Nieuws

Drie nieuwkomers die je niet mag missen op BIG ART – ook dit jaar weer XXL kunst op Zaanse Hembrugterrein

De komende editie van BIG ART heeft diverse nieuwe deelnemers. Al is de vaste kern van galeries, kunstenaars en ontwerpers pook weer present, waaronder galeries als Roger Katwijk, Rutger Brandt en Josilda da Conceição en Pien Ramakers. Met bijna zevenduizend vierkante meter vormen de ruige loodsen een ideale locatie voor deze tentoonstelling en haar bezoekers. Verschillende kunstenaars maken speciaal voor BIG ART een ‘site specific’ kunstwerk. Deze variëren van enorme muurschilderingen tot bewegende sculpturen en innovatieve lichtinstallaties, van zowel bekende namen als aanstormende talenten. DesignDigger presenteert de drie meest opvallende debutanten op BIG ART, dat donderdag opent op het Hembrugterrein in Zaandam:

Rutger de Vries – Brandblusser-kunst

Rutger de Vries zwaaide af aan de bekende Rijksacademie en creëert in de eerste hal met verfbussen een metershoge kleurexplosie. De dynamische werken van De Vries staan in de traditie van zowel het wilde expressionisme als de abstracte action paintings van bijvoorbeeld Jackon Pollock. Hij gebruik daarvoor industriële machines en analoge apparaten zoals spuitbussen, verfbommen en corrosieve chemicaliën. Deze combineert hij met computergestuurde technologie, zodat een georkestreerde chaos kan ontstaan.

Sigrid Calon – Bijna psychedelisch

Het werk van Sigrid Calon laveert tussen design, grafisch ontwerp en autonome kunst. Ze zoekt de verwondering en put inspiratie uit de alledaagse dingen om haar heen. Haar werk oogt fris, nieuw en modernistisch. Haar werk is minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en heeft gevoel voor humor. Met groot gevoel voor kleur, compositie en verhoudingen maakt ze bijna psychedelische werken. Special voor BIG ART heeft ze monumentale muurschildering gemaakt.

Said Kinos – straatletterkunst

Said Kinos is grafisch vormgever en street-art kunstenaar. Kinos maakt in zijn ontwerppraktijk veel gebruik van collage-, schilder- en assemblagetechnieken.  Taal, typografie, symbolen, (sociale) media en communicatie tussen mensen, vormen Kinos’ grootste inspiratiebronnen. Hij is gefascineerd door het razendsnelle tempo en de daarmee gepaard gaande vergankelijkheid van onze hedendaagse communicatie, met name graffitit en street art.  Door zijn grafische opleiding aan de Willem De Kooning Academie en graffiti achtergrond heeft Saïd een grote fascinatie voor typografie ontwikkeld, een terugkerend element in zijn werk. Saïd maakt zowel vrij werk voor galeries en tentoonstellingen, als werk in opdracht.

Said Kinos

Fabriekshallen op het Hembrugterrein

Na de editie van vorig jaar, toen de beurs pas op de valreep door kon gaan met beperkte publieke toegankelijkheid, geeft de organisatie dit jaar vol gas. BIG ART bestaat uit drie enorme fabriekshallen op het Hembrugterrein in Zaandam, een voormalige legerkazerne en munitiefabriek. “Per ruimte wordt gekeken naar een verrassende combinatie van kunstdisciplines, materialen en technieken, abstracte werken en figuratieve kunst. Hierdoor ademt elke hal een andere sfeer”, aldus organisator Anne van der Zwaag. Deze postindustriële locatie draagt sterk bij aan de overweldigende charme van het event. “Kunstliefhebbers zijn vaak onder de indruk van de monumentale gebouwen, mensen die geïnteresseerd zijn in het Hembrugterrein worden juist geïnspireerd door de variëteit aan kunstwerken. Het versterkt elkaar enorm.”

BIG ART 2020

Elk najaar strijkt BIG ART neer in een iconisch gebouw in of rond Amsterdam waar tientallen kunstenaars de ruimtes vullen met een unieke mix van monumentale schilderijen en tekeningen, grote foto’s en indrukwekkende kunstinstallaties. Het event werd in 2016 gestart door Anne van der Zwaag, directeur en eigenaar van designbeurs OBJECT Rotterdam. Daarnaast is Anne curator van grote manifestaties en tentoonstellingen als Pastoe in de Kunsthal en deze zomer Must See in het Zuiderzeemuseum.

Meer over Must See lees je hier: Dit zijn de designexposities die je straks (en in het najaar) niet mag missen

Bezoekersinformatie

Het is niet nodig om de CoronaCheck app te tonen of time slots aan te houden. Wel wordt bezoekers gevraagd om 1,5 meter afstand te houden. Big Art is van donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober 2021 op het Hemburgterrein in Zaandam. Het is dagelijks geopend van 11 tot 18 uur. Tickets: kosten €12,50 (kinderen tot 12 jaar gratis toegang). Bezoekers kunnen kosteloos op het terrein parkeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *