Nieuws

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

De jonge ontwerper Teun Zwets is de winnaar van de Kazerne Design  Award. Hij kreeg de prijs voor zijn afstudeerproject Teunland aan de Design Academy Eindhoven in 2020. Teunland is een geïmproviseerde serie huisraad die Zwets maakte van afval. De collectie bestaat uit een compleet interieur dat opvalt door de geïmproviseerde en originele vormgeving. De prijs bedraagt 5000 euro.

De Kazerne Design Award is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor designers die recentelijk afstudeerden aan Design Academy Eindhoven. De prijs is initiatief van Stichting Loyola, samen met Home of Design Kazerne. De jury, bestaande uit Kiki van Eijk (Kiki en Joost), Annemoon Geurts (Kazerne), Anne Ligtenberg (Studio Anne Ligtenberg) en het bestuur van Stichting Loyola, koos voor het werk van Zwets na een uitvoerig beraad. “Teuns project is juist nu relevant, nu de wereld steeds digitaler wordt, zeker de laatste anderhalf jaar”, zegt jurlid Kiki van Eijk. “Zijn project en presentatie gaan over maken en improviseren. De huidige onzekere situatie vraagt om mensen die kunnen improviseren. Binnen zijn project zijn nog veel ideeën die hij de komende jaren kan blijven ontwikkelen.”

Dit is de tweede editie van Kazerne Design Award. Voor een verslag van de winnaar van vorig jaar: zie Theezetter die water uit lucht filtert wint Kazerne Design Award

Weg met de wegwerpmaatschappij

De kasten, lampen, klokken, stoelen, kandelaars, asbakken en vazen in de serie Teunland werden stuk voor stuk in minder dan een dag gemaakt door ADHD’er Teun Zwets. Daarbij werkte hij met materialen die voorhanden waren – vaak afval van anderen – om zo min mogelijk tijd te verliezen en geconcentreerd te kunnen blijven werken, zonder een dagelijkse dosis Ritalin. Zwets: “Creëren werkt voor mij therapeutisch. Deze objecten visualiseren mijn gedachten en gevoelens. Maken maakt mij blij, en ik wil mensen blij maken met mijn creaties.” Met een focus op het praktische in plaats van het conceptuele en op bruikbaarheid in plaats van afwerking, creëert hij een authentieke, persoonlijke wereld die onze wegwerpmaatschappij ter discussie stelt. Daarbij kiest hij zijn materialen zorgvuldig. De meest duurzame ontwerpen zijn immers objecten die je voor lange tijd bezit.

Voor een verslag van de Graduation Show van het jaar 2020 van de Design Academy Eindhoven in Milan Design Week zie: MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

Zwets was een van de 8 genomineerden voor de aanmoedigingsprijs, die allen recentelijk aan Design Academy Eindhoven afstudeerden. De acht genomineerden zijn Noor Bootsma, Miya Fassbender, Niall Keville, Benjamin Motoc, Paulien Nabben, Marie Panken, Tadeás Podracky en Teun Zwets. Zij presenteerden hun afstudeerwerk live en online in 4 minuten durende pitches. Opvallend is de hoge kwaliteit van de ontwerpen, de diversiteit in onderwerpen en het gemeenschappelijk thema duurzaamheid.

De Kazerne, home of design

Selectiecriteria waren authenticiteit, creativiteit, uitvoering en relevantie van de ontwerpen in combinatie met een pakkende pitch. Jurylid Annemoon Geurts: “Eerst was het lastig om de genomineerden te kiezen, omdat er afgelopen jaar geen Graduation Show was en we ons moesten baseren op digitale informatie. Daarbij vonden wij het belangrijk dat een onderzoek of concept ook daadwerkelijk was uitgewerkt in een goed ontwerp.” Al was het selecteren van een uiteindelijek winnaar niet eenvoudig. “Hoe weeg je het praktisch goed uitvoerbare concept van Noor Bootsma af, dat gemeenschappelijke tuinen als model neemt om oceanen te beschermen, naast de prachtig uitgevoerde sculpturale meubelstukken van Benjamin Motoc, naast de professionele, poëtische presentatie met dansende lettervormen van Niall Keville?”
 
De Kazerne Design Awardshow is terug te kijken via het Kazerne YouTube kanaal.  De Kazerne Design Award-tentoonstelling staat tot voorjaar 2022 (einddatum wordt nog bevestigd) in Kazerne in het centrum van Eindhoven. Hier kunnen bezoekers eten, drinken en verblijven omringd door de expositie. Gratis toegang en Wi-Fi, rondleidingen op aanvraag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *