INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

De jonge ontwerper Teun Zwets is de winnaar van de Kazerne Design  Award. Hij kreeg de prijs voor zijn afstudeerproject Teunland aan de Design Academy Eindhoven in 2020. Teunland is een geïmproviseerde serie huisraad die Zwets maakte van afval. De collectie bestaat uit een compleet interieur dat opvalt door de geïmproviseerde en originele vormgeving. De prijs bedraagt 5000 euro.

De Kazerne Design Award is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor designers die recentelijk afstudeerden aan Design Academy Eindhoven. De prijs is initiatief van Stichting Loyola, samen met Home of Design Kazerne. De jury, bestaande uit Kiki van Eijk (Kiki en Joost), Annemoon Geurts (Kazerne), Anne Ligtenberg (Studio Anne Ligtenberg) en het bestuur van Stichting Loyola, koos voor het werk van Zwets na een uitvoerig beraad. “Teuns project is juist nu relevant, nu de wereld steeds digitaler wordt, zeker de laatste anderhalf jaar”, zegt jurlid Kiki van Eijk. “Zijn project en presentatie gaan over maken en improviseren. De huidige onzekere situatie vraagt om mensen die kunnen improviseren. Binnen zijn project zijn nog veel ideeën die hij de komende jaren kan blijven ontwikkelen.”

Dit is de tweede editie van Kazerne Design Award. Voor een verslag van de winnaar van vorig jaar: zie Theezetter die water uit lucht filtert wint Kazerne Design Award

Weg met de wegwerpmaatschappij

De kasten, lampen, klokken, stoelen, kandelaars, asbakken en vazen in de serie Teunland werden stuk voor stuk in minder dan een dag gemaakt door ADHD’er Teun Zwets. Daarbij werkte hij met materialen die voorhanden waren – vaak afval van anderen – om zo min mogelijk tijd te verliezen en geconcentreerd te kunnen blijven werken, zonder een dagelijkse dosis Ritalin. Zwets: “Creëren werkt voor mij therapeutisch. Deze objecten visualiseren mijn gedachten en gevoelens. Maken maakt mij blij, en ik wil mensen blij maken met mijn creaties.” Met een focus op het praktische in plaats van het conceptuele en op bruikbaarheid in plaats van afwerking, creëert hij een authentieke, persoonlijke wereld die onze wegwerpmaatschappij ter discussie stelt. Daarbij kiest hij zijn materialen zorgvuldig. De meest duurzame ontwerpen zijn immers objecten die je voor lange tijd bezit.

Voor een verslag van de Graduation Show van het jaar 2020 van de Design Academy Eindhoven in Milan Design Week zie: MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

Zwets was een van de 8 genomineerden voor de aanmoedigingsprijs, die allen recentelijk aan Design Academy Eindhoven afstudeerden. De acht genomineerden zijn Noor Bootsma, Miya Fassbender, Niall Keville, Benjamin Motoc, Paulien Nabben, Marie Panken, Tadeás Podracky en Teun Zwets. Zij presenteerden hun afstudeerwerk live en online in 4 minuten durende pitches. Opvallend is de hoge kwaliteit van de ontwerpen, de diversiteit in onderwerpen en het gemeenschappelijk thema duurzaamheid.

De Kazerne, home of design

Selectiecriteria waren authenticiteit, creativiteit, uitvoering en relevantie van de ontwerpen in combinatie met een pakkende pitch. Jurylid Annemoon Geurts: “Eerst was het lastig om de genomineerden te kiezen, omdat er afgelopen jaar geen Graduation Show was en we ons moesten baseren op digitale informatie. Daarbij vonden wij het belangrijk dat een onderzoek of concept ook daadwerkelijk was uitgewerkt in een goed ontwerp.” Al was het selecteren van een uiteindelijek winnaar niet eenvoudig. “Hoe weeg je het praktisch goed uitvoerbare concept van Noor Bootsma af, dat gemeenschappelijke tuinen als model neemt om oceanen te beschermen, naast de prachtig uitgevoerde sculpturale meubelstukken van Benjamin Motoc, naast de professionele, poëtische presentatie met dansende lettervormen van Niall Keville?”
 
De Kazerne Design Awardshow is terug te kijken via het Kazerne YouTube kanaal.  De Kazerne Design Award-tentoonstelling staat tot voorjaar 2022 (einddatum wordt nog bevestigd) in Kazerne in het centrum van Eindhoven. Hier kunnen bezoekers eten, drinken en verblijven omringd door de expositie. Gratis toegang en Wi-Fi, rondleidingen op aanvraag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *