoge kleurexplosie. De dynamische werken van De Vries staan in de traditie van zowel het wilde expressionisme als de abstracte action paintings van bijvoorbeeld Jackon Pollock. Hij gebruik daarvoor industriële machines en analoge apparaten zoals spuitbussen, verfbommen en corrosieve chemicaliën. Deze combineert hij met computergestuurde technologie, zodat een georkestreerde chaos kan ontstaan.

Sigrid Calon – Bijna psychedelisch

Het werk van Sigrid Calon laveert tussen design, grafisch ontwerp en autonome kunst. Ze zoekt de verwondering en put inspiratie uit de alledaagse dingen om haar heen. Haar werk oogt fris, nieuw en modernistisch. Haar werk is minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en heeft gevoel voor humor. Met groot gevoel voor kleur, compositie en verhoudingen maakt ze bijna psychedelische werken. Special voor BIG ART heeft ze monumentale muurschildering gemaakt.

Said Kinos – straatletterkunst

Said Kinos is grafisch vormgever en street-art kunstenaar. Kinos maakt in zijn ontwerppraktijk veel gebruik van collage-, schilder- en assemblagetechnieken.  Taal, typografie, symbolen, (sociale) media en communicatie tussen mensen, vormen Kinos’ grootste inspiratiebronnen. Hij is gefascineerd door het razendsnelle tempo en de daarmee gepaard gaande vergankelijkheid van onze hedendaagse communicatie, met name graffitit en street art.  Door zijn grafische opleiding aan de Willem De Kooning Academie en graffiti achtergrond heeft Saïd een grote fascinatie voor typografie ontwikkeld, een terugkerend element in zijn werk. Saïd maakt zowel vrij werk voor galeries en tentoonstellingen, als werk in opdracht.

Said Kinos

Fabriekshallen op het Hembrugterrein

Na de editie van vorig jaar, toen de beurs pas op de valreep door kon gaan met beperkte publieke toegankelijkheid, geeft de organisatie dit jaar vol gas. BIG ART bestaat uit drie enorme fabriekshallen op het Hembrugterrein in Zaandam, een voormalige legerkazerne en munitiefabriek. “Per ruimte wordt gekeken naar een verrassende combinatie van kunstdisciplines, materialen en technieken, abstracte werken en figuratieve kunst. Hierdoor ademt elke hal een andere sfeer”, aldus organisator Anne van der Zwaag. Deze postindustriële locatie draagt sterk bij aan de overweldigende charme van het event. “Kunstliefhebbers zijn vaak onder de indruk van de monumentale gebouwen, mensen die geïnteresseerd zijn in het Hembrugterrein worden juist geïnspireerd door de variëteit aan kunstwerken. Het versterkt elkaar enorm.”

BIG ART 2020

Elk najaar strijkt BIG ART neer in een iconisch gebouw in of rond Amsterdam waar tientallen kunstenaars de ruimtes vullen met een unieke mix van monumentale schilderijen en tekeningen, grote foto’s en indrukwekkende kunstinstallaties. Het event werd in 2016 gestart door Anne van der Zwaag, directeur en eigenaar van designbeurs OBJECT Rotterdam. Daarnaast is Anne curator van grote manifestaties en tentoonstellingen als Pastoe in de Kunsthal en deze zomer Must See in het Zuiderzeemuseum.

Meer over Must See lees je hier: Dit zijn de designexposities die je straks (en in het najaar) niet mag missen

Bezoekersinformatie

Het is niet nodig om de CoronaCheck app te tonen of time slots aan te houden. Wel wordt bezoekers gevraagd om 1,5 meter afstand te houden. Big Art is van donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober 2021 op het Hemburgterrein in Zaandam. Het is dagelijks geopend van 11 tot 18 uur. Tickets: kosten €12,50 (kinderen tot 12 jaar gratis toegang). Bezoekers kunnen kosteloos op het terrein parkeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *