INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Interieurarchitect Casper Schwarz ontwerpt ‘happy place’ voor design startup OCCO

In Amsterdam opende deze maand het eerste deel van de showroom die interieurarchitect Casper Schwarz heeft ontworpen OCCO, een Estlandse startup met een onlinetool die het kiezen van interieurdesign vergemakkelijkt. Uitganspunt in het ontwerp was het creëren van een “happy space”, aldus Schwarz. “Het is geen kantoor, hoewel er diverse werkplekken zijn voor zowel de OCCO-medewerkers als flexplekken voor de klanten. Het is geen showroom, want kun je een digitale tool met een collectie van 200 duizend producten van vijfhonderd fabrikanten vertalen in een interieur? De uitkomst was een fijne verblijfsplek die de mogelijkheden van OCOO vertaald. En plek ook voor inspiratie.”

Het is een klassiek Amsterdam pand met een langgerekte begane grond met daaronder een souterrain. “De begane grond hebben wij ingedeeld in een deel met werkplekken en een deel met informele zitplekken voor kleine gezelschappen of om alleen te kunnen bellen. In het midden ligt een ontvangstruimte die is opgebouwd uit opvallende houten lamellen. “Hiermee krijgt de strakke witte ruimte een warme sfeer. Bovendien zorgen de lamellen van ongeveer dertig centimeter diep voor een aangename akoestiek”, aldus Schwarz. Het hart van deze ruimte is een hoge statafel waar iedereen gezellig aan kan staan of zitten. “Een soort hangplek eigenlijk.” Achter deze tafel hangt groot tv-scherm, waarvoor een inkeping in de lamellen is gemaakt. “OCCO is een online tool om snel en overzichtelijk een keuze uit honderdduizenden meubels te maken. Met een groot tv-scherm kan dat helder worden geïntroduceerd en gedemonstreerd.”

OCCO – een online database

Uitgangspunt van OCCO is een online database van ruim 250 duizend producten, variërend van vloerkleden en lampen tot werktafels en akoestische panelen. Met gerichte zoekopdrachten kunnen architecten en interieurontwerpers zich snel en efficiënt een weg banen door deze verzamelcollectie van vijfhonderd Europese designlabels. In Estland is OCCO een gevestigde naam; het heeft 32 werknemers en is eigendom van drie partners. De Amsterdamse vestiging is de eerste stap naar het buitenland van de startup. Deze fysieke showroom ondersteunt de online database. Hier worden materialen van de meeste merken uitgestald, zoals textielsamples, houtelementen enzovoort. Ook kunnen architecten en interieurontwerpers zich er laten verrassen of informeren over specifieke producten. Naast een servicedesk biedt OCCO een flexwerkplekken waar klanten kunnen werken.

Lees meer over de zoektool van OCCO: Design-startup OCCO biedt efficiënte online-databank met 250 duizend interieurproducten – DesignDigger

Moooi, Moroso en Tom Dixon

De blikvanger in de informele zitruimte is een zitelement dat zich van de vloer uitstrekt tot het plafond. “In Estland zijn dit soort grote kiezelstenen veelvoorkomend aan de kust. Dat wist ik niet maar de opdrachtgever was er daarom erg blij mee.”  Bovendien is dit zitelement op maat gemaakt in Estland. “Het laat meteen zien dat OCCO ook maatwerk kan leveren.” Het meubilair in de zitruimte is representatief voor het aanbod van OCCO. Stoelen zijn van Moooi en Moroso. De lampen zijn van Tom Dixon. De kleurstelling bestaat uit zachte, ietwat vale pasteltinten. “Dit terughoudende palet fungeert als een neutraal decor waarin steeds wisselende meubels kunnen staan, om zo de breedte van OCCO te kunnen demonstreren.”

De komende maanden wordt het souterrain uitgewerkt met een diningroom, flexwerkplekken aan hoge sta en zittafel en materialenbank waarmee architecten en interieurontwerpers inspiratie kunnen opdoen. De lamellen lopen van de ontvangstruimte door in het trappenhuis, wat zorgt voor een natuurlijke verbinding tussen de twee verdiepingen. “De ruimte biedt verschillende mogelijkheden om te werken en elkaar te ontmoeten in een rustige en aangename sfeer. Een happy space dus.”

De ‘habitoor’ van Casper Schwarz

De OCCO hub is gebaseerd op het principe van het ‘habitoor’ dat Casper Schwarz heeft ontwikkeld. Dat is een werkplek die door zijn inspirerende en warme sfeer zo’n magnetische werking heeft, dat je er zoveel mogelijk naar toe wilt. Schwarz: “Een Habitoor heeft weinig met een traditionele werkvloer te maken. Het gaat hier om de menselijke interactie.

Lees een review van ‘het habitoor’ van Casper Schwarz voor Red Bull: Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz – DesignDigger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *