INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

De laatste lichting afgestudeerde ontwerpers werd dit jaar dubbel hard getroffen. Eerst konden ze nauwelijks een fatsoenlijke stage lopen door de anderhalve meter regels en thuiswerken. Vervolgens konden ze hun eindexamenwerk nergens laten zien. De Design Academy Eindhoven heeft ze daarom meegenomen naar Milaan Design Week.

Onder de noemer Missed your call – telefoontjes naar stageadressen, fabrikanten en galeries bleven immers onbeantwoord afgelopen jaar – staan de afstudeerwerken van de bachelors opgesteld; de master studenten mochten niet mee blijkbaar. Het passende decor is een kazernekeuken op een militair terrein. Alsof ook hier iedereen bij het uitbreken van de pandemie alles heeft achtergelaten en zich thuis heeft opgesloten.

Maar het moet gezegd worden. Covid is niet eens het grootste probleem van de studenten. Hun werken getuigen van een krachtige, kritische maar hoopvolle en oplossingsgerichte blik op de wereld. Deze 5 afstudeerwerken vielen op door praktische suggesties voor een beter milieu of sociaal klimaat, een verhalende diepgang en slimme productie of gewoon door aanstekelijke manische creativiteit.

Teun Zwets – Teunland

Voor Teun Zwets is het maken en creëren een levensbehoefte. Wat is te zien aan zijn meubels, die spontaan lijken gemaakt van materiaal dat toevallig beschikbaar was en alsof er geen tijd te verliezen is. De snelheid van het proces is cruciaal voor hem om gefocust te blijven. Zijn collectie heeft niet voor niets ‘Teunland’, een fascinerend totaalinterieur waar zijn bezige en creatieve maar ook springerige  brein regeert. Elk meubelstuk in dit persoonlijke appartement was in minder dan een dag klaar. In plaats van conceptueel design te omarmen, vieren deze interieurartikelen het praktische. Een grote verscheidenheid aan materialen wordt aan elkaar gelijmd, geschroefd of vastgebonden om objecten te bouwen die nodig zijn. De focus ligt op bruikbaarheid in plaats van verfijning, wat leidt tot een nieuwe esthetiek die onze wegwerpmaatschappij ter discussie stelt. Maar vooral: dit gebeurt als je een creatief brein maanden lang opsluit in zijn studio. Het moet eruit tenslotte.

Teun Zwets – Teunland
Teun Zwets – Teunland

Giuilia Pompilj – What does colour mean?

Het gebruik van wilde planten kan veel onthullen over ecosystemen en culturen. Giulia Pompilj begon haar etnobotanisch onderzoek in de Peruviaanse Andes, ging verder naar de Amazone en ging daarna naar Eindhoven. Ze vond drie heel verschillende relaties tussen mens en natuur, die ze laat zien in haar breiwerk, ingekleurd met lokale planten. Of het nu gaat om Eucalyptus uit de bergen, Maytenus laevis uit de jungle of Celidonia uit de stad: de kleur die ze produceren is de sleutel tot veel antropologische verhalen. Deze installatie verft en breit het garen in één keer: de wol krijgt een locatiespecifieke minerale behandeling voor fixatie, wordt gedrenkt in een botanische kleurstof en ter plekke verwerkt tot een handgemaakt product. Het eindproduct verbindt mensen uit verschillen met elkaar én met de natuur.

Giuilia Pompilj – What does colour mean?

Emy Bensdorp – Packing up PFAS

PFAS is een giftige groep van ‘forever chemicaliën’ die sinds de jaren vijftig op grote schaal worden gebruikt. Door industriële activiteit en verkeerd afvalbeheer wordt PFAS nu over de hele wereld aangetroffen in bodem, water, dieren in het wild en mensen. PFAS bedreigt zowel de menselijke gezondheid als het milieu. Door bio-accumulatie en de weerstand van PFAS tegen natuurlijke afbraak is het een groeiend probleem voor ons én toekomstige generaties. Emy Bensdorp biedt een oplossing om PFAS op te ruimen. Door de vervuilde (klei)grond te verhitten tot 900C worden de chemicaliën vernietigd terwijl er een schoon keramisch materiaal ontstaat. Dit materiaal kan vele vormen aannemen zoals servies, (dak)pannen of bakstenen. Vooral bakstenen zijn interessant omdat ze in bulk worden geproduceerd en als lokaal bouwmateriaal kunnen worden gebruikt. Als proof of concept zijn drie vervuilde kleigronden met succes getransformeerd in schone bakstenen en het enige dat overblijft van het vuile verleden is de stempel met de locatie van herkomst en de hoeveelheid verwijderd PFAS. Op het project is patent aangevraagd.

Emy Bensdorp – Packing up PFAS

Voor een live-presentatie van Emy Bensdorp zie Design Digger Live #6 – een BNO-special over het Dutch Designers Yearbook 2020

Lola Tuai – WC Who Cares

Open ruimte. Gedeelde bureaus. Gecodificeerd gedrag. Constante bewaking. En de enige ontsnapping is het toilet! Open kantoortuinen zijn bedoeld om de productiviteit te verbeteren. Maar in feite worden de meesten van ons disfunctioneel als we het gevoel hebben dat we de hele tijd in de gaten worden gehouden. Als commentaar op de verstikkende effecten van peersurveillance durft Lola Tual de laatste privékamer op kantoor om te toveren tot een publieke ruimte voor optredens. De typische toiletroutine heeft immers al ongeziene choreografische kwaliteiten. Zitten, afrollen, schoonmaken en spoelen. Deze worden uitvergroot tot extraverte en extravagante ervaringen. Sluit jezelf op en laat het toneeldier binnen als de livestream begint. Het toiletpapier wordt een stola, de borstel een pompon en het toilet een podium. Als al je collega’s kijken, kun je ze net zo goed een show geven.

Lola Tuai – WC Who Cares

Noa Jansma – Buy Clouds

Inheemse Amerikanen waren in de war toen ‘ontdekkingsreizigers’ voorstelden hun land te kopen. Hun vocabulaire had geen woorden voor het concept van eigendom over natuurlijke fenomenen. Hoe kan men het land bezitten, de rivieren bezitten? Hoe zit het met de wolken? Om te begrijpen hoe eigendom wordt gegenereerd, verkoopt Noa Jansma clouds. Geen opslaggruimte maar echte wolken. Ze ontwierp een manier om wolken in beeld en daarmee in waarde te vangen. Z ontwikkelde zelfs een virtuele speculatiemarkt, waarvoor ze ook de verschillende eigendomsstructuren onderzocht. De verwerving van de wolk wordt daarmee een financiële én poëtische investering. Met opkomende emissies zullen wolken binnen 150 jaar verdwijnen. Anticiperend op de dreigende schaarste, kunt u uw aankoop leasen aan toekomstige cloud-seeding-bedrijven. Buy Clouds van Noa Jansma onderzoekt hoe natuurlijke fenomenen worden omgezet in exploiteerbare hulpbronnen. Het project belicht dit vraagstuk bovendien in de context van het koloniale verleden, het klimatologische heden en de neokoloniale toekomst van ruimtevaart.

Noa Jansma – Buy Clouds

Eén reactie op: MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

  1. Interessant. Dank. Vooral die Pfas en die Wolken zijn erg goed, dingen om over na te denken.
    PS is Jeroen Junte de enige die voor jullie schrijft of lijkt dat maar zo?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *